Замок жерців, храм Сонця, візантійський щит, древні монети, розгалужені підземні ходи під сучасним містом... Здається, усе це елементи якоїсь чудної історії, не рівненської точно. Бо ми звикли, що є краєзнавчий музей, «бункер Коха» і знищений «совєтами», зрівняний із землею, майже забутий палац Любомирських. Це все, що у нас є. А спраглим до історії варто навідатися до сусідніх міст — Луцьк, Львів, Тернопіль...

Утім пізнати справжню історію Рівного — наче потрапити до містичного квесту, сюжет якого ніби списаний із повісті «Діти підземелля» Володимира Короленка. Про подібні ходи у Рівному чули і знають наші батьки і діди, старожили, яким вдалося полазити під землею глибиною більше 100 метрів ще дітьми. Про такі розповідали на території Басового Кута. Та і упродовж усього існування незалежної України ледь не на кожному новому будівництві в Рівному виявляли то дивну знахідку, яка не вписувалася у традиційні уявлення про нашу історію, то дивні насипи, мури, ходи...

І шукаючи відповідей на безліч питань, дослідники відкривають для себе щось абсолютно нове — Суренж. Поняття Суренж (у першоджерелі - Соуренж) вперше трапилося у «Велесовій книзі» — давньослов’янському літописі середини 9 ст.н.е. Ця книга — зведення оповідей Староотців (рахманів), історичних та духовних письмен за тисячі попередніх років. На дерев’яних дощечках було усе — від слов’янської історії, основи світогляду предків, віри, законів Прави, Яви, Нави до духовних повчань за 25 тисяч років!

Ця книга губилася під час європейського воєнного лихоліття, а згодом її не визнавали науковці. У знаковому для українців 1991 році цю історичну знахідку друкують. Так почалися пошуки стародавнього слов’янського поселення, яке мало назву Суренж. І те, що знайшли науковці не може не змусити нас дивуватися, пишатися і допитуватися. Бо виявилося, що на території Рівного знаходилася столиця ПЕРШОЇ ЗАГАЛЬНОСЛОВ’ЯНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ У ЄВРОПІ — Дулібії, яка згодом мала назву Рось. Існувала вона з 1 по 9 століття нашої ери. І вона мала особливе, духовне значення для слов’ян.

*Інформація зі статтей на сайті http://rivne-surenzh.com.ua/ та книги «Велич Дулібії Рось.Суренж» В.О. Дем’янова, О.А. Андрєєва (2007 року видання).

Більше читайте на 18-19 сторінках журналу "SURENZH"

Приєднуйтеся до нас у соціальних мережах!

Fichier:Instagram simple icon.svg Картинки по запросу фейсбук значок