Оптимізація витрат на електроенергію - важливе питання для всіх підприємств і приватних споживачів. Це обумовлено постійним зростанням цін на електроенергію. Відмовлятися від благ цивілізації немає необхідності, досить купити енергозберігаючі лампи для дому, щоб розумно витрачати ресурси і мінімізувати суму рахунку на утримання житла та офісу.

Енергозберігаюча лампа являє собою вдосконалений аналог люмінесцентної лампи – лампи денного світла.

Колба такої лампи наповнена парами ртуті, які під впливом електричного розряду випромінюють ультрафіолет, а той у свою чергу викликає світіння нанесеного на стінки колби люмінофора. У патроні лампи знаходиться електронна пускова регулююча апаратура, завдяки якій відбувається запалювання лампи та підтримання її випромінювання з високими частотами мерехтіння.

При виборі енергозберігаючої лампи необхідно обов’язково брати до уваги її потужність, тип цоколя, форму, колірну температуру, гарантію і термін служби.

У люмінесцентних ламп, крім енергозберігання, є ще й інші достоїнства. Одне з них - це висока світловіддача (для порівняння - лампа розжарювання більшість своєї енергії витрачає на нагрівання, а не на освітлення).

Друге достоїнство - це тривалий термін служби, від 6000 до 15000 годин безперервного горіння. Термін служби, як і в інших товарів, залежить від виробника. Не варто захоплюватися дешевою ціною таких ламп. Китайські виробники найчастіше не дотримуються точної технології при виробництві, тому термін служби істотно знижується. Довіряйте надійним і перевіреним світовим брендам, які сертифікують свою продукцію й дають на неї гарантію.

Третє - кольори світіння. Він буває для таких ламп 3-х видів - денне, тепле й природне світло. Тепле біле світло (температура кольорів перебуває в районі 2700ДО по шкалі Кельвіна) ідеально підходить для будинку, кафе, ресторану, тобто для тих приміщень, де можна й потрібно розслаблятися. Денний (6400ДО - білого із блакитим відтінком) і природний (4000ДО - чисте біле світло) сприяють концентрації й роботі. Вони підійдуть для офісів, торговельних і спортивних залів.

Для будинку, якщо є можливість змішувати різні види ламп, то варто зробити два види освітлення. Один для відпочинку (2700ДО), інше для роботи (4000ДО). Лампи з температурою 6400ДО в будинках встановлювати не рекомендують, вони дають всьому синюватий відтінок.

Колірну температуру виробник указує на коробці з лампою. Але небагато в іншому формулюванні. Наприклад, колірна температура 2700ДО позначена як 827, 864 - 6400ДО.

Одна із проблем, пов'язана з такими лампами, це їхня утилізація. Люмінесцентна лампа - це скляна трубка з електродами, наповнена інертним газом і парами ртуті. Із ртуттю жарти погані. Тому такі лампочки вимагаю спеціальної утилізації.

Другою проблемою є те, що до кінця своєї служби лампочки починають гірше світити. Дана проблема з'являється через вигоряння люмінофора, що нанесений на стінки трубок. Виникає питання - на скільки гірше світять такі лампочки? Виробники вказують різні цифри - від 5 до 15%. Але буває, що й на 20-25%. Уникнути цього поки що неможливо. За звичай господарі квартир просто переміщають такі лампочки в підсобні приміщення, які не потребуючого інтенсивного освітлення.

Ще один нюанс, на який варто звернути увагу. Це те, що лампа починає світити на повну силу через кілька хвилин. Для деяких приміщень, таких як ванна або туалет, це може бути вкрай не зручно. До того ж такі лампи не люблять частих вмикань-вимикань. Це істотно знижує термін їхнього життя.

Як вибирати такі лампочки? Виробники радять ділити необхідні вати на 4 або на 5. Тобто якщо нам потрібно замінити лампочку накалювання в 100 Ват вибираємо люмінесцентну лампу на 20-26 Вата. І вперед, до економії електроенергії!

НЕ ЗАБУДЬТЕ ПРОЧИТАТИ:

Як заощадити на плитці в санвузлі: практичні поради рівнянам

Міні-гардеробні в квартирі [ФОТО]