29 грудня об 14:59 за номером 101 до пожежно-рятувальної служби надійшло повідомлення про пожежу в приватному господарстві в селі Луко, Володимирецького району. Горіла дерев’яна господарча будівля, крита шифером, розмірами 15х6м. На місце події відразу було направлено рятувальників 11-ої державної пожежно-рятувальної частини з смт. Володимирець.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Ще до прибуття рятувальників з райцентру місцеві жителі стали намагатися приборкати пожежу власними силами. Проте вогонь невпинно поширювався та мало не перекинувся з господарської споруди ще й на житловий будинок. Проте цього вдалося уникнути насамперед завдяки згуртованості населення та небайдужих громадян, які забезпечили подачу води для гасіння пожежі з допомогою двох мотопомп. В цілях безпеки рятувальниками ще до прибуття до місця виклику через чергового РЕМ було припинено електропостачання на населений пункт. Подолавши відстань у майже 30 км. (!) до місця події, вогнеборці одразу по прибуттю провели оперативне розгортання та подали на гасіння пожежі водяний ствол. Спільними силами пожежу згодом вдалося повністю ліквідувати. Переконавшись, що електромережа в місці пожежі знеструмлена, рятувальники через чергового Володимирецького РЕМ відновили подачу електроенергії на населений пункт. Проте вогонь встиг завдати власникам господарства збитків, повністю знищивши дерев’яну господарську будівлю, мотоцикл, електроінструменти, орієнтовно 2 тони сіна та 2 тони зерна, крім цього у вогні загинув кінь. Також внаслідок пожежі на житловому будинку пошкоджено сайдингове оздоблення на площі орієнтовно 30 м.кв. Проте слід констатувати, що від пожежі, насамперед завдяки небайдужості до чужої біди та згуртованості місцевого населення вдалося повністю врятувати житловий будинок та літню кухню. Наразі всі подробиці даної події та остаточна причина виникнення пожежі встановлюється фахівцями. Однак, однією з ймовірних причин виникнення пожежі є коротке замикання електромережі внаслідок порушення правил пожежної безпеки під час її монтажу та експлуатації. Слід зазначити, що в поточному 2017 році понад 37 % пожеж, зареєстрованих на території Володимирецького району сталися саме по даній причині, яка доречі і є однією з найпоширеніших. До біди призвести може не лише пошкоджена електромережа, а й неправильне її влаштування, монтаж та порушення правил пожежної безпеки при її експлуатації. Громадяни часто, чи то з власної безпечності, чи то через банальне незнання правил, прокладають електропроводку та електроприлади по горючим конструкціям, здійснюють з’єднання проводів «в скрутку», не звертають уваги на вже оплавлені електророзетки та вимикачі, перенавантажують електромережу, застосовують в запобіжниках замість каліброваних плавких вставок так звані «жучки», тощо.

У зв’язку з цим працівники Служби порятунку 101 вкотре закликають громадян стежити за станом електромережі у власних господарствах та дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки: щоб попередити виникнення пожежі через електричні причини необхідно довіряти монтаж і ремонт електромережі й електрообладнання тільки фахівцям. Для захисту електромережі від перепадів напруги застосовувати автоматичні запобіжники й калібровані плавкі вставки лише заводського виготовлення. Вмикати електроприлади тільки при допомозі штепсельних з’єднань.

Користуватися прасками, електроплитами, чайниками й іншими приладами зі спеціальними вогнетривкими підставками. Перед тим, як вийти з приміщення, потрібно вимкнути все електрообладнання з розеток. Не можна користуватися несправними та нестандартними електронагрівальними приладами. Відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м. Намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі значної потужності.

В тому ж разі коли пожежа виникла, не гаючи часу, відразу телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

Про це повідомляє ГУ ДСНС в Рівне нській області.