До фараонів у Єгипті ставилися як до богів. Вони були правителями однієї з перших великих цивілізацій, які жили в умовах абсолютної розкоші і володарювання над імперією, подібної до якої світ ніколи не бачив.

Вони харчувалися молоком і медом, в той час, як тисячі людей гинули під час будівництва величезних статуй в їх честь. А коли їх власне життя добігало кінця, фараонів ховали так, що їх тіла зберігалися протягом більше 4000 років. У них була абсолютна влада, вони насолоджувалися життям, як ніхто інший в той час, але іноді явно перегинати палицю.

1. Гігантські пам’ятники з геніталіями

Сесострис був одним з найвеличніших воєначальників в історії Єгипту. Він відправляв військові кораблі і війська у кожен куточок відомого світу і розширив свою державу більше, ніж будь-хто в історії Єгипту. Після кожної битви він відзначав свій успіх шляхом встановлення великої колони із зображенням статевого акту. Сесострис залишав такі стовпи на місці кожної битви.

Причому Сесострис робив це досить кумедно: якщо ворожа армія відважно воювала, то він наказував вигравіювати зображення пеніса на колоні. Але якщо противника перемагали без найменших проблем, то на колоні вирізали зображення піхви.

2. Вмивання сечею

Син Сесостріса, Ферос був сліпим. Швидше за все, це була якась вроджена хвороба, яку він успадкував від свого батька, але офіційна єгипетська історія свідчила, що він був проклятий, образивши богів. Десять років по тому після того, як Ферос осліп, оракул сказав йому, що він може повернути свій зір. Все, що Ферос повинен був зробити, це промити очі сечею жінки, яка ніколи не спала з ким-небудь іншим, крім свого чоловіка.

Ферос спробував виконати подібне за допомогою своєї дружини, але це не спрацювало. Він все ще був сліпим, а до дружини з’явився ряд питань. Після цього Ферос змусив всіх жінок в місті по черзі помочитися в горщик і виплеснути йому сечу в очі. Після багатьох десятків жінок, сталося диво – зір повернувся. В результаті Ферос відразу ж одружився на цій жінці, а попередню дружину наказав спалити.

3. Місто, побудоване на зламаних спинах

Ехнатон повністю змінив Єгипет. Перед тим як він сів на престол, у єгиптян було багато богів, але Ехнатон заборонив віру в усіх богів, крім одного: Атона, бога сонця. Він також побудував ціле нове місто, Амарну, в честь свого бога. Для побудови міста було задіяно 20000 осіб.

На основі кісток, знайдених на місцевому міському кладовищі, вчені визначили, що більше двох третин цих працівників зламали під час будівництва мінімум одну кістку, а у третини людей був перелом хребта. І все це було даремно. Як тільки Ехнатон помер, все, що він робив, було зруйновано, а його ім’я було викреслено з історії Єгипту.

4. Штучна борода

Хатшепсут була однією з небагатьох жінок, які правили Єгиптом. Хатшепсут стала відомою тим, що при ній були побудовані деякі з найбільших чудес Єгипту, але далося їй це зовсім не легко. Єгипет, можливо, був трохи більш прогресивним, ніж інші країни навколо нього, але в цій країні як і раніше не ставилися до жінок як до рівних. Тому жінці було дуже нелегко правити Єгиптом. Не дивно, що Хатшепсут наказала своїм людям зображати її як чоловіка.

На всіх картинах її малювали з рельєфною мускулатурою і густою бородою. Вона називала себе «сином Ра» і (як стверджують деякі історики) носила штучну бороду й в реальному житті. В результаті її син в кінцевому підсумку зробив все, щоб «стерти» пам’ять про Хапшесут з історії, щоб приховати, що жінка була фараоном. Він зробив це так добре, що про її існування ніхто не знав до 1903 року.

5. Смердюча дипломатія

Амасис явно не був найввічливішим фараоном, який коли-небудь сидів на троні Єгипту. Він був алкоголіком і клептоманом, який крав речі своїх друзів, приносив собі в будинок, а потім намагався переконати друзів у тому, що ці речі завжди належали йому. Він отримав трон силою. Попередній правитель відправив Амасіса, щоб придушити повстання, але коли той приїхав до бунтівників, то зрозумів, що у них досить непогані шанси на перемогу. Тому, замість того, щоб придушити заколот, він вирішив очолити його.

