Догляду за первістками на грядках майже ніякого. Та й землю вони надовго не займуть — найбільш ранні овочі можна забирати вже через 7-20 днів після сходів! Після них запросто можна на ту ж грядку висадити розсаду більш теплолюбних помідорчиків, огірочків і т.д.

РЕДИСКА

Який город без редиски! Кожний городник рано навесні сіє редис у першу чергу. Зараз підійдуть для посіву такі сорти, як «Софіт» (стійкий до стрілкування), «Родос» (ультраскоростиглий), «Ультра», усім відомі сорти редису - «18 днів», «Французький сніданок». З новинок один з найскоростигліших - «Королева ринку», дозріває через 19 днів. Коренеплід червоно-малинового кольору масою 250-350 грамів. Сорт має прекрасні смакові якості. Чудовий сорт редису «Червоний круглий ранній» - від сходів до дозрівання 18-25 днів.

ДАЙКОН

Дайкон, або японський редис - білий овоч зі смаком, що нагадує редьку. Дайкон утворює більші, чим у редьки, довгі (від 30 см до 1 м) коренеплоди від 2 до 4 кг, а представники окремих сортів виростають до гігантських розмірів - 30 і більше кг! Дайкон примітний тим, що, на відміну від редьки, придатний у їжу протягом усієї вегетації.

Крім відмінних смакових якостей дайкон очищає печінку й нирки, розчиняючи в них камені. Швидко - за 35-40 днів - дозріває скоростиглий сорт дайкона «Сашко». Посієте у другій половині квітня і зберете урожай уже наприкінці травня. Маса кожного скоростиглого коренеплоду буде 250-300 г, а врожайність рослини - 4-6 кг з м2.

КЕРВЕЛЬ - СОКОВИТІШЕ ПЕТРУШКИ, РАНІШЕ КРОПУ

Кервель - найбільш рання пряна зелень. За смаком нагадує петрушку, але зелень його більш соковита. Для салатів його можна збирати вже через сім днів після сходів. Основний урожай листя збирають через 4-6 тижнів після посіву. А тому що після зрізання кервель відростає погано, то його сіють кілька разів з інтервалом 10-15 днів, до настання спеки.

Кервель холодостійкий, невибагливий. Сіяти краще пророщеним насінням, тоді сходи з'являються швидше і дружніше. У захищеному ґрунті посіви не засипають землею, а лише накривають плівкою від пересихання.

НАЙПЕРШИЙ ГОРОХ

Сіяти горох можна як тільки розмерзнеться ґрунт. До того ж зараз створена ціла серія новітніх сортів. Найбільш ранньостиглий і низькорослий - «Тропар» (45-50 днів), дає до півтора кілограмів гороху з квадратного метра. На пару днів пізніше дозріває ранньостиглий гібрид «Совінтер» (50-55 днів).

Горох не вимогливий до ґрунту і стійкий до хвороб. Саджати його треба з відстанню між насінням у рядку 10 см, а між рядками 20-25 см. У такому випадку на 1 м2 вийде 40-50 рослин. Ранньостиглі сорти, які менш облиствені, потрібно розміщати густіше: 60-80 рослин на 1 м2.

РІПА

Нагадуємо про такі якості напівзабутого овочу, як скоростиглість, холодостійкість і висока врожайність. Ріпа буде дуже до речі на овочевій грядці. Колись, потрапивши в немилість через свій специфічний, гострувато-гіркий присмак, легендарний коренеплід має всі шанси повернутися на столи запеклих дачників - з'явилася салатна ріпа сорту «Гейша», позбавлена цього недоліку, і дуже смачна. Урожай буде повністю готовий через 40-45 днів.

КИТАЙСЬКА КАПУСТА

Капуста китайська, або пак чой, смачна в будь-якій стадії дозрівання й уже через 20- 30 днів після висадження розсади вона проситься на стіл. Уже виведені перші два адаптовані для нашої кліматичної зони сорти. Ультраскоростиглий сорт «Ластівка». Перший збір її зелені проводять через 15 днів після сходів, коли з'являється 7-10 листків. Інший сорт Веснянка - перший збір листя починають через 20-25 днів після сходів.

БРОКОЛІ

За поживністю її молоде листя дорівнюється до шпинату. У всіх країнах світу ця капуста займає своє місце на грядках, а в нас - усе ще рідкість.

Смачними великими суцвіттями відрізняється сорт броколі «Тонус». Дуже скоростиглий: темно-зелені голівки дозрівають через 35-40 днів після висадження розсади. Варто зрізати центральну, як з пазух листя виростає безліч нових, трохи менших за розміром. Витримує заморозок до -7°С.

КАПУСТОЛИСТА ГІРЧИЦЯ

Свою назву культура одержала за слабогострий присмак листочків, що нагадує столову гірчицю. Її сорт «Волнушка» - скоростиглий, при весняному посіві дозріває у відкритому ґрунті вже через місяць.

Висівають рядовим способом на відстані 10-15 см (глибина до 1 см). З появою перших листочків проводять проріджування на 4-5 см і підживлення сечовиною (20 г на 10 л води). Ґрунт підтримують у пухкому й чистому стані. До збирання приступають, коли рослини досягнуть 10-15 см висоти.

ДВА В ОДНОМУ - І САЛАТ, І СПАРЖА

Обіцяє збагатити наш раціон «гість» із Сходу - спаржевий салат. Основна цінність спаржевого салату в тому, що він містить заспокійливі речовини, що поліпшують сон і травлення, знижують тиск...

Адаптований до наших кліматичних умов поки один сорт спаржевого салату - «Світлана». Рослина ця скоростигла, холодостійка. У їжу використовується листя і соковите стебло. З вимог - регулярний полив.

ОВОЧЕВА ХРИЗАНТЕМА

Не просто квітка, а особлива пряно-зелена культура, добре відома в Японії. Зелень хризантеми гарна для салатів, а в якості приправи - для супів і будь-яких других страв, особливо тушкованих овочів.

Насіння висівають рано навесні (у березні), а наприкінці квітня рослини можна пересаджувати як на клумби, так і на грядку. При досягненні хризантемою висоти 20 см можна збирати молоде листя. Через місяць після появи сходів утворюються бутони, і з цього часу раз на тиждень до самої осені збирають квітки й бутони для консервування. Листя при цьому завжди молоде й ніжне. Ось така зручна і невибаглива культура. Один раз посієш - і все літо маєш соковиту зелень і гарні квіти.

Джерело