В нинішній час, коли соціальні мережі перебувають на піку популярності, особливо важливо впевнитись, що безпеці дітей нічого не загрожує. Якщо ваша дитина вже досягла того віку, коли може користуватись інтернетом, необхідно навчити її кільком простим правилам безпеки у віртуальному світі, а також зробити все, що залежить від вас самих.

В нинішній час, коли соціальні мережі перебувають на піку популярності, особливо важливо впевнитись, що безпеці дітей нічого не загрожує. Якщо ваша дитина вже досягла того віку, коли може користуватись інтернетом, необхідно навчити її кільком простим правилам безпеки у віртуальному світі, а також зробити все, що залежить від вас самих.

Розміщення комп’ютера

Не ставте комп’ютер у дитячу кімнату. Краще розмістіть його у вітальні, так ви в будь-який момент зможете побачити, які сторінки проглядає ваша дитина. Крім того, так зменшиться ризик відвідування сайтів з вмістом, що має вікові обмеження. Також зменшиться ймовірність контактів з підозрілими віртуальними друзями, що можуть мати злочинні наміри.

Встановіть часові обмеження

Незалежно від того, для яких цілей він використовується, доступ до інтернету має бути обмеженим на щоденній основі. Однак при цьому слід врахувати вік вашої дитини та клас, в якому вона навчається, а також об’єми домашніх завдань, виконання яких вимагає доступу до інтернету. Поговоріть про це з дитиною та разом узгодьте часові рамки користування мережею, і звичайно ж, слідкуйте за їх дотриманням.

Звертайте увагу, що ваша дитина публікує в мережі

В наш час соціальні мережі відіграють вагому роль у житті дітей, оскільки допомагають їм підтримувати зв’язок з друзями та дорогими для них людьми. Однак вони також несуть в собі велику небезпеку при розміщенні фото чи особистої інформації. Попередьте дитину, що публікувати будь-яку особисту інформацію, на зразок телефонів, адрес тощо, небезпечно, бо вона може потрапити до рук злочинців.

Поясніть, чому не треба тиснути на банери та рекламні оголошення

Більшість компаній активно застосовують онлайн маркетинг для ознайомлення цільової аудиторії зі своєю продукцією чи послугами. Деякі рекламують свої товари прозорим способом, проте є й такі, що практикують збір особистої інформації користувачів за допомогою троянських програм, тощо. Поясніть своїй дитині, що клікаючи на банери, можна стати жертвою інформаційного злочину.

Вчасно оновлюйте програмне забезпечення

Поясніть дітям, що не варто відкривати листи від невідомих адресатів, заходити на підозрілі вебсайти та клікати на спливаючі вікна, адже вони дають можливість шкідливим та шпигунським програмам проникнути на комп’ютер. Це, в свою чергу, може привести до збоїв в його роботі та видалення важливої інформації за лічені хвилини.

Проникненню вірусів можна також запобігти, використовуючи найновіші версії програм системи безпеки. Таке програмне забезпечення встановить мережевий екран для блокування спливаючих вікон та шпаринок у системі, через які небажаний програмний код може проникнути у ваш комп’ютер. Не забудьте попередити дітей, аби не вимикали функцію мережевого екрану, також відомого як фаєрвол, та не зупиняли роботу антивірусної програми.

Покупки варто здійснювати тільки на відомих сайтах з хорошою репутацією

Якщо ваша дитина любить здійснювати покупки в інтернеті, попросіть робити це тільки на добре відомих вам сайтах. Також наголосіть, що ні в якому разі не слід вводити номер кредитної чи дебетної картки, точну адресу вашого проживання, паспортні дані тощо, без узгодження цього з батьками. Переконайтесь, що ваша дитина розуміє: ця інформація може легко потрапити до рук кіберзлочинців, що може обернутись для вас великими неприємностями.

Не варто підписуватись на розсилку інформаційних листів

Навіть якщо ваша дитина захоплюється музикою, модою чи життям зірок, не слід заповнювати всі доступні форми для підписки на інтернет-розсилки від сайтів, присвячених музиці, моді чи пліткам про знаменитостей. Поясніть дитині, що іноді в такі форми треба вводити забагато особистої інформації, обмін якою є небажаним. Натомість, можна додати всі цікаві сторінки до закладок та періодично їх відвідувати аби відслідковувати нові публікації.

Допоможіть придумати надійний пароль

Переконайтесь, що ваша дитина використовує складний пароль, який важко зламати. Простий пароль кіберзловмисники можуть легко підібрати та отримати доступ до профілю, яким він захищений. Тому попросіть дитину при реєстрації в соцмережах використовувати складний пароль з великими та маленькими літерами, щоб його було важко дешифрувати. Також попередьте, що не варто давати свій пароль нікому в мережі чи поза її межами.

Зустрічей з віртуальними друзями слід уникати

Якщо ваша дитина вже доросла до підліткового віку, в неї швидше за все є багато віртуальних друзів, та рано чи пізно один з них висловить бажання зустрітись у реальному світі. Поясніть дитині, що таких зустрічей слід остерігатись, оскільки розміщена в інтернеті інформація та фото можуть бути неправдивими.

Час інформаційних технологій дозволяє дітям легко отримувати інформацію та підтримувати зв’язок з друзями та родичами, однак, також робить їх вразливими перед зловмисниками. Прислухайтесь до наших порад і використання всесвітньої мережі стане більш безпечним!

ДЖЕРЕЛО


Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм Читай також: Працююча мама: як не "з'їсти" себе докорами сумління? Незручні дитячі питання - як дати відповідь і не зніяковіти? "День кольорових шкарпеток": як суспільство сприймає людей із синдромом Дауна?