Одним з найбільш часто застосовуваних добрив у садівничій діяльності є аміачна селітра, яка включає у своєму складі головний живильний елемент – (*азот*), який забезпечує нормальний розвиток будь-якої овочевої або плодової культури. У випадку нестачі вмісту азоту в ґрунті врожайність рослин помітно скорочується.

За зовнішнім виглядом аміачна селітра нагадує звичайну сіль із сіруватим або рожевим відтінком.

Гранули селітри в розсипчастому виді мають здатність усмоктувати в себе рідину, яка поступово починає злежуватися й утворює тверді грудочки кристалів.

Така властивість селітри впливає на вибір приміщення, у якому її будуть зберігати. Воно має бути сухим і добре провітрюваним. Добриво ретельно впаковується у водонепроникну упаковку.

Перед тим як додавати аміачну селітру в ґрунт для вирощування рослин, добриво потрібно здрібнити.

Найчастіше деякі садівники в зимовий період розсіюють селітру на ділянці поверх сніжного покриву, оскільки вона здатна наситити ґрунт азотом навіть у таких умовах. Завдяки даній властивості рослини починають навесні активно рости і розвиватися.

Однак слід зазначити, що використовувати цей вид добрив потрібно дуже обережно. Наприклад, при внесенні селітри в підзолистий ґрунт його кислотність зростає в кілька разів, що може негативно позначитися на вирощуванні всіх рослин на такій ділянці ґрунту.

При надмірному внесенні азотних компонентів погіршуються якісні характеристики отриманого врожаю, що впливає на строк зберігання плодів і ягід, їх смакові властивості.

Перенасичення ґрунту азотом приводить до затяжного росту фруктових дерев восени. Це впливає в першу чергу на їхню морозостійкість.

Щоб добитися якісного і повноцінного росту та розвитку всіх плодоносних культур на садовій ділянці або городі, необхідно дотримувати правильного балансу живильних мікроелементів у ґрунті.

Джерело