Наприкінці 2017 року два селища Клевань та Оржів Рівненського району об'єдналися у одну громаду. Тож у рік 2018 ОТГ увійшла з новим устроєм та новим бюджетуванням.

Об'єднання в одну громаду принесло Клеваню та Оржеву злиття двох доволі потужних бюджетів. Це вже дало чимало, кажуть на місці, адже розширило можливості. Проте саме це і принесло перші втрати: розрахунок так званої інфраструктурної субвенції здійснювався з розрахунку на сільського жителя, тому селища виявилися дещо обділеними фінансами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голос громади. смт. Клевань [ВІДЕО]

Попри це у громаді переконані, що зможуть у подальшому самостійно заробляти кошти. Для цього вже провели перший конкурс на заміщення посади проектного менеджера - людини, яка власними зусиллями працюватиме над пошуком, розробкою та супроводом різноманітних проектів, які дозволять залучити у громаду гроші різних бюджетів.

На черзі утворення і власного управлінського органу, який займатиметься питанням освіти. Для цього також планують провести відкритий конкурс для визначення спеціаліста а таку осаду. Нині, у своєрідний перехідний період, керівництво об'єднаної громади делегувало подібні повноваження відділу освіти районної державної адміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уживатимуться Клевань та Оржів після об'єднання? [ВІДЕО]

Що ж до впровадження медичної реформи, то у Клевані одночасно і готові до неї, і побоюються. Адже зараз ведеться підготовча робота з переведення пацієнтів із червоно списку в зелений. А за тим на черзі укладання договорів з пацієнтами.

Втім, за словами експертів, у першу чергу слід подбати про автономізацію "первинки".

- Чи залишиться вона в районі, чи буде Клеванська ОТГ її забирати і утворювати власне ЦПМСД - не так суттєво, важливо це зробити. Інакше, якщо не перевести комунальний заклад у комунальне некомерційне підприємство, то не можна перейти до другого кроку - укладання договорів, - каже заступник начальника управління охорони здоров'я Рівне нської райдержадміністрації Василь Височанський. Це дозволить отримати належне фінансування.

До того ж, каже пан Височанський, цей процес має пройти без втрат працівників медичної галузі. Фактично працівники повинні бути переведені з одного закладу в інший. Не звільнені і взяті на роботу, а саме переведені.

Як триває впровадження реформи з децентралізації на Рівне нщині читайте згодом на www.rivne1.tv.

*Матеріал створений на основі прямих ефірів проекту «Голос громади» на «Рівне 1»