Невеликих за розмірами комах – мурах відносять до загону перетинчастокрилих. Їх рід налічує понад 6 тисяч видів. Надокучливими гостями садових ділянок є руді, чорні, жовті мурахи. Руді — лісові жителі, які іноді забігають в садові угіддя. Харчуються вони дрібними комахами, так що приносять більше користі, ніж шкоди. Лихом для садівників є жовті і чорні мурахи. Давайте розберемося, чим небезпечні ці шкідники і як з ними впоратися.

Чим небезпечні мурахи на городі

На думку фахівців, мурахи є найпоширенішими корисними перепончатокрылыми. Однак їх присутність у великій кількості здатне завдати серйозної шкоди. Особливість садових мурашок в тому, що вони мають свої оселі під кущами культурних рослин. Слабкість мурахи живлять до полуниці, смородини, сливи, яблунь, груші. Прокладаючи свої тунелі під землею, комахи пригнічують нещодавно висаджені рослини. Відноситься це до культур відкритого та закритого грунту.

Основної шкоди, якої завдають садові мурахи — це розведення попелиці, виділяє солодкий сік, який є мурашиних ласощами. Комахи не тільки оберігають, піклуються про неї, але і сприяють розмноженню цього шкідника. Небезпека попелиці в тому, що вона оселяється на молодих гілочках, живиться соком рослин, послаблюючи їх і заражаючи вірусними захворюваннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народні методи боротьби з попелицею

Мурахи сприяють ще і розмноженню листоблішок, червців і деяких видів гусениць. Самі комахи харчуються дрібними насінням, не відмовляються від фруктів, ягід. Особливу пристрасть вони живлять до садової суниці. Мурахи сприяють збільшенню бур’янистих рослин на ділянці, тому що складують під землею запаси насіння.

Ефективні способи позбутися від мурашок в городі назавжди

Основні методи боротьби з мурахами на садовій ділянці пов’язані з їх знищенням та рятуванням від попелиці, яка є кормовою базою шкідників. Щоб перемогти цю армію комах, доведеться запастися терпінням. Позбутися від мурашок допоможуть народні засоби або спеціалізовані препарати у вигляді порошків, гелів, розчинів отрутохімікатів. Якщо перший варіант лише відлякає, але не завдасть шкоди популяції, то другий і третій — допоможуть знищити всю сім’ю, оселилася на ділянці.

Біологічні методи боротьби з мурахами

Найгуманнішим способом позбавлення від садових мурашок є застосування біологічного методу, який передбачає використання рослин, що відлякують шкідників. Натуральні засоби допомагають уникнути зайвих жертв, а хімічні речовини можуть викликати загибель інших істот, випадково спробували отруту. В основному до цих культур відносять ароматні трави і прянощі: пижмо, гірчицю, петрушку і бадилля томатів.



боротьба з комахами

Пижмо

Одним з найбільш дієвих народних способів боротьби з мурахами є застосування пижма. Щоб поруч зі смородиною не оселилися шкідники, розкидайте квіти пижма, їх аромат відлякає непроханих сусідів. Добре показало себе засіб, приготований з використанням висушених частин рослини. Для нього візьміть 0,8 кг сухих гілок пижма залити 10 літрами води і настоюйте два дні.

Потім проваріть настій півгодини, процідіть і долийте стільки ж холодної води, додайте 50 г господарського мила. Отриманим засобом обробіть місця скупчення шкідників, включаючи рослини. Приготувати такий відвар можна з свіжих частин рослин. У цьому випадку на вказану кількість води візьміть 2 кг пижма. Допоможе відлякати шкідників і зростаюче рослина. Для цього посадіть пижмо біля улюблених мурахами культур.

Гірчиця

Врятувати сад від мурах допомагає звичайна суха гірчиця. Вона є самим простим і доступним засобом, який не вимагає приготування і використання будь-яких розчинів для розпилення. Щоб позбутися від мурашок, засипте місця їх скупчення і доріжки пересування товстим шаром гірчичного порошку. Найдрібніші частинки будуть забивати дихальця комах, що стане причиною втечі шкідників.

Петрушка

Одним з ефективних екологічних засобів боротьби з мурахами є використання петрушки. Запах рослини відлякує комах, робить їх присутність поруч з нею нестерпним. Зірвіть листя рослини, злегка розімніть, щоб підсилити аромат, і розкладіть поблизу гнізд. Запах петрушки не вб’є мурах, але стане причиною їхнього масового переселення у більш сприятливі місця.

Бадилля томатів

Впоратися з навалою садових мурашок допомагає помідорна бадилля. Її ефективність пояснюється присутністю отруйної речовини гликоалкалоида – соланіну, який міститься не тільки в гілках томату, але і зелених плодах. Для боротьби з мурахами підійдуть будь вегетативні частини рослини, уражені грибковими захворюваннями. Застосовують свіжу і суху бадилля, яку запасають з метою подальшого використання запас. Сприяти захисту від мурах буде розміщення пасинків томатів, розташованих під кущами садових культур.

В якості засобу від мурах і попелиці добре зарекомендував себе відвар із стебел і листя томату. Для його приготування беруть 4 кг подрібнених частин рослини, заливають 10 літрами води і настоюють 4 години. Настій проварюють півгодини на невеликому вогні, остуджують і проціджують. Перед використанням отримане засіб розводять в пропорціях 1:4.

Якщо для приготування засобу беруть сухі частини рослини, то відвар готують за таким рецептом:

1 кг сухої подрібненої бадилля заливають 10 літрами води і настоюють 5 годин.

Потім кип’ятять три години в посуді, закритою кришкою, на повільному вогні. Якщо вода буде сильно википати, потрібно додавати приблизно така ж кількість окропу.

Остиглий і проціджений розчин розводять з водою у відношенні 1:3.

Отриманою сумішшю обробляють місця скупчення попелиці та мурах.

Щоб розчин краще прилипав, у нього перед застосуванням додають 30 г зеленого мила.

Хімічні препарати для знищення мурах на садовій ділянці

Найбільш дієвими засобами захисту садового ділянки від шкідників, в тому числі від мурах і попелиці, є хімічні засоби. Їх використання сприяє знищенню поселилася сім’ї комах. Однак ці кошти не допоможуть позбутися від мурашок назавжди. Застосування хімічних препаратів повинно проходити у строгій відповідності з доданою до них інструкцією, щоб уникнути негативного впливу засобів. Самими популярними препаратами від мурашок є: Грім-2, Мурацид, Мурахоїд, Delicia.

Джерело