Чорнобривці досить не вибагливі і дуже красиві. Але мало хто знає про деякі цінні якості цієї рослини. Наприклад, в квітках всіх відомих видів чорнобривців є речовина кварцетагетін, яке абсолютно не шкідлива для людини. Його застосовують для (*підфарбовування тесту, киселів, желе, наливок, масла та інших харчових продуктів*), надаючи їм золотисто-сонячний колір.

Чорнобривці, особливо дрібноквіткові види цієї рослини, володіють сильними інсектицидними властивостями. Пучки їх стебел з листям і суцвіттями можна розвісити в садовому будиночку, щоб відлякати мух та інших комах. Зараз стали вдаватися до допомоги чорнобривців, коли необхідно вберегти городні грядки від таких відомих шкідників, як попелиці, капустянка, нематода, яка паразитує на суниці і картоплі. Для цього квіти розсаджують серед зростаючих помідорів, капусти та інших овочевих культур, обрамляють ними грядки, а іноді й цілі ділянки.

Говорячи про корисні властивості чорнобривців, не можна не сказати про лікарське застосування цієї рослини. Водний настій чорнобривців, а якщо точніше, їх квіткових кошиків, в народній медицині визнаний як потогінний, сечогінний і протиглисний засіб (1 столову ложку висушених квіток треба залити склянкою звичайної води і наполягати приблизно 8-10 годин на водяній бані).



чорнобривці

Ви звертали увагу на те, як же дивно пахнуть квіти чорнобривців? Їх характерний сильний гіркуватий аромат нагадує запах полину. Ефірні масла деяких видів чорнобривців служать початковою сировиною для складання нових комбінацій парфумів, застосовуються ці масла і в миловарінні, використовуються в кулінарії при виготовленні східних солодощів.

Виростити чорнобривці на ділянці дуже просто. Ранньою весною в борозенку у вологу землю висівають насіння на глибину 1-2 сантиметри і прикривають місце посадки на тиждень або старим поліетиленовим мішком, або склом. Через тиждень почнуть з'являтися перші сходи. Рослина швидко набирає силу, і вже в травні можна розсаджувати чорнобривці по ділянці. Вони прекрасно переносять пересадку, причому в будь-якому віці, навіть коли цвітуть. Через два місяці після появи сходів рослини зацвітають. Насіння чорнобривців зберігають свою схожість 3-4 роки.

Обов'язково посадіть чорнобривці! Вони прикрасять ваш сад, принесуть чималу користь, а крім того, не вимагають великої уваги: не вибагливі до кількості вологи і ґрунтових умов, швидко ростуть, стійкі до посухи та спеки, до хвороб і шкідників.

Джерело