Амасис відправив фараону оголошення війни дуже екстравагантним способом, піднявши ногу, випустивши гази і сказавши гінцеві: «передай фараону все, що у мене за спиною». Під час правління Амасис продовжував красти речі у наближених, але тепер він відправляв за оракулами, щоб ті сказали, винен він чи ні. Якщо оракул говорив, що фараон не винен, то його страчували як шахрая.

6. Місто безносих злочинців

Амасис недовго пробув на троні. Він був занадто суворим правителем, і незабаром його скинули. Цього разу революцію очолив нубієць Актісанес. Коли він прийшов до влади, Актісанес почав боротися зі злочинцями, причому дуже оригінальним способом. Кожній людині, яка здійснювала злочин під час його правління, відрізали ніс.

Після цього їх засилали у місто Ріноколура, назва якого буквально перекладається, як «місто відрізаних носів». Це було дуже дивне місто. Воно було заселене виключно безносими злочинцями, вимушеними існувати в одних з найбільш суворих кліматичних умов у країні. Вода тут була забрудненою, а жили люди у будинках, які будували самі з розкиданих всюди шматків щебеню.

7. 100 дітей від дев’яти дружин

Рамзес II жив так довго, що люди почали всерйоз турбуватися щодо того, що він ніколи не помре. У той час, коли більшість правителів вбивали протягом перших кількох років їхнього правління, Рамзес II прожив 91 рік. За своє життя він побудував більше статуй і пам’ятників, ніж будь-хто з єгипетських фараонів.

Також, природно, у нього було більше жінок, ніж у кого-небудь. До часу його смерті у Рамзеса II було, принаймні, 100 дітей від 9 дружин. Коли він вторгся в Хетське царство, то відмовився підписати мирний договір, якщо йому не віддадуть в дружини старшу дочку правителя. Також він не «гидував» своїми дочками, одружившись як мінімум на трьох з них.

8. Ненависть до тварин

Камбіс насправді не був єгиптянином, він був персом і сином Кіра Великого. Після того, як його народ завоював Єгипет, Камбіса поставили на чолі цієї країни. Майже кожна історія, яку єгиптяни розповідали про Камбіса, була пов’язана з тим, як він знущався над тими чи іншими тваринам. На самому початку правління він пішов до Апіса – священного бика, якого єгиптяни вважали богом.

Прямо перед жерцями Апіса, він витягнув кинджал і почав колоти бика, сміючись над ними і примовляючи: «Подібний бог гідний єгиптян!». Причому це було зроблено не просто для того, щоб познущатися над єгиптянами, він просто любив дивитися, як страждають тварини. У свій вільний час, він часто влаштовував бої між левенятами і цуценятами і змушував свою дружину дивитися, як ті рвуть один одного на частини.

9. Одержимість пігмеями

Пепі II було близько шести років, коли той успадкував престол Єгипту. Він був усього лише маленькою дитиною, яка правила величезним царством, тому не дивно, що його інтереси були приблизно такими ж, як у звичайного шестирічного хлопчика. Незабаром після того, як Пепі II став фараоном, дослідник на ім’я Харкхуф написав йому листа, в якому сповістив, що зустрів танцюючого пігмея. З тих пір для Пепі II це стало нав’язливою ідеєю.

Пепі II наказав негайно відкинути всі справи і привезти до нього в палац пігмея, щоб той розважав його танцями. В результаті ціла експедиція все ж доставила хлопчику-фараону пігмея. Коли він виріс, він уже був настільки зіпсований, що наказував своїм рабам оголюватися, змащуватися медом і ходити за ним. А робилося це для того, щоб фараона не турбували мухи.

10. Відмова від смерті

Хоча фараонів і називали безсмертними, проте вони вмирали. І, хоча вони будували піраміди для загробного життя, кожен фараон насправді сумнівався з приводу того, що станеться, коли він в останній раз закриє свої очі. Коли до фараона Мікеріна, який правив в XXVI столітті до нашої ери, прийшов оракул і сказав, що правителю залишилося жити всього 6 років, фараон прийшов нажахався.

Він зробив все можливе, щоб уникнути цього, вирішивши обдурити богів. Микерин порахував, що можна зупинити час, зробивши день нескінченним. Після цього він щоночі запалював стільки ламп, щоб здавалося, що в його покоях триває день, і ніколи не спав, влаштовуючи ночами бенкети.

Джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Дізнайтеся, який подарунок від Бога дістався вашому знаку зодіаку!

Кого раніше називали "блудницею"? Зовсім не ту, що ви подумали