Вирішили у вихідний день погуляти біля озера чи з'їздити у ліс на шашлики? Будьте обачні, бо з хорошим настроєм та враженнями можете привезти кліща. Що робити, якщо виявили такого "гостя"?

Лісовий кліщ ховається в траві або на нижніх частинах чагарнику, любить вологі і темні місця в листяному лісі або густому підліску. Думка, що кліщі падають згори, дуже поширена і давно існує, але вона помилкова. Часто кліщ кусає за плечі, шию або голову, а люди наївно вважають, що він впав туди зверху.

Найнебезпечнішим в укусі кліща є те, що комаха часто є переносником таких хвороб як кліщовий вірусний енцефаліт й кліщовий системний бореліоз. Енцефаліт дуже складно діагностувати, тому що в легкій формі він може маскуватися під інші вірусні захворювання. Але не варто панічно бояться укусів кліща - за рік кусають десятки тисяч, а хворіють одиниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вкусив кліщ: що робити? Поради та профілактика

Просто і зрозуміло механізм ваших дій, якщо виявили кліща, розробила Держпродспоживслужба.



pic

А ще радять: спостерігайте за місцем укусу. Протягом 2-3 днів навколо нього буде рожева пляма, це нормальна реакція на укус комахи. Якщо пляма пропаде - то все добре, якщо ж збережеться і буде рости, варто звернутися до інфекціоніста. Аналізи вам не завадять. І незалежно від їх результатів потрібно звертати увагу на будь-які висипи на шкірі. Особливо якщо рожеві плями постійно збільшуються і змінюють форму.