Делегація з Рівненщини взяла участь у ІІ Всеукраїнському Форумі об'єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя».

Учасники підсумували здобутки децентралізації за 3 роки, а також спланували подальші кроки реформи.

Захід відбувся за підтримки Уряду України та за участі Президента Петра Порошенка і Голови Верховної Ради Андрія Парубія. Серед присутніх – не тільки представники різних гілок влади та депутати, а й керівники ОТГ. Як повідомив заступник голови Рівне нської ОДА Ігор Тимошенко зі столиці, форумчани переконалися, що децентралізація - безпрецедентна за усі роки незалежності України реформа. Адже вперше в історії центральна влада зі своєї ініціативи наважилась скоротити власні повноваження, ресурси та віддати їх на місця.

«У результаті відкрились можливості для перетворення місцевих керівників зі «слухняних прохачів допомоги з державного бюджету» на вмотивованих, самостійних і успішних управлінців», - прокоментував Ігор Тимошенко. Тож не дивно, що курс на децентралізацію буде продовжуватися і далі. Наступний етап - зміцнення ресурсної бази, укрупнення та забезпечення самодостатності громад.

Цього можна досягти завдяки удосконаленню законодавчо-нормативної бази щодо адміністративно-територіального устрою та усунення дублювання функцій на рівні ОТГ і районів.

«Нам треба ухвалити закон про адміністративно-територіальний устрій. Потрібно ліквідувати дублювання функцій районних рад та адміністрацій, - сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. - Там, де в межах одного району створені одна-дві-три і більше об’єднаних громад, там має бути повсюдне, повноцінне самоврядування на базі ОТГ. Наша кінцева модель - повсюдне місцеве самоврядування з самодостатніми і сильними громадами».

В свою чергу Президент України анонсував низку законодавчих ініціатив про передачу повноважень щодо управління землями державної власності до ОТГ, забезпечення сплати ПДФО від оренди земельних майнових паїв виключно за місцем знаходження землі.

Щодо покращення можливостей розвитку малого та середнього бізнесу в громадах, то Президент України повідомив, що запропонував замість податку на прибуток підприємств запровадити податок на виведений капітал.

Нагадаємо, нині в Рівне нській області вже створено 23 об’єднані громади. Власні доходи місцевих бюджетів вісімнадцяти ОТГ, які перейшли на прямі взаємовідносини з бюджетом, збільшились у півтора рази.

За матеріалами Рівне нської ОДА.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv

pic