Вибір м’яких меблів вимагає спеціального підходу, у кожної людини власні погляди і побажання до якості, дизайну і колірного рішення. Перш за все, будь-який вид м’яких меблів повинен бути зручним, особливо з огляду на сферу застосування, адже найчастіше вони використовується для облаштування вітальні, де часто приймають гостей.

Фактично, більшість людей, кажучи про м’які меблі, представляють в першу чергу диван і крісла. Так склалася, що вони є найбільш затребуваними і поширеними. Однак до м’яких меблів також відносяться: софи, пуфи, кушетки і інші меблеві варіанти, які здатні створити людині комфортні умови для відпочинку.

Рівень комфортності м’яких меблів та їх ціна залежить як від технології їх виготовлення, так і від якості і набору використаних матеріалів.

Стиль м’яких меблів повинен відповідати загальному стильовому рішенню кімнати. У класичному інтер’єрі зі стінками, буфетами, комодами і книжковими шафами добре виглядають дивани і крісла пишних, округлих форм з дерев’яними підлокітниками або декоративними панелями. У сучасному інтер’єрі доречні предмети легкого, витонченого дизайну без зайвих прикрас.

Обов'язково поцікавтеся, яке наповнення дивана і взагалі з яких матеріалів він зроблений. Матеріали повинні бути якісними - тому не варто гнатися за надто дешевими зразками м'яких меблів. Пам'ятайте, що хороший диван (крісло), пуф, банкетка і т.д не можуть коштувати занадто дешево! Досліджуйте ринок м'яких меблів і вибирайте, принаймні, середню цінову категорію. Якщо у вашому будинку є тварини, повідомте про це продавця (дизайнера), щоб для вас підібрали спеціальну тканину.

Купуючи диван, краще віддати перевагу знімним подушкам з липучками, що дозволить їх періодично знімати і струшувати, надаючи їм первісний вигляд.

Безумовно, при виборі варто звернути особливу увагу на трансформовані м’які вироби, які відрізняються зручністю експлуатації. Що стосується каркаса, то він повинен бути міцним і надійним.

Вибираючи меблі, вирішіть для себе, наскільки м'який диван (крісло) вам подобається. Якщо є можливість, настійно рекомендую на обраному предметі посидіти, полежати (навіть із закритими очима), повернутися на бік-інший, - словом, відчути себе господарем цього дивана (крісла). Не потрібно при цьому соромитися консультантів, тому що м'які меблі потребують ретельного підбору.

Відразу подумайте про те, чи потрібні вам розкладні м'які меблі, чи це не обов'язково. Якщо у вас немає окремої гостьової кімнати, то, швидше за все, вам потрібні саме розкладні меблі, на якій, розклавши її повністю або частково, ви зможете розмістити на ніч ваших гостей. Якщо вам потрібно розкладати диван (крісло) часто, то вам потрібен "механізм на кожен день", який успішно витримує таке постійне навантаження.

Термін експлуатації м’яких меблів зазвичай становить близько 10 років, ексклюзивні меблі з каркасом з цільної деревини, шкіряною оббивкою і дорогою начинкою можуть прослужити набагато довше.