Значна частина медичних закладів України малопотужні та із застарілим обладнанням. Та найбільша проблема не тільки у цьому, а й в їх розташуванні. Не в кожному селі є амбулаторія. Тож, рівненчанам доводиться долати десятки кілометрів, а то й сотні, аби отримати лікарську допомогу. Ті, хто не мають можливості «дістатися» до найближчого медичного закладу, просто залишаються без лікарської допомоги. Одною з напрямків медичної реформи уникнути цього та сформувати госпітальні округи. Зона обслуговування якого визначатиметься своєчасністю прибуття до лікарні, що не повинно перевищувати 60 хвилин.

З появою активного обговорення медичної реформи з’явилися й нові слова у нашому мовленні, значення яких розуміють далеко не всі люди. Зокрема, поняття «госпітальна рада». Іншими словами – це дорадчий орган, який спрямовуватиме медичну галузь у «правильне» русло.

Представники медичної ради розроблятимуть проект 5-річного плану розвитку свого округу, визначатимуть функції медичних закладів, розмір інвестицій для введення лікарні на сучасний рівень.

Відповідно, всі області України будуть поділені на госпітальні округи. Кожен з яких повинен гарантувати пацієнту, що в разі необхідності він доїде, його доставлять до лікарні, де йому нададуть медичну допомогу.

зазначив Юрій Поліщук, член Госпітальної ради при МОЗ України, військовий лікар

Це є одною із основних ідей впровадження госпітальних округів. Люди, які живуть віддалено від обласного центру, не мають можливості отримати фахову медичну допомогу. Селяни долають десятки кілометрів, аби дістатися до найближчої амбулаторій. Однак, там вузькопрофільних медиків не має. Тож, частина людей вдається до народного лікування, інша –залишається без медичної допомоги.

Створення госпітальних округів має забезпечити швидкий доїзд до медичного закладу та якісне лікування.

За таким принципом у Рівне нській області мають бути три госпітальні округи: Рівне нський, Сарненський та Дубенський.



pic

Відповідно,Рівне нський госпітальний округ ( він ж центральний), до його складу увійдуть: Костопільський, Березнівський, Гощанський, Корецький, Здолбунівський, Острозький, Рівне нський райони, Острог та Рівