Вчитися по-новому. Рівненський вчитель фізики за рік зібрав понад 30 тисяч учнів. Щоправда в соціальних мережах. Інновації не стоять на місці, а з ними намагаються вдосконалювати свої професійні навички та підходи до уроків і вчителі. У наш час аби зацікавити учня потрібно чимало «попотіти», адже часом діти можуть «втерти носа» своєму наставнику. Шкільна програма щороку стає все більш насиченою, а з нею і навантаження учнів. Тому для того аби поєднати приємне з корисним – вчителі-ентузіасти намагаються провести свій урок оригінально. Аби учні отримали, якомога більше знань та з легкістю освоїли новий матеріал.

Робити уроки цікавими та неординарними намагається і рівненський вчитель фізики Віталій Шевчук. Чоловік присвятив своїй професії уже 15 років. Викладаючи фізику він завжди прагнув подати матеріал учням цікаво та оригінально. І ось час настав. У Віталія Шевчука виникла ідея створити пізнавальні ролики про природничі науки. Впродовж року вчитель-ентузіаст розробив понад 120 короткометражних роликів у яких просто і доступно розповідає про складні фізичні, біохімічні та інші процеси.



pic

«Часто постає потреба продемонструвати явища, процеси, цікаві відео, але більшість інформації це практично вся, вона доступна російською або англійською мовами, а українською мовою був повний вакуум і хотілося цю ситуація просто виправити» – Віталій Шевчук, вчитель фізики

І це йому вдалося. Впродовж року чоловік разом із своїми однодумцями створили десятки роликів, пов'язаних з природничими науками, а це фізика, астрономія, біологія і тд. Перше ж відео чоловік розробляв зі своєю дружиною. Каже, працювали вдома, довго та наполегливо, бо всі ази монтажу опановували самостійно.



pic

pic

“Перше відео ми з дружиною зробили в кінці серпня 2016 року. Дуже довго робили, бо не було досвіду, обладнання. Тому запис звуку був поганенький. І першими підписниками були мої учні, яким я в школі про це сказав і з цього все почалося “ - Віталій Шевчук, вчитель фізики.

Зараз, через рік часу, вчитель-ентузіаст швидко та вправно монтує свої короткометражні ролики. А допомагає йому у цьому ціла команда.

“Перші 18 відео озвучила моя дружина , а далі з’явилася така популярність й інші люди почали пропонувати свої послуги з озвучення. Це і диктори з телеканалів, і працівники раідостанцій , і просто любителі, і люди, які займаються цими речами професійно” - Віталій Шевчук, вчитель фізики.

Кожна з наших клітин містить 46 ниток ДНК — одна нитка складається з мільйонів частинок, які називають ноклеотидами. Вони бувають 4 різних видів. Вчені назвали їх А, С, Т і Г. Ось так просто та доступно у своєму першому відео Віталій Шевчук розповідає про ген. Це був клопіткий, але захоплюючий процес, адже такі відео є цікавими не тільки учням, а й дорослим пізнавайкам. Зазвичай на таку аудиторію й орієнтовані роботи вчителя.



pic

pic

pic

« Перше відео називалося, «Що таке ген?». Хоча я вчитель фізики, але жодного зв'язку немає. Воно пов'язане з біологією і більше є таким популярним викладом основ клітинної біології воно мені дуже сподобалося. Це відео австралійського каналу. Ми з цього каналу переклали й інші відео багато РНК, ДНК будову клітини» - Віталій Шевчук, вчитель фізики

Нині цікавих та пізнавальних роликів створених руками вчителя фізики багато. Тут можна знайти фільми, і про ДНК, і про будову клітин , і про теорію відносності. Щоразу Віталій Шевчук намагається розробляти цікаві відео, що стосуються різних природніх явищ. Нині, ролики вчитель перекладає з іноземних сайтів. Послідовності вибору тем немає, робить, в першу чергу, те що цікаво самому. Матеріал більше спрямований для дорослих глядачів. Адже природничі науки, справа не з легких. Звичайно, часто відео Віталій Шевчук використовує у на своїх уроках. Адже так матеріал освоїти учням набагато простіше та цікавіше. Крім того у вільний час, учні переглядають відео вдома, які стосуються інших природничих наук.

«На цікавій науці ми можемо знайти не тільки фізику, біологію, а також хімію, математику, тобто всебічно можемо розвиватися. Я вважаю це своєрідним закликом до наукового розвитку, адже не кожна людина може прочитавши якусь статтю з Вікіпедії зрозуміти так доступного як розповідає наш вчитель» – Софія Данилюк, учениця 10 класу

«Віталій Павлович намагається зробити контент для всіх мас і мені особливо сподобалося відео, де він приклав відео про хребці людей, чому старші люди виглядають нижчими» – Євген Грицюк, учень 10 класу.

Основна мета, простого вчителя фізики, зробити не тільки пізнавальний та нетрадиційний урок для учнів, а й зацікавити інших. І це йому вдається. Проект "Цікава наука" найпопулярніший за кількістю підписників та читачів у фейсбук та ютюб. Саме в Інтернеті звичайний вчитель популяризує «Цікаву науку», яка дозволяє швидко та головне доступно освоїти, той чи інший матеріал. Про це свідчать кількість переглядів, поширень та навіть розмов серед молоді. Щоразу відео-ролики набирають сотні, а то й тисячі переглядів.

«Але напевно важливіше буде не те скільки підписників, а скільки переглядів. В середньому охоплення аудиторії одного відео це в районі 30-40 тисяч осіб. Було відео, яке набрало більше 3 мільйонів випущене місяць тому . Альтернативна математика називається» - Віталій Шевчук,вчитель фізики

Та на цьому зупинятися Віталій Шевчук не збирається. У планах вчителя-ентузіаста — наповнення сайту, завдяки якому школярі, студенти, педагоги та всі охочі зможуть отримувати цікаву інформацію на природничі теми українською мовою.А зараз Віталій Шевчук вчиться «малювати» на графічному планшеті. Адже, крім перекладів готових фільмів, він хоче створювати власні ролики про ненудну науку.

Матеріали спецпроекту "Україна +" підготовлено у співпраці з ГО "Інтерньюз-Україна" за підтримки Internews.