Перервати невтішну серію із чотирьох поразок поспіль у чемпіонаті Української Прем’єр-ліги рівненський «Верес» знову спробує у домашньому поєдинку проти «Ворскли». У нинішньому сезоні рівняни вже обігрували полтавців вдома – у вересні минулого року.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Ще одна інтрига матчу – участь у ньому Михайла Сергійчука. У лютому нападник грав проти «Ворскли» у Полтаві у футболці «Вереса». Тепер – має всі шанси вже вдруге зіграти за полтавців вже проти рідного клубу. Зазначимо, що за «Ворсклу» Михайло Сергійчук вже забив три м’ячі.

Суботній матч проти «Ворскли» через травму точно пропустить Сергій Борзенко. Під питанням участь у грі Ростислава Волошиновича, Станіслава Куліша і Дениса Кожанова. Через дискваліфікацію не зіграють також оборонці «Вереса» Володимир Адамюк Сергій Сімінін. Утриматися від жовтих карток у поєдинку проти полтавців важливо Руслану Степанюку і Роману Карасюку – інакше вони пропустять гру наступного туру проти «Шахтаря».

Кадрові проблеми є і у таборі суперника. У суботу проти «Вереса» через дискваліфікації не зіграють Ардін Даллку, Володимир Чеснаков та Олександр Чижов.

Історія протистоянь «Верес» та «Ворскла» дотепер зустрічалися між собою 39 разів. Щоправда, левова частка цих матчів (33) відбулася ще за часів СРСР. Перевагу за кількістю перемог у чемпіонатах радянської доби мав саме рівненський клуб: 12 виграшів, 10 нічиїх, 11 поразок. Різниця м’ячів – 33:32.

За часів вже незалежної України рівняни лише раз перемагали «Ворсклу» - восени минулого року – 1:0. Тоді переможним голом у складі нашої команди відзначився Євген Пасіч. Матч другого, який відбувся у Полтаві у лютому цього року, з таким же рахунком виграла вже «Ворскла». Після поділу команд чемпіонату УПЛ на шістки на стадіоні імені Олексія Бутовського суперники зіграли унічию.

«Ворскла» - «Верес» - 0:0 Чемпіонат УПЛ, 20 тур 31 березня 2018 року, Полтава, стадіон «Ворскла» імені О. Бутовського, 811 глядачів

«Ворскла»: Шуст – Пердута, Кулач (Кобахідзе, 46), Скляр, Шарпар (Кадимян, 78), Чеснаков, Сапай, Коломоєць, Васін (Сергійчук, 63), Даллку, Ребенок. Головний тренер: Василь Сачко.

«Верес»: Бандура – Сімінін, Мягков, Борзенко, Адамюк, Каленчук, Карасюк, Кожанов (Жуліо Сезар, 71), Западня (Пепі, 69), Степанюк, Куліш. Головний тренер: Юрій Свірков.

Попередження: Кулач (36), Ребенок (52), Сергійчук (67), Сапай (86) – Каленчук (28).

У двох матчах чемпіонату Першої ліги у сезоні 1995-1996 перемоги святкували полтавчани – 1:0 та 3:1. А позаминулого року, у поєдинку 1/8 розіграшу Кубку України «Верес» на рівненському «Авангарді» мінімально поступився «Ворсклі» – 0:1.

Наш суперник У середині 50-х років минулого століття в Полтаві з’явилася футбольна команда, яка захищала кольори ДСО «Колгоспник». Свої виступи в офіційних матчах молодий колектив розпочав у 1955-му році в рамках першості України серед колективів фізкультури, а вже в наступному році «Колгоспник» виграє свій перший трофей - Кубок УРСР. У 1957-му полтавці отримали статус команди майстрів і здобули право виступати у класі «Б» союзного чемпіонату, де провели 11 сезонів. У 1965-му році команда вперше змінила назву й стала «Колосом».

Наступні два десятиліття стали для полтавців вкрай невдалими. Сезон 1968-го року команда розпочала у другій групі класу «А» під назвою «Сільбуд». Згодом – з’явилася назва «Будівельник». Але результати від таких змін і реформацій – лише погіршувалися. Вже у 1971-му полтавці стартували у Другій лізі. А у 1982-му, після провального сезону і останнього місця в Шостій зоні Другої ліги чемпіонату СРСР, команду було розформовано.

На початку 1984-го року головну команду Полтавщини «реанімували». Щоправда, вже під новою назвою – «Ворскла». Полтавці знову розпочали свій шлях нагору із першості республіки серед колективів фізкультури і за три сезони знову дісталися Другої союзної ліги. Ще за рік, у 1988-му полтавцям не вистачило двох очок, аби поборотися за вихід до Першої ліги чемпіонату СРСР. «Ворскла» фінішувала другою у Шостій зоні Другої ліги.

Перший чемпіонат Незалежної України «Ворскла», як і «Верес», розпочала у Першій лізі. Втім, там полтавці, на відміну від рівнян, затрималися аж на п’ять років. Лише у сезоні 1995-1996, здобувши рекордну кількість очок - 103, команда завоювала путівку до еліти українського футболу. А там у першому ж своєму сезоні виборола «бронзу», домігшись участі у Кубку УЄФА. На євроарені «зелено-білі» зуміли здолати опір латвійської «Даугави» - 3:1 та 2:1, але згодом поступилися бельгійському «Андерлехту» - 0:2 та 0:2. З тих пір «Ворскла» ніколи не покидала елітний дивізіон чемпіонату України та стала регулярним учасником єврокубків.

У 2009-му полтавці досягли поки найбільшого свого успіху, завоювавши Кубок України. Завдяки голи нинішнього головного тренера команди Василя Сачка, «Ворскла» у фіналі обіграла «Шахтар» - 1:0.

У наступному сезоні полтавці знову спробували свої сили у Лізі Європи. На стадії раунду плей-офф команда за сумою двох матчів поступилися португальській «Бенфіці» - 0:4 та 2:1. У тому сезоні в чемпіонаті України «Ворскла» стала шостою і знову пробилася до Ліги Європи.

У кваліфікації полтавці здолали північно-ірландський «Гленторан» - 2:0 і 3:0, та ірландський «Слайго» - 0:0 і 2:0, а також – румунське «Динамо» - 2:1 та 3:2, пробившись до групового етапу змагань. На жаль, у групі Ліги Європи «Ворскла» жодної перемоги не здобула: двічі поступившись німецькому «Ганноверу» - 1:2 та 1:3, та відібравши лише по одному очку у бельгійського «Стандарда» - 0:0 та 1:3 і датського «Копенгагена» - 1:1 та 0:1.

У минулому сезоні «Ворскла» вперше за тривалий час не боролася за єврокубки, завершився турнір у нижній шістці. Втім, вже нинішній чемпіонат полтавці проводять дуже вдало. Минулий календарний рік «Ворскла» завершила третьою у турнірній таблиці УПЛ, маючи чотириочкову перевагу над найближчим переслідувачем – «Зорею».

Зараз перевага полтавчан над луганцями в турнірній таблиці складає лише один бал. Втім, зважаючи на те, що у «Зорі» попереду матчі із «Шахтарем» та «Динамо» - команда Василя Сачка має непогані шанси вдруге в історії завоювати бронзові медалі чемпіонату України.

Досьє:

«Ворскла» (Полтава)

Рік заснування: 1955

Попередня назви: «Колгоспник», «Колос», «Сільбуд», «Будівельник», «Ворскла-Нафтогаз»

Досягнення: володар Кубку УРСР – 1956, володар Кубку України – 2009, чемпіон Першої ліги – 1996, бронзовий призер Вищої ліги – 1997

Найвища позиція у чемпіонаті України: третє місце у Вищій лізі 1996-1997

Історія протистоянь «Верес» - «Ворскла»

39 матчів: +13, =11, -15

Різниця м’ячів: 35-38

Історія протистоянь у Рівному

19 матчів: +11, =4, -4

Різниця м’ячів: 24-11

Зіграють "Верес" з "Ворсклою" сьогодні, о 14 годині на "Арена Львів"