Зараз чи не кожен третій студент задумується над тим, щоб кинути навчання. А студент, який працює паралельно з навчанням, скоріше правило, аніж виняток. ((http://rivne1.tv)(Рівне 1)) поговорило з людьми, які твердо вирішили, що можна працевлаштуватись і «будувати» своє не маючі диплому про вищу освіту.

Сторона студентів.

Максим працює на агропромисловій фірмі керівником медіацентру. Навчався він в НУ «Острозька Академія» на спеціальності політологія. Вважає, що диплом – це лише формальність.

«До освіти варто ставитися виключно з практичної точки зору. Я вже на третьому курсі почав працювати, бо зрозумів що отримав усе необхідне в університеті: знання, уміння роботи з людьми – і потрібно розвиватись далі. Я абсолютно не жалкую, що пішов на це, але розумію – отримати диплом варто. Одна різниця – закінчуватиму освіту уже зі значно ширшим кругозором, досвідом і усвідомленням. Як результат, можна взяти з нього набагато більше, ніж раніше. Тут важливо не йти стадом «бо так треба», а розуміти – що для тебе важливіше і краще для побудови майбутнього».

pic

Яна навчалась в РДГУ на спеціальності менеджмент майже 5 років, та перед захистом диплому у неї з’явились можливості, яким було важко відмовити.

“Навчатись я взагалі то люблю, дуже часто ходжу на різні курси, тренінги з відомими людьми, де дійсно набираюсь досвіду. В одній із літніх шкіл при таборі УКУ я зрозуміла, що такі курси дають мені набагато більше ніж навчання в моєму універі. Незабаром з'явилась можливість працювати в сфері IT закордоном. У мене не було виходу, залишатись на навчанні я не могла, бо це загрожувало втратою роботи мрії. В університеті мене взагалі не зрозуміли, тикали пальцями, методистка мене зненавиділа і весь час говорила лише дурний аргумент : “ти просто боїшся не закрити диплом”. Повертатись поки не збираюсь, в організації де я працюю тільки сміються і говорять, що диплом – то не найголовніше в житті”.

pic

Сторона викладачів.

Серед студентів часто поширене таке уявлення, що в своєму виборі, вони не те що не отримають підтримку викладачів, а взагалі негативно віднесуться до їхнього вибору.

Михайло Мозоль – викладач кафедри політології та національної безпеки НУ "Острозька академія" має на це власну думку.

«Зважаючи на потреби сучасного ринку праці, молодий спеціаліст змушений починати свій трудовий шлях досить рано, тому моє сталення до таких студентів абсолютно нормальне. Питання полягає в тому, що вони отримують в результаті раннього старту. Якщо це професійні уміння та досвід, який вони будуть використовувати у майбутньому особистісному розвитку, то це добре. Якщо ж мета полягає в тому, щоб отримати додатковий заробіток для купівлі матеріальних речей, то я не бачу в цьому сенсу».

pic

Галина працює викладачем вже 5 років. На її практиці студентів, які кинули навчання було небагато, але ті рідкісні все-таки повертались в стіни рідного ВНЗ за дипломом.

«Така проблема існує і на регіональному рівні останнім часом посилюється. Але кидати навчання це не вихід. На мою думку, базова освіта є необхідною. Є студенти які кидають навчання, але через кілька років все одно повертаються, щоб довчитися. Тому університети намагаються адаптуватись до ситуації і змінюють підходи до навчання. Є можливість оформлення індивідуальних графіків навчання, або дистанційна форма навчання».

pic

Дуже багато всесвітньо відомих людей так і не закінчили навчання, серед них: Бред Пітт, Білл Гейтс, Марк Цукерберг, останній, до речі, в минулому році все-таки отримав диплом про вищу освіту. А якщо звертатись до європейських практик, то зараз диплом не є гарантом прийняття на роботу.

Рівне 1 не закликає студентів «кидати» навчання та йти працювати чи шукати «роботу мрії», але не варто забувати, що крім консервативного «без диплому не беруть на роботу» є й інші варіанти, варто лише шукати альтернативу.