Поцілунок - одне з найщиріших і зрозумілих для будь-якої людини незалежно від його культури і мови проявів ніжності і любові. Ну і як можна втриматися і не розцілувати власну дитину, якщо немовля для своїх батьків є справжнім втіленням цих почуттів. Але - стоп! - виявляється, існує цілий ряд причин, по яких не рекомендується цілувати маленьку дитину в губи.

І перша з подібних причин - медична.

Цілувати в губки – ризик заразити дитину інфекцією, якої дуже багато в нашому роті. В результаті малюк може придбати цілий "букет" захворювань, таких як герпетичний стоматит або ангіна, герпес губ і ін. Адже у дітей ще не до кінця сформований імунітет, їхній організм ще не в силах дати відсіч інфекціям. Тож не дивно, що після відвідин родичів і рясних поцілунків в губи дитина може захворіти на ГРВІ. При чому,той хто цілує може бути зовні абсолютно здоровим!Також про шкоду поцілунків в губи між дітками і дорослими кажуть стоматологи, попереджаючи, що так можна навіть карієс дитині передати.



pic

Другий фактор - психологічний.

Якщо дитина звикне до того, що поцілунок в губи є нормальним проявом світлих почуттів, то він буде намагатися повторити подібну поведінку при зустрічі з кожним з Ваших знайомих, в силу юного віку ще не володіючи рядом понять про різні групи людей (родичі, батьки, друзі і сторонні). Крім того, коли малюк стане трохи старший, крім ризиків гігієнічного характеру, існує ризик того, що в поцілунках з ним навколишні можуть угледіти і сексуальний підтекст. Тому варто пам'ятати про це, коли у Вас виникає бажання проявити свої почуття по відношенню до власної дитини. Виходячи з його ж інтересів, знайдіть для їх вираження якусь іншу форму, ніж поцілунки дитини в губи: поцілунок в щічку, обійми і погладжування дитини.



pic