З новою моделлю управління та фінансування галузі освіти ознайомили на засіданні регіональної ради професійної освіти Рівненської області.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Viber: Rivne1.tv

Концепція сучасної професійної освіти пояснює основні ідеї, що закладаються в основу нового Закону України «Про професійну освіту» та обгрунтовує зміни у сфері підготовки кваліфікованих робітничих кадрів.

«Нині триває процес модернізації професійної освіти. Наша область серед лідерів у формуванні оптимальної мережі закладів, а також одна з небагатьох, де створені навчально-практичні центри. В них встановлене найсучасніше обладнання, аналогів якого немає в Україні», - розповіла заступник голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

За її словами, потрібна докорінна реформа, що перетворить професійну освіту на важливий фактор економічного зростання і забезпечить конкурентоспроможність випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти на міжнародному рівні.

В Концепції представлена формула сучасної професійної освіти, яка включає, зокрема, децентралізацію управління та автономію закладів, багатоканальне фінансування, орієнтацію на ринок праці, планування кар’єри та підвищення якості профтехосвіти.

Під час зустрічі члени регіональної ради обговорили співпрацю з роботодавцями у галузях, які є ключовими ланками формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів. Було прийнято рішення погодити прогнозні показники потреби у кадрах на регіональному ринку праці на 2018 – 2020 роки та регіональне замовлення на підготовку робітничих кадрів та молодших спеціалістів у професійно-технічних та інших навчальних закладах Рівне нської області на 2018 рік.

Нагадаємо, в області підготовку кваліфікованих робітників здійснює 25 навчальних закладів державної форми власності, з них: 19 професійно-технічних навчальних закладів: 10 – вищих професійних училищ; 8 – професійних ліцеїв; 1 – центр професійно-технічної освіти сервісу і дизайну; 4 навчальні заклади при кримінально-виконавчих установах закритого типу; 2 вищі навчальні заклади І – ІІ рівнів акредитації. Також функціонує відомче професійно-технічне училище відокремленого підрозділу «Рівне нська АЕС» ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» та Рівне нський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Середньорічний контингент у професійно-технічних навчальних закладах Рівне нської області становить 11 тис. учнів і слухачів.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.