Безкоштовна, незалежна, демократична, гуманна - така вона освіта. Принаймні так зазначено у законі України про освіту. Тільки от отримати її можуть не всі. І мова йде не про вищі навчальні заклади, а про дошкільні. Щоб туди потрапити - ще треба добряче попотіти. Спершу дитину потрібно внести до електронного реєстру, а далі "гадай" пощастить чи ні. Бо ж садочки у Рівному переповнені дітлахами.

У Рівному влаштувати дитину до дитячого садка - це справжнє випробування. Гарантій, що малеча потрапить до дошкільного закладу не має. Молоді батьки реєструють своїх чад в електронну чергу одразу після народження дитини. Однак і це не додає впевненості у тому, що вони потраплять до дошкільного закладу. Нестачу місць у садочках відчула на собі мама двох дітей Наталія Воробйова. Її син Максимко не потрапив до дошкільного закладу, хоч і реєструвалась в електронній черзі одразу після народження дитини.

Для освітян це не новина. Щороку в Рівному перед тисячами малюків закриваються двері дошкільних закладів.



pic

«ПО РЕЗУЛЬТАТАХ МИНУЛОГО РОКУ ЕЛЕКТРОННОГО РЕЄСТРУ І ВЛАШТУВАННЯ ДІТЕЙ ЗА НИМ, ТО В НАС ЗАЛИШИЛОСЯ 2,400 ДІТЕЙ, ЯКІ НЕ ПОТРАПИЛИ В САДОЧОК ВІД 2 РОКІВ ДО 6-7», - зазначила начальник відділу дошкільної освіти Галина РЕМИЗОВИЧ.

Відповідно до норм у групі можуть навчатися 20 дітей. Мовляв, це оптимальна кількість для якісного навчально-виховного процесу. Однак у рівненських садочках можна побачити 30 і 35 дітей. Вихователі намагаються дати раду всім вихованцям. Однак, батьки не дуже раді такій кількості, бо ж їхнє чадо частіше хворіє.



pic

"У НАС Є ТРИ САДОЧКИ І ТРИ САДОЧКИ ПЕРЕПОВНЕНИХ. У ГРУПАХ МАЙЖЕ ПІД 40 ДІТЕЙ. ЦЕ НЕРЕАЛЬНО, ЩОБ СТІЛЬКИ, ЩОБ НОРМАЛЬНО ВИХОВАТЕЛІ ЗАЙМАЛИСЯ З ДІТЬМИ, НОРМАЛЬНО ПІДГОТУВАЛИ ДО 1 КЛАСУ. БО Я ЗНАЮ, СКІЛЬКИ ЦЕ ТРЕБА, ЩОБ ДИТИНА ЙШЛА ДО 1 КЛАСУ І ЗНАЛА, ЗАСВОЇЛА МАТЕРІАЛУ. ЦЕ ДУЖЕ ВАЖКО З ТАКОЮ КІЛЬКІСТЮ ДІТЕЙ ПРАЦЮВАТИ В ГРУПІ ", - розповідає Тамара МЕЛЬНИК, жителька мікрорайону "Північний"

Аби вирішити проблему міська рада запропонувала реорганізувати навчально-виховні комплекси. Передбачено, у що в НВК №37 не набиратимуть початкові класи, а відкриватимуть нові дошкільні групи. Загалом, для якісної дошкільної освіти місту бракує ще 7 дитячих садків. Один із них - вже на початковому етапі.



pic

"ВДАЛОСЯ ЗРОБИТИ ХОРОШУ СПРАВУ - ПРОЙТИ ПРОЦЕДУРУ ЕКСПЕРТНИХ ВИСНОВКІВ І ДОЗВОЛІВ ПО ДИТЯЧОМУ САДОЧКУ "ВИШЕНЬКА" НА СОБОРНІЙ НА ВІДНОВЛЕННЯ ЦЬОГО ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ. ТАМ ВЖЕ РОЗПОЧАЛИСЯ РОБОТИ, ЩО ДАСТЬ ЗМОГУ ВІДКРИТИ ДОДАТКОВО ЩЕ 5 ГРУП", - намагається заспокоїти начальник управління освіти Рівне нського міськвиконуому, Васиь Харковець.

Окрім того, місто вже замовило проектно-експертну документацію по садочку на Дубенській, 71, де відкриються ще 14 груп. Та цього все одно не достатньо, аби забезпечити дошкільною освітою всіх малят.



pic

Мікрорайон «Північний» у Рівному густо заселений, відповідно дошкільні так і загальноосвітні заклади освіти переповненні. Батьки занепокоєні, адже їхні діти ризикують залишитись без дошкільної освіти. Дозволити індивідуальне навчання може не кожен, а приватних дошкільних закладів у місті не має. Принаймні, офіційних. У неофіційних за місяць навчання дітей віком до 6 років, батьки мають викласти 4-5 тисяч.

Мешканці мікрорайону «Північний» самостійно почали шукати шляхи вирішення проблеми з нестачею садочків. На їхньому мікрорайоні вже два десятиліття пустує закинутий дошкільний заклад. Будівля належить одному з рівненських вишів - МЕГУ. Однак, за призначенням вона не використовується. Дадцять років тому на місці недобудованого дошкільного закладу хотіли добудувати ще один корпус університету. Однак, не так сталося як гадалося. І вже декілька десятків років заростає травою почате будівництво.



pic

Батьки запропонували міській раді зрушити справу з місця та добудувати дошкільний заклад. Аби їхню ідею прийняли до уваги, ініціативна група з числа мешканців мікрорайону "Північний" зверталися і до обласних, і до столичних обранців. Та, на жаль, перші результати отримали після піврічних оббивань чиновницьких порогів.. Міська рада виділила 170 тисяч гривень на технічну експертизу. Однак їх перерахували на інші освітні потреби.

Тим часом, молоді батьки зробили візуалізацію майбутнього садка і запропонували назву для нього "Берегиня". Рівняни хочуть дошкільний заклад санаторного типу із зимовим садом. Міські обранці підпримали ініціативу батьків, однак спершу потрібно розібратися з документами і передати закинуте будівництво на баланс міста. Цього ж керівництво Рівне нського вишу безкоштовно робити не хоче.

АУДІОЗАПИС Сергія Кушніра

Попри це, на проектування дитячого садочка, півмільйона гривень таки виділили. Однак, спершу, кажуть архітектори, потрібно зробити технічну експертизу. А тоді вже визначати добудовувати приміщення чи робити з нуля.

Заначив Роман Семенченко, архітектор, директор "Діпромісто"

Коли ж розпочнеться будівництво - поки що не відомо. Нині, ж мешканці мікрорайону "Північний" хочуть, аби виділили кошти на охорону недобудованого садочку. Бо ж закинутий садочок став прихистком бля безхатченків та любителям міцного напою. Для цього потрібно 100 тисяч гривень у рік. Ці кошти молоді батьки вибиватимуть у міської влади.



pic

Рівне нські батьки відстоюють конституційне право своєї дитини на дошкільну освіту. Ледь не з першого дня народження малюка реєструють на чергу в садок. Якщо ж не пощастило потрапити і без того переповнену групу, то вдаються до інших методів. Один з них як мешканці мікрорайону "Північний" - самостійно шукають шляхи вирішення нестачі місць у садочках. Не цураються оббивати чиновницькі пороги і їздити на прийом до народних обранців. А тим часом, місцева влада реорганізовує НВК та шукає гроші хоча б на добудову "закинутих" дошкільних закладів. Та от в результаті місць всеодно бракує... Бо ж замість семи необхідних садків, маємо в кращому випадку - один, і то за 1-2 роки очікувань.



pic

Тож у рівненських батьків є декілька варіантів:

- збирати гроші ще ДО народження дитини на приватний садок, або ж няню;

-сподіватися протиснутися у переповнену групу;

-залишити дитину без дошкільної освіти;

-самостійно зайнятися підготовною малюка до школи;

-оббивати чиновницькі пороти та боротися.

Матеріали спецпроекту "Україна +" підготовлено у співпраці з ГО "Інтерньюз-Україна" за підтримки Internews.