Українки не тільки одні з найкрасивіших, але і наймудріших жінок - про це було добре відомо протягом багатьох століть. Жінки нашої землі здавна входили до багатьох королівських династій і до сих пір шановані на своїй батьківщині.

На жаль, ми не так багато знаємо про цікаві факти історії України, але ж «українські» коріння можна знайти в багатьох королівських кланах не тільки Європи, а й далеко за її межами. Українки в усі часи були найбажанішими нареченими, їх вважали за честь взяти у дружини королі будь-якої країни світу.

Княжна київська Марія Володимирівна - Добронега (бл. 1011 р. - 1087 р.)

Молодша дочка Володимира Красне Сонечко і сестра Ярослава Мудрого з'явилася на світ в 1011 і при народженні отримала ім'я Добронега, а після хрещення стала іменуватися Марією. Згодом вона стала дружиною польського князя Казимира Відновителя, і своїм заміжжям врятувала Польщу від руйнівної війни з римлянами. Марія Володимирівна дала світу короля і королеву: її дочка Ярослава стала королевою Чехії, а старший син - королем Польщі.

Свята Маргарита (1045 р. -1093 р.)

Дивна історія королеви Шотландії, яку до сих пір жителі називають Святою Маргаритою Шотландською. Її коріння багато істориків радять шукати на території нашої древньої держави, її вважають онукою Ярослава Мудрого та Київською княжною. У Маргариту - чарівну красуню, що відрізнялася гострим розумом, закохався овдовілий король Шотландії і незабаром взяв її за дружину. У подружжя було 8 дітей, двоє синів свого часу зійшли на трон рідної країни, а дочка стала королевою Англії.

Маргарита була не тільки гарною дружиною, а й відомим реформатором, протегувала розвитку освіти, мистецтв, займалася благодійністю, допомагала бідним. Наприклад, влаштовувала обіди для простого народу, накриваючи столи у власному королівському палаці. На такому королівському бенкеті могли одночасно побувати до 300 осіб простого люду. Королева Шотландії багато зробила для церкви, допомагала монахам, дбала про будівництво монастирів. За всі добрі справи Маргариту зарахували до лику святих, її пообідня молитва до сих пір частина традиції шотландців, яку вони називають «молитва Маргарет».

Єлизавета Ярославна (1025 р. - 1066 р.)

Руки Київської княжни Олісави, однієї з дочок Ярослава Мудрого, довгі роки добивався норвезький принц Гаральд Суворий. Він настільки був закоханий в княжну, що присвячував поеми - вписані в норвезькі саги, ці творіння, сповнені любові і захоплення, і до сих пір відомі в Норвегії. Ставши королевою Норвегії ім'я Олісава трансформувалося в Еллісаву-Єлизавету. За життя Єлизаветі довелося приміряти корону відразу двох держав, після смерті першого чоловіка Харальда, вона стала дружиною короля Данії.

Анна Ярославна (бл. 1032 р. - 1075 р.)

Про долю молодшої дочки Ярослава Мудрого Анни Київської можна писати саги і знімати захоплюючі телесеріали, настільки яскравою і незвичайною був її життєвий шлях, настільки яскравий слід вона залишила після себе. Ставши згодом королевою Франції, і допомагаючи правити своєму чоловіку, а потім і сину, освічена і мудра Агнесс стала знаковою фігурою не тільки для Франції, але і для всієї Європи. Можна тільки відзначити, що з її появою на троні для Європи закінчилися «Темні часи» невігластва.

Анастасія (Олександра) Лісовська (бл. 1502 р. - 1558 р.)

У цієї відомої і великої жінки багато імен. Достовірно точно сказати, яке вона отримала при народженні складно, є дві версії - Анастасія або Олександра. У Туреччині вона відома, як Хюррем Хасекі-султан, а для нас більш звична, як Роксолана. Про її долю ми знаємо більше за всіх інших великих українок-королев. Дочка священнослужителя з маленького містечка Рогатин, ставши простою наложницею, з часом перетворилася на впливову османську імператрицю, дружину султана Сулеймана Великого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Українські традиції,які вас здивують

Річниці весілля: їхні значення та назви