Більшість з нас знають, що День захисту дітей щорічно відзначається 1 червня. Так вже вийшло, що в цей день у школярів починаються довгоочікувані літні канікули. Тому, у маленьких винуватців цього свята в два рази більше приводів для радості.

Взагалі дане дитяче свято створене в першу чергу для дорослих, адже його головна мета - розповісти всім людям про проблеми і труднощі, з якими стикаються маленькі і беззахисні мешканці нашої планети, і нагадати про те, як важливо захищати їх права.

До речі, правильніше називати свято Міжнародним днем ​​захисту дітей, так як в даний час урочисті заходи 1 червня проходять більш ніж в 60 країнах. Причому у свята навіть є свій прапор - полотно зеленого кольору, на якому навколо символу, що позначає нашу планету, розташувалися п'ять різнокольорових схематичних чоловічків (червоний, синій, чорний, білий і жовтий). Всі разом вони символізують єдність і різноманітність людей, що живуть на Землі.

Історія

Офіційним роком народження даного свята вважається 1949-й. Саме в листопаді того року в Парижі відбулася спеціальна сесія Міжнародної демократичної федерації жінок, на якій і було прийнято рішення заснувати День захисту дітей. А відзначати свято почали вже з наступного року: в 1950-му заходи, приурочені до цього дня, пройшли в 51 державі світу.

Але чому ж в 1949 році виникла така необхідність - заснувати свято, присвячене дітям? Справа в тому, що після Другої світової війни становище неповнолітніх жителів планети було жахливим: багато хто з них втратили батьків і дах над головою, тому були змушені жити на вулиці, жебракувати або красти. Хтось із малюків помирав від голоду, хтось - від хвороб. І звичайно ж така ситуація не могла не привернути увагу небайдужих людей.

Але з чим же пов'язане те, що День захисту дітей вирішили відзначати 1 червня, а не в день установи свята? І у цього є своє пояснення - за деякими даними, саме 1 червня (правда, 1925 року) зародилася сама ідея свята, присвяченого підростаючому поколінню. Так вийшло, що в той день генконсул КНР в американському Сан-Франциско відшукав в місті сиріт, які приїхали в США з Піднебесної, і організував для них урочистості з нагоди національного китайського свята, що символізує собою початок літо, - Дуань-у цзе (Фестиваль човнів-драконів). Витівка дипломата з КНР дуже сподобалася світовій спільноті. Вважається, що ця подія і сприяла зародженню ідеї заснувати спеціальне свято для дітей.

Між часом 1 червня 1925 року відбулася і інша знакова подія. Поки генконсул КНР допомагав сиротам знайти віру в краще, в Женеві проходила перша міжнародна конференція, в ході якої обговорювалися проблеми дітей. Вважається, що цей факт також зіграв не останню роль при виборі дати святкування Дня захисту дітей.

Але повернемося в 50-і роки XX століття. Так, ідея створення Дня захисту дітей дуже сподобалася ООН. І до 1959 року ця всесвітня організація навіть склала Декларацію прав дитини, яка, правда, мала лише рекомендаційний характер. А в 1989-му вона представила перший міжнародноправовий документ про права дітей - Конвенцію про права дитини. До речі, Верховна Рада Радянського Союзу підписала цей документ 13 липня 1990 року, а через два місяці він уже вступив в силу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Три незвичайних способи швидко підняти собі настрій

50 ідей як цікаво провести літо