17 грудня православні християни відзначають день пам'яті святої великомучениці Варвари. І саме це свято є початком Нікольського циклу. А простіше кажучи - свят, які слідують один за іншим: Варвари, Сави та Миколи.

Наші предки з великою пошаною ставилися до цих святих і тому кожен з цих днів - 17, 18 і 19 грудня - мав свої традиції святкування. Наприклад, день Варвари з давніх часів вважався особливим жіночим святом.

Свята Варвара народилася в Малій Азії і виховувалася батьком-язичником. Мати її рано померла. З дитинства маленька дівчинка замислювалася про істини, які притаманні були християнам, а не язичникам. Батько за це віддав її на суд влади, які піддали дівчину тортурам. Але яке ж було здивування катів, коли на наступний день вони побачили, що на тілі її немає жодної рани. Злякавшись такого чуда влада наказала батькові вбити свою дочку, що той і зробив.

Свята Варвара є покровителькою всіх представників особливо небезпечних професій - військових, льотчиків і т.д. А також заступницею жінок і дітей.

Що треба зробити в день святої Варвари

А чи знаєте ви, що мощі святої Варвари сьогодні знаходяться в Києві? А саме - в соборі Святого Володимира. А привезла їх в наші землі у 1108 році Варвара, дружина київського князя Святополка Ізяславича.

Крім того, в цей день треба відпочивати, відклавши в сторону всі жіночі справи - шиття, прибирання, прання.

Що ж стосується їжі, то в цей день потрібно приготувати особливу кашу. Наші предки вірили: якщо 17 грудня в ополонці набрати воду і розмовляти з нею, просити про благополуччя для всієї родини, то приготовлена на такій воді страва стане справді чарівною. І якщо кожен член сім'ї з'їсть хоча б ложку такої каші, здоров'я і удача неодмінно будуть з ним в наступному році. Звичайно, в сучасних умовах досить складно вирішити питання і з ополонкою, і з розмовами з водою, але досить буде і того, якщо мама просто приготує смачні страви без метушні та з добрими думками і побажаннями.

Також в день святої Варвари наші предки ліпили вареники для ворожіння. І начиняли їх маком чи капустою, а один - борошном і називався він «пірхун». І пригощаючи рідних і друзів стежили, кому ж він попадеться. Вважалося, що такий «сюрприз» не принесе успіху, бо того, хто з'їсть такий вареник, ще довго будуть називати «пірхуном». А це прикро.

І, нарешті, день Варвари - це привід для молодих дівчат дізнатися свою долю. Для цього треба зламати гілочку вишні і поставити її в будинку в вазу. Якщо зацвіте вона до Різдва, то дівчина неодмінно вийде в цьому році заміж.

Тим, хто вже перебуває у шлюбі, треба просто простежити за погодою. Адже вважається, яка погода буде 17 грудня, таку варто чекати і на Різдво.

А, взагалі, Варварин день - це день жіночого відпочинку та молитов про дітей. Тому нехай він у вас пройде легко і спокійно. І ніщо не зіпсує передноворічного настрою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Що подарувати дитині на день Святого Миколая: 4 приголомшливі ідеї

Як святкують Новий Рік в різних країнах світу

Новорічні листівки своїми руками [Фото]