Рівненщина багата не тільки на історичні архітектурні творіння, природні дива, а також на різні святі місця, які хоча б раз у житті варто відвідати. Адже ці місця мають не тільки багату історію, а також допомагають віднайти душевний спокій та відчути неземне піднесення тіла.

МИ ТАКОЖ Є У ТЕЛЕГРАМІ: Мандруємо разом або Rivne1.tv

1. Різдва Богородиці Білівський жіночий монастир

Село Білівські хутори знаходяться приблизно в 25 кілометрах в Рівного, а в ньому і монастир, який був побудований в 1932 році 1932 році архімандритом Мелітоном, який приїхав сюди з Почаївської Лаври.

У Білівському жіночому монастирі знаходиться чудотворна ікона Матері Божої «Віднайдення загиблих». У православному світі відомо кілька чудотворних ікон під цією назвою, через які Матінка Божа являла Свою милість людям, які вже переступили поріг загибелі. Сьогодні до чудотворного образу Пресвятої Богородиці Білівської «Віднайдення загиблих» приїздить дуже багато людей, кожен – зі своїми різноманітними проханнями і молитвами. Вона всім допомагає.

pic

2. Корецький Свято-Троїцький жіночий монастир

У невеличкому містечку Корець, що на Рівне нщині , розмістився один з найдавніших храмів нашої країни Свято-Троїцький жіночий монастир. Його історія починається з XVII століття. Православну обитель у 1620 році заснував князь Самуїл Корецький. На той час у місті вже був жіночий монастир Свято-Воскресенський, однак він не міг вмістити усіх монахинь. Тому ігуменія Серафима попросила свого брата князя Самуїла побудувати новий, більший монастир. До монастиря їдуть дуже багато людей, щоб приклонити голову перед чудотворною Корецькою іконою Божої Матері "Споручниці грішних". Також на території знаходиться могила Анни Андро, першої нареченої Олександра Пушкіна.

pic

3. Свято-Троїцький Межирицький чоловічий монастир

Монастир-фортеця був заснований монахами з Києво-Печерської Лаври, вперше згадується у літописах ХІІІ століття. Знаходиться чоловічий монастир в селі Межиріч, Острозького району. У цьому колишньому містечку-фортеці із замком, оборонними мурами та вежами зберігся й донині ансамбль будівель Троїцького монастиря-фортеці XV-XVIII століть, Троїцька церква XV століття, стіни та башти початку XVІІ та величезна піч просто неба. В архітектурі Свято-Троїцького храму давньоруські традиції поєднуються з готикою і Ренесансом.

Найголовніша святиня Свято-Троїцького храму — Чудотворний образ Божої Матері "Життєподательниця". “Межиріцька Богородиця” була родовою іконою князів Острозьких. Її привезли від Вселенського Патріарха як подарунок і благословення за вірність і охорону святого православ'я.

pic

4. Свято-Миколаївський Городоцький жіночий монастир

Діючий жіночий монастир зі статусом лаври знаходиться неподалік від міста Рівне , у невеличкому селищі Городок. Перша згадка про монастир відноситься до 1516 року, коли князь Костянтин Острозький підтвердив грамотою від 6 березня 1516 року заповіт своєї тещі, за яким Городок з присілками Обарів і Хобковщина на Волині і село Вольниця в Глуському повіті з усіма угіддями та прибутками були подаровані обителі.

Головна святиня Городоцького монастиря – Ікона Божої Матері Милосердної Козельщанської, яка знаходиться в храмі пророка Іллі. Подарована вона в 2000 Києво-Печерською лаврою. Перші чудеса Господь явив через неї ще в XIX столітті. Кажуть, що ікона допомагає тим, хто хоче відновити сім'ю і народити діток. А також, по щирій молитві і з вірою протирати образ Богородиці, отримуючи в дар зцілення від жіночих захворювань. І зараз Матір Божа дарує милосердя тим, хто з вірою і молитвою просить про допомогу.

pic

5. Свято-Троїцький Дерманський жіночий монастир

Монастир - фортеця заснований наприкінці XV століття князем Василем Острозьким, знаходиться у селі Дермань, що на Рівне нщині . Певний час управителем монастиря у Дермані був славетний першодрукар Іван Федорович (Федоров). Діяльність монастиря в ті часи пов`язана і з такими відомими для української історії та культури іменами як Северина Наливайка Дем`ян Наливайко, Мелетій Смотрицький. Монастир у Дермані був не лише духовним, а й освітньо-видавничим центром.

Головна святиня цього монастиря – чудотворна Казанська ікона Божої Матері. Також тут є мощі святого цілителя Пантелеймона. Усіх хто хоче віднайти душевний спокій на землі, прямують до цього монастиря. Неземний спів під час служби зцілює не тільки хворе тіло, а й розбиту душу.

pic

6. Жіночий монастир Волинської ікони Божої Матері

На карті Рівне нщини цей монастир з'явився не так давно. У 1996 році Священний Синод прийняв рішення про його створення. І він єдиний свого роду. Адже має ймення, пов’язане з місцевими святинями. Знаходиться він у селі Серники. Рівне нщина – територія древньої Волині. Вона славна своєю історією, в тім числі й церковною. Волинь була ареною боротьби між православ’ям і католицизмом. Саме завдяки багатьом святим віра православна збереглася. В цьому велику роль відіграли й такі святині, як ікони Божої Матері. Одна з них – Волинська ікона Божої Матері. Вона прославлена багатьма чудесами.

Даний монастир є священним місцем для багатьох паломників з сусідніх країн. Місце саме по собі вже є святинею, адже на тій землі, де постали монастирі, де є праведники, котрі щоденними молитвами прославляють Бога і шукають захисту у сил небесних, уже перебуває благословення Боже.

pic

7. Свято-Варваринський жіночий монастир

Сучасний православний Свято-Варваринський жіночий монастир в Дубно діє з осіні 2004 року, але має цікаву багатовікову передісторію. Обитель відроджується в історичних приміщеннях монастиря кармеліток на північному краю міста Дубно. Монастир кармеліток у Дубно був заснований Анастасією Чернецькою в 1660 році. За іншими даними, він був заснований в 1702 р. княгинею Теофілою-Людвикою Любомирською. Але будівлі монастиря з`явились не того ж часу: костел датується ще 1630 роком, а монастирський корпус – 1686 роком. Тепер важко встановити, чи корпус з келіями побудовано для вже існуючого монастиря, чи монастир засновано тоді, коли вже існували будівлі для нього.

В цьому монастирі монахині опікуються онкохворими, адже окрім монастиря в будівлі ще розміщується лікарня для онкохворих. В обителі є багато святинь Православної Церкви, у тому числі частки мощів святих: великомучениці Варвари та великомученика й цілителі Пантелеймона; прп. Агпіта, цілителя Києво-Печерського та прп. Іова Почаївського; одного з убієнних у Віфлеємі младенців.

pic

8. Свято-Покровський чоловічий монастир

В 2001 р. при відродженому храмі Покрови Пресвятої Богородиці у селі Хотин, що на Рівне нщині , почав діяти чоловічий монастир. Це місце не таке багате на історію, як інші монастирі області. Але тут. на території монастиря, є цілюще джерело.

pic

9. Ікони Божої Матері «Живоносне джерело» чоловічий монастир

Монастир в честь Ікони Божої Матері «Живоносне джерело» (чоловічий монастир) в урочищі Федорина на Рівне нщині , побудований в 1999 році.

Ще за довго до виникнення монастиря люди вважали це місце святим. За легендою джерело нерукотворне, існує переказ, що ніби цим краєм проходила Божа Матір і лишила свою стопу із цієї стопи стала текти вода. Також у монастирі є ікона святих Віленських мучеників Антонія, Іоанна і Євстафія з частинками їхніх мощів, також є часточки мощей Києво - Печерських святих і мощі преподобних Іова та Амфілохія Почаївських чудотворців.

pic

10. Жіночий монастир Іверської Ікони Божої Матері

Серед густих лісів Поліського краю, неподалік села Глинне, в урочищі Юзефін Рокитнівського р-ну було відкрито жіночий монастир на честь Іверської ікони Божої Матері.

У IX столітті за часів правління імператора Феофіла відбувалася жорстка боротьба з християнською релігією та знищення святих ікон. Коли одну з таких ікон, що знаходилася у добропорядної християнки, пронизав спис воїна, який бажав її знищити, з образу полилася кров. Жінка врятувала ікону, помолившись і опустивши її в морські хвилі. Ікона, тримаючись на воді, припливла до Афону, де через 200 років ченці побачили чудовий вогненний стовп, що йшов від образу Богородиці. Преподобний старець Гавриїл Святогорець за велінням Божої Матері, що явилася йому уві сні, пішов по воді, як по земній тверді, і чудотворна ікона зійшла йому в руки.

Тому багато прихожан йдуть прихилити голову до чудотворної Іверської ікони Божої Матері, з проханням відвернути від біди.

pic

11. Джерело Святої Праведної Анни

Цілющі властивості джерельної води з Онишківців відомі ще з 16 століття. В 1853 році на добровільні пожертвування була побудована каплиця на місці старовинної. У 1887 році на пожертвування 100 карбованців був зроблений кам’яний підмурівок під каплицею, а з боку крейдяного підвищення змурована кам’яна стіна. У цій каплиці була головна святиня Онишковецького приходу.

Вода із джерела бактерицидна, зокрема, згубна для віруса грипу, дуже швидко зупиняє зовнішню кровотечу, за 2-3 хвилини тамує зубний біль, дуже ефективна при ангіні і нежиттю, парадонтозі, за кілька днів усуває кількарічну печію, нормалізує роботу тонкого й товстого кишечника, ефективна при хронічних захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки. Кременева вода може знижувати рівень цукру у крові, виводити пісок з жовчого міхура та нирок, впливати на нормалізацію функції печінки та нирок, поліпшувати обмін речовин, значно поліпшувати загальне почуття.

За переказами, купання в ньому допомагає від багатьох недуг, а також від безпліддя. Біля джерела облаштовані чоловіча та жіноча купальні.

pic

12. Джерело святого Миколая

Ще в середині ХІХ століття тут стояла каплиця на честь святого Миколи Угодника, є вона й тепер. Джерела ще називають "громовими", тобто вибитими божими блискавками. Упродовж багатьох століть вони були місцем паломництва, де влаштовувались хресні ходи й зцілювались від чудесної води.

Джерело св. Миколая помічне від усіх хвороб. Особливо корисне тим, хто має проблеми з очима, зі шлунком або щойно переніс операцію. Вода добре загоює рани, лікує суглоби, захворювання шкіри, виводить пісок із нирок і сечового міхура, чистить підшлункову залозу. Допомагає при облисінні, якщо пити воду і обмивати нею голову. Як розповідають місцеві священики, найбільше було випадків зцілення людей з очними недугами.

У цій воді мало заліза, достатня кількість фтору, магнію та марганцю, високий вміст срібла, низький вміст заліза. Залишається свіжою кілька тижнів, не дає осаду.

pic

13. Колишній чоловічій монастир, датований 1602р.

Знаходиться в Дубeнському райоі в селі Мильча. В ньому є сцілююча ікона Святого Онуфрія, їй майжe 300 років, з дeрeва, краса нeймовірна.

pic

Мандруйте, пізнавайте, очищайтеся від зотого та недоброго свою душу та тіло. І пам'ятайте, чим сильніша Ваша віра, тим більше сил у Вас буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Українські Карпати: 10 місць, які варто відвідати в Яремче