Стрес та інші психологічні проблеми знижують лібідо не тільки жінок, але й чоловіків Прийнято вважати, що чоловік завжди готовий зайнятися сексом, а жінка, тим часом, зволікає. Але в реальному житті все трохи складніше: часом жінка хоче, а чоловік – ні. І на те буває безліч причин.

Перерахую найпоширеніші з них:

Стрес

Стреси, яких зазнає людина в сучасному світі, набагато сильніші, ніж раніше. Наша психіка не розрахована на таке високе напруження. Одним з наслідків такого впливу є зниження рівня лібідо і погіршення якості сексуального життя.

Під негативний вплив стресу потрапляють, насамперед, жінки, але й чоловіки від нього не застраховані. Найчастіше під удар потрапляють ті, у кого напружена робота, кому доводиться приймати відповідальні рішення (бізнесмени, банкіри, працівники розумової праці тощо).

Що робити?

Потрібно брати на себе відповідальність за стрес. Якщо стрес високий, думати, як його знизити: спорт, йога, масаж, плавання. В ідеалі – комбінувати релаксацію і фізичні навантаження.

Алкоголь, куріння

Якщо чоловік часто випиває і багато курить, то після 45 років у нього, з дуже високою часткою ймовірності, з'являться проблеми в сексі. Особливо негативно на потенцію впливає нікотин – це доведено багатьма науковими дослідженнями.

Що стосується алкоголю, то негативно позначаються на потенції навіть невеликі, але щоденні дози. Наприклад, пиво: чим більше пива, тим більше живіт і тим менше лібідо.

Що робити?

У більшості випадків за допомогою алкоголю люди намагаються зняти стрес. Щоб до цього не доходило, потрібно вчитися розслаблятися більш здоровими і дієвими методами. Алкоголь не тільки шкідливий, але й не потрібний у боротьбі зі стресом (в кінцевому підсумку ваш стан лише погіршується).

Що стосується куріння, то в ідеалі потрібно, звичайно ж, кинути. Якщо ніяк не виходить – перейти на легкі сигарети і знизити кількість викурених за день.

Якщо чоловік часто випиває і багато курить, то після 45 років у нього з'являться проблеми в сексі

Народження дитини

Як відомо, у багатьох жінок під час вагітності та в період годування груддю знижується лібідо. Виявляється, подібний ефект може бути і у чоловіків (правда, не у всіх).

Якщо чоловік дуже сильно переймається ситуацією і навіть зациклюється на дитині, у нього починають виділятися інші гормони – не дофамін, а окситоцин і пролактин. Сексу, відповідно, хочеться менше.

Що робити?

Якщо жінка помітила, що чоловік занадто сильно "зациклився" на дитині, потрібно це озвучити. А чоловікові – усвідомити і зробити відповідні висновки. Не можна забувати, що найважливіша людина в нашому житті, – наш партнер, і стосунки потрібно будувати, перш за все, з ним.

Вікові зміни

Після 35 років у багатьох жінок сексуальне життя починає йти вгору: стає більш якісним та різноманітним, лібідо зростає. У чоловіків, тим часом, все навпаки: після 35 років сексуальне життя може піти на спад. (Втім, якщо кар'єра і життя в цілому мають тенденцію до зростання, лібідо не знизиться).

Найчастіше чоловіки списують своє знижене бажання на зайві кілограми дружини або на те, що подружній секс приївся, але насправді просто знизилося лібідо.

Що робити?

Потрібно, знову ж таки, займатися спортом, тому що фізична активність продовжує "Ллібідозну" молодість. Чоловік може довгий час взагалі не помічати жодних ознак погіршення сексуального життя. Навпаки, після 45 років сексуальне життя у деяких йде вгору.

Невирішені психологічні проблеми

Сором, Едипів комплекс, латентна гомосексуальність – всі ці невирішені психологічні затиски дуже впливають на сексуальне життя. Найпоширеніший випадок – злиття в свідомості чоловіка образу жінки і образу матері (Едипів комплекс). Якщо є така проблема, будь-які дії жінки, схожі на поведінку матері, будуть відштовхувати його. Чим більше вона буде піклуватися про нього, хвилюватися, зациклюватися на дитині, тим менше він буде її хотіти.

Що робити?

Потрібно зайнятися собою, зайнятися вирішенням своїх психологічних проблем. Для початку спробувати прочитати книгу, яку я рекомендую всім клієнтам-чоловікам, – "Під тінню Сатурна" (Джеймс Холліс). Автор добре описує материнський комплекс і чоловічі страхи. Якщо не виходить справитися з проблемами самостійно, потрібно звертатися за допомогою.

ДЖЕРЕЛО


Приєднуйся!

Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Зверни увагу: які складові у косметиці викликають алергію

Поради фітнес-тренера: Як швидко схуднути влітку

Вчимо англійську разом: де подивитися фільми мовою оригіналу