Розпочався Петрів піст, і багато з нас не знають, які ж пісні страви можна приготувати. Тому, ми підібрали для вас декілька смачних пісних страв.

Строгий піст (сухоїдіння) в середу і п'ятницю. У понеділок можна гарячу їжу без олії. У решту днів - риба, гриби, крупи з рослинним маслом.

Пісна уха зі свіжої риби (монастирський рецепт)

На 2 л води буде потрібно: 1-1,5 кг риби, 1/3 склянки пшона, 1 морквина, 3-4 картоплини, 1 ріпчаста цибулина, 10 горошин чорного перцю, сіль, зелень за смаком.

Рибу почистити, випатрати, промити і зварити з неї бульйон, знімаючи в міру необхідності піну. Вийняти рибу, а бульйон ретельно процідити через густе сито і поставити на вогонь. Коли закипить, покласти в каструлю пшоно, нарізані соломкою картоплю і моркву, цибулину, лавровий лист і перець. Варити до готовності овочів.

У цей час руками розібрати рибу на невеликі шматочки, уважно вибираючи кістки. Коли суп звариться, покласти в нього шматочки риби і прокип'ятити 2-3 хвилини.

Гювеч пісний

Для приготування даної страви вам знадобиться: 100 г цибулі-порею, 300 г стручкової квасолі, 3 морквини і 3 кореня селери, 1 кабачок, 3 помідори, 2-3 картоплини, склянка консервованого зеленого горошку, 3-4 ст. ложки рослинної олії, сіль за смаком.

Картоплю, кабачок, корінь селери і моркву помити, почистити. Лук-порей подрібнити. Стручкову квасолю нарізати ромбиками, а кабачок, картоплю, корінь селери і моркву - кубиками. Картоплю і кабачок обсмажити в рослинній олії. Інші овочі спасерувати.

Усе з'єднати і покласти в глибоку форму. Додати воду. Поставити на розігріту плиту. Тушити до повної готовності. Додати зелений горошок. Зверху покласти помідори, нарізані кільцями. Каструлю зняти через 5-7 хвилин.

Пісний плов з чорносливом (монастирський рецепт)

Для приготування потрібно: 0,5 кг рису, 2 великі ріпчасті цибулини, 3 морквини, 2 болгарські перці, 200 г чорносливу, 3 свіжих помідора, 3-4 зубчики часнику, рослинне масло, лавровий лист, сіль і чорний мелений перець за смаком, 600-700 мл води.

Цибулю, моркву, болгарський перець нарізати і обсмажити на олії окремо до готовності. Чорнослив порізати соломкою . Часник дрібно порізати. Помідори порізати кубиками.

Рис промити, покласти в алюмінієву каструлю. Туди ж покласти обсмажені овочі, помідори, часник, чорнослив, лавровий лист, сіль і перець. Весь вміст перемішати й залити гарячою водою. На сильному вогні довести до кипіння, а потім варити на слабкому до готовності, не помішуючи.

Пісні голубці з гречаною крупою

Підготувати капустяне листя як для звичайних голубців. Ріпчасту цибулю обсмажити з тертою морквою і грибами. Гречану крупу відварити до готовності. Заправити кашу обсмаженими овочами, посолити, поперчити за смаком.

Підготовлену кашу викласти на капустяне листя і загорнути конвертиком. Кожен голубець обсмажити з обох сторін в рослинному маслі й скласти в каструлю.

Обсмажити на сковороді в рослинному маслі трохи борошна, розвести його водою з томатною пастою, додати прянощі і залити цим соусом голубці. Тушити голубці на повільному вогні хвилин 20.

Пудинг з рису з яблуками та варенням

З 6-9 яблук вирізати серцевину, очистити від шкірки, зварити в малій кількості води до напівготовності, наповнити їх варенням.

У яблучній же воді, додавши в неї трохи цукру, зварити 1 склянку рису. Форму змастити ложкою масла, обсипати сухарями, покласти половину рису, на нього - яблука, обсипати їх цукром з корицею, прикрити рисом, поставити в духовку на півгодини. Викласти пудинг на тарілку, облити вишневим або малиновим сиропом і подати до столу.

Смачного Вам!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У які дні не можна вінчатися?

Петрів піст 2018: дата початку та історія. Що і коли можна їсти?