Подовше поспати чи все встигнути – одна з головних дилем дорослої людини. У кожного з нас багато повсякденних справ, які вимагають фізичних сил і психологічної енергії. Часом доводиться працювати до глибокої ночі або просто замучить безсоння, після чого ми спимо півдня. В результаті часу на вирішення важливих для нас справ залишається дуже мало. А якщо не виспатися, сили нас швидко залишають і результат нашої роботи не завжди відповідає очікуванням.

Все правильно, ми можемо зменшити кількість часу для сну. Але робити це потрібно поступово і з розумом. Пропонуємо вам кілька способів, як вкрасти у Морфея кілька годин і не накликати помсту богів.

Прибираємо світло і звук зі спальні.

Як відомо, під час сну людина не втрачає повністю зв'язку з реальністю. І коли ви спите під увімкнений телевізор, мозок не може повністю відпочити, постійно відволікаючись на звуки. Відбувається порушення сну. Те саме стосується і світла від світильника або монітора. Будь-яке світло головний мозок асоціює із сонцем, а у переважної більшості людей біоритми пов'язані з часом доби. Тому якщо в приміщенні є світло, організм буде постійно "насторожі" і сон чи принесе задоволення. Що робити, якщо немає можливості прибрати світло і звук з кімнати? Скористайтеся маскою для сну і спеціальними берушами (продаються в будь-якій аптеці).

Спимо в прохолодному приміщенні.

Сон і його вплив на працездатність вивчаються давно і всебічно. Вчені з'ясували, що найкраща температура для сну – це + 17... + 20 ° С. Не потрібно забувати і про доступ кисню. Тому перед сном бажано провітрити спальню. Деякі вважають за краще спати з відкритою кватиркою у будь-яку пору року, але тоді необхідно придбати теплу ковдру і подбати, щоб у кімнаті не було протягів.

Прокидаємося у той самий час.

Це досить складне завдання і, як і формування будь-якої звички, вимагає певних зусиль. Але людський організм, як і будь-який механізм, любить чіткість і регулярність. Тоді він працює з вищим ККД. Заводимо добрий будильник. Думаєте, виття пожежної сигналізації – вдалий сигнал для будильника? На жаль, це не так, адже стресове пробудження вимагає великих енерговитрат. Краще поставте ніжну мелодію (наприклад, звуки природи), і нехай будильник починає свою роботу за 10-15 хвилин до реального пробудження, плавно виводячи вас із сонного царства. До речі, добре себе зарекомендували "розумні" годинники, які за пульсом людини розпізнають фазу сну.

Вмиваємося прохолодною водою.

Цей метод не тільки підбадьорить вас з ранку, але й продовжить молодість шкіри. Більше здорової їжі. Що "важча" їжа, то більше енергії потрібно для її перетравлення. А якщо енергія йде на роботу шлунка, то на інші справи її вже не залишається. Відмовтеся від жирної їжі на користь свіжих овочів і тушкованого м'яса (риби). І не забувайте про вітаміни! Сон по обіді. У багатьох народів відоме так зване явище післяобіднього сну, славнозвісна "сієста". Це не примха, 30-60 хвилин сну вдень продовжують працездатність на кілька годин. Фізичні навантаження. Феномен занять спортом у тому, що вони і витрачають енергію, і виробляють її. Аеробні або кардіонавантаження вранці подарують заряд бадьорості, а розтяжка або йога ввечері – допоможуть заспокоїти нервову систему і підготувати її до сну.

Перед сном тільки спокійні справи.

Пам'ятаєте, що з маленькими дітками можна активно грати за годину-півтори до сну? Це правило поширюється і на дорослих. Не "смикайте" нервову систему перед сном, якщо хочете виспатися. Ритуали. Ця справа корисна у будь-якій ситуації, коли потрібно щось довести до автоматизму. Спробуйте щовечора перед сном, наприклад, розфарбовувати розмальовку для дорослих, і через якийсь час мозок почне асоціювати розмальовку зі сном. Якщо книжка в руках, отже скоро час спати.

Потреба кожного у сні є дуже індивідуальною.

Одні прекрасно себе почувають після 6 годин у ліжку, іншим і півдня буде мало. Перераховані вище способи дозволяють висипатися краще за меншу кількість годин (комусь вистачить 4 годин, а для когось і 8 стануть досягненням). Однак, якщо ви будете дотримуватися цих правил, у вас з'явиться більше часу на різні корисні та цікаві справи.


ДЖЕРЕЛО

Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читайте також:

Що відбувається у вашому тілі після одного тренування?

Чотири легких способи впоратися з тягою до солодкого

Все під контролем: обов'язкові обстеження для кожної дівчини