Наближається світле свято Великодня, і, незабаром, на прилавках магазинів з'являться паски на будь-який смак - з родзинками, цукатами, горіхами, глазур'ю, посипкою і маленькими яскравими фігурками забавних курчат. І тим не менше, багато господинь приймають рішення випікати паски самостійно, перетворюючи це в сімейну традицію. Дійсно, що може бути затишніше, ніж запах свіжої випічки в будинку!

З вечора середи (паски належить випікати на чистий четвер), потрібно замісити тісто. Робити це потрібно обов'язково в хорошому настрої, інакше воно не підійде. Також не можна лаятися, сваритися, голосно кричати або грюкати дверима, тісто може злякатися і впасти. А на наступний день, поки паски будуть випікатися батьки з дітьми можуть по особливому розфарбувати яйця.

Все це створить неповторну атмосферу свята в будинку, яку ваші діти пронесуть через усе життя, і поділяться зі своїми дітьми. Приготувати паску не так складно, як може здатися, на перший погляд. Пропонуємо вам покрокову інструкцію до старовинного великоднього рецепту.

НАМ ЗНАДОБИТЬСЯ:

Борошно - 1 кг

Молоко - 1 ½ склянки

Яйця - 6 шт.

Масло вершкове - 300 г

Цукор - 1 ½ - 2 склянки

Дріжджі - 40-50 г

Сіль - ¾ ч.л.

Ізюм - 150 г

Цукати - 50 г

Мигдаль - 50 г

Ванілін - ½ пакетика

Кардамон - 5-6 подрібнених зерен

Покрокове ПРИГОТУВАННЯ:

1. Розчиняємо дріжджі в теплому молоці (не більше 40 градусів).

2. Поступово всипаємо 4 склянки просіяного через сито борошна і замішуємо тісто. Посуд повинен бути більшими, так як тісто має збільшитися в об'ємі не менше, ніж в 4 рази.

3. Додаємо сіль, цукор стертий до білого кольору з яєчними жовтками. Можна зробити це вручну або скористатися блендером.

4. Вершкове масло нарізаємо шматочками і розтоплюємо в каструльці на повільному вогні. Додаємо в тісто.

5. Яєчні білки збиваємо в піну, відправляємо туди ж. Ще раз злегка вимішуємо тісто, посипаємо борошном і накриваємо рушником.

6. Ставимо на ніч в тепле, захищене від протягу місце.

7. З ранку додаємо решту борошна, ванілін. Вимішуємо тісто. Воно повинно бути не дуже густим, але добре вимішати - відставати від рук і стінок посуду.

8. Накриваємо і ставимо підніматися ще на 30-60 хвилин. Коли воно збільшиться в об'ємі мінімум в два рази, додаємо ізюм, цукати, горіхи. Розкладаємо по формах. Щоб паска вийшла більш повітряною заповніть форму на 1/3, більш щільною на 1/2.

9. Заповнені форми накриваємо рушником і ставимо в тепле місце підходити. Коли ¾ форми будуть заповнені тістом, ставимо форми в холодну пічку. Виставляємо 180 градусів і випікаємо 50-60 хвилин.

10. Щоб верх паски не підгорів, коли він підрум'яниться накрийте його змоченим у воді папером

11. Перевірити готовність паски можна за допомогою дерев'яної палички, або зубочистки. Проткніть паличкою виріб. Якщо вона залишилася сухою - паска готова, на ній тісто - потрібно випікати ще.

12. Після охолодження паску можна покрити глазур'ю, прикрасити цукатами, ягодами, великодніми фігурками і т.д.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Дерев’яні церкви України – світова спадщина ЮНЕСКО

Що потрібно знати про хрещення дитини?