Вже з 1 квітня 2018 року кожному українцю потрібно буде обрати свого лікаря (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) та підписати з ним Декларацію на медичне обслуговування. До цього часу підписання Декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

Обрати сімейного лікаря можна незалежно від місця реєстрації чи проживання. Його послуги (консультації, направлення, довідки, профілактичні огляди, основні аналізи) для громадян будуть безкоштовними.

Сімейний лікар може працювати як у медичному закладі, так і мати власну практику. Уряд спростив відкриття медпрактики. Тепер для отримання ліцензії на власну медичну практику у сімейній медицині або педіатрії на процедуру в МОЗ потрібно буде витратити 7 днів, замість 30-ти, як було раніше.

Перехід первинної ланки медичної допомоги на нову систему фінансування (отримання коштів за надання послуг конкретним пацієнтам) відбудеться з липня наступного року.

Заклади первинної ланки меддопомоги будуть отримувати кошти від Національної служби здоров’я України - національного страховика, який укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення.

До липня 2018 року всі медичні заклади країни будуть отримувати кошти як і раніше — за субвенцією через місцеві бюджети. Заклади вторинної і третинної допомоги будуть фінансуватися за субвенцією до кінця 2018 року.

Про це повідомляє прес-служба Рівне нської ОДА.