Ви з легкістю привертаєте та втримуєте увагу колег та начальства, однак ваш маленький син навіть не веде вухом, коли ви йому щось кажете? Ви далеко не єдині в подібній ситуації. Кожна сім’я проходить через етап, коли дитина вчиться слухати і чути те, що їй говорять. Комусь це дається легше, комусь важче, однак кожен малюк ставить перед своїми батьками завдання навчитися доносити до нього свої слова. Якщо потребуєте допомоги в цій нелегкій справі, спробуйте прислухатись до наших порад.

Намагайтесь не бурчати Велика кількість батьків допускає серйозну помилку, починаючи бурчати на своїх дітей. Ми робимо це, тому що збентежені, однак не замислюємось, що така манера поведінки має виключно негативний ефект. Що б ви не робили, не бурчіть і не «пиляйте» дитину. Вимагайте вербального підтвердження того, що вас почуто Часто буває так, що ми кажемо щось дітям, однак не можемо стверджувати з впевненістю, що вони нас почули. В результаті невідомо зроблять вони те, що їх просять чи ні.

Через це доводиться повторювати сказане кілька разів, що дитина сприймає як бурчання. Є досить простий спосіб впоратися з цією проблемою: попросіть дитину словами підтвердити, що вона почула і зрозуміла сказане. Для більшої впевненості можна також попросити повторити, що ви щойно сказали.

Використовуйте позитивне заохочення Щоб добитись уваги від дитини, постійно демонструйте їй, наскільки сильно ви цінуєте, коли вона вас слухає та звертає увагу на те, що ви кажете. Не треба сварити її коли вона не слухає. Натомість, краще кожного разу, коли послухає, хваліть її за це. Слідкуйте за своїм тоном Який тон ви використовуєте, коли говорите зі своїми дітьми? Гнівний і різкий, чи може добрий та ніжний?

З самого малку, діти більш схильні слухатись тоді, коли відчувають, що ви позитивно до них настроєні і проявляєте любов та турботу. Слідкуйте за своїм тоном і доб’єтеся кращих результатів. Подавайте приклад Ви ніколи не задумувались над тим, що, можливо, ваші діти не слухають вас, бо ви не слухаєте їх? Діти дуже часто віддзеркалюють поведінку батьків. Якщо ви переважно ігноруєте те, що вони говорять, не дивно, що й вони вважають таку поведінку нормальною.

У наш час батьки настільки зайняті, що пропускають повз увагу те, що їм здається незначним. Однак насправді деякі дрібниці можуть мати значний вплив на поведінку дитини. Замість того, щоби ігнорувати те, що розповідає вам дитина, підтримуйте розмову і показуйте, що ви дійсно слухаєте і вам цікаво. Це, як мінімум, підтвердить, що ви самі дотримуєтесь того, чому вчите своїх дітей. Терпіння, терпіння, і ще раз терпіння Значення терплячості у вихованні дітей неможливо переоцінити. Якщо хочете, щоби діти навчились вас слухати, доведеться проявити максимальну терплячість.

Чим більше ви дратуєтесь, тим більше ваша дитина замикатиметься в собі і ігноруватиме ваші слова. Тримайте емоції під контролем і пам’ятайте, що за один день навчитись слухати неможливо, це довготривалий процес.

Не забувайте, що ментальні здібності та вміння дітей відрізняються від наших. Потрібен час, щоби вони відшліфували майстерність слухати і чути співрозмовника. Допоможіть та підтримайте їх на шляху до цього.

ДЖЕРЕЛО


Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм Читай також: Працююча мама: як не "з'їсти" себе докорами сумління? Незручні дитячі питання - як дати відповідь і не зніяковіти? "День кольорових шкарпеток": як суспільство сприймає людей із синдромом Дауна?