Новий закон передбачає 12 років – повна загальна середня освіта та 3 роки бакалаврат. Є спеціальності, за якими може бути 4 роки, але в сумі, в основному, буде 12 плюс 3 – 15 років. Так як і було – 11 плюс 4.

До слова, у 136 країнах навчаються по 12 років, у тому числі в США, Великобританії та Франції, а 11-річна освітня система залишилася тільки в Росії, Білорусі та Україні.

Навчання учнів за програмами 12-річної школи для початкової освіти розпочинається 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти – 1 вересня 2022 року, для профільної середньої освіти – 1 вересня 2027 року.

Структура нової української школи



pic

Серед очікуваних результатів

pic

Наприклад, для учнів 1-2 класів є вміння захищати права людини (розпізнати вчинки і слова, які можуть підтримати або образити, а також поважати різноманітність, справедливо ставитися до інших).

Для учнів 3-4 класів потрібно мати компетенції спілкування, враховуючи особливості інших людей, пояснювати, чому потрібно діяти справедливо, вміти пояснити до кого можна звернутися.

Базова середня школа (5-9 класи) передбачає поглиблене вивчення деяких предметів з урахуванням потреб і здібностей учня.

Професійна освіта передбачає велику орієнтованість учня на потреби ринку праці з урахуванням його здібностей.

pic

У наш час, люди розуміють, що неможливо учня «нафарширувати» достатньою кількістю знань, тому що ці знання швидко змінюються і існує величезна кількість інформації. Тому в Державному стандарті початкової освіти орієнтація більше на вміння, зокрема на вміння шукати інформацію, критично до неї ставитися, обробляти. Акцент також на роботі в групі, роботі в колективі, а також так званий «емоційний інтелект» – розуміння інших, емпатія. Ці зміни, які відбуваються в Україні йдуть в ногу зі змінами, які відбуваються в інших країнах. Діти повинні отримати в школі вміння і компетентності ХХІ століття. Передусім, це знання рідної, державної і двох іноземних мов, інформаційних технологій, вміння критично мислити, аналізувати, працювати в команді, мати навички фінансової грамотності і підприємництва», – пояснює міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Повідомляє Управління освіти і науки Рівне нської облдержадмініністрації.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv