На Рівненщині працює експертна рада Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Сьогодні, 24 квітня, в приміщенні ОДА за круглим столом зібрались науковці-релігієзнавці, громадські експерти, представники ОБСЄ, Адміністрації Президента України та Мінкульту. Вони спільно з місцевою владою та духовенством мають на меті знайти механізми вирішення міжконфесійних конфліктів та напрацювати рекомендації для їх впровадження у інших регіонах.

pic

Найбільш тривожне для області релігійне питання - це ситуація, що виникла в селі Птича Дубенського району. Нині там місцевий храм зачинений, а богослужіння громади УПЦ та УПЦ КП проводять в інших приміщеннях.

pic

Як розповів заступник начальника відділу регіональної політики у сфері культури, релігії та національностей обласного управління культури і туризму Ігор Соколовський, Рівне нська область є багатоконфесійною. Тут нараховується близько 1600 статутів релігійних громад. Серед православних діє 650 релігійних організацій УПЦ та понад 350 – УПЦ КП.

pic

«Конфлікт цей ми маємо владнати цивілізовано. Перш за все, це залежить від самих громад. Тільки тоді, коли громади розуміють усю складність ситуації, і коли вони ідуть на поступки заради доброї справи, щоб храм виконував свою функцію, спір розв’яжеться», - відзначив Ігор Соколовський.

Під час засідання звучала пропозиція запровадження чергового богослужіння у місцевому храмі села Птича від представників УПЦ КП. Цю пропозицію виявили слушною в експертній раді. Проте представники УПЦ вважають кращим розв’язанням конфлікту будівництво нового храму. Завтра, 24 квітня, рада продовжить свою роботу, після чого прийме відповідні рекомендації.

pic

За матеріалами Рівне нської ОДА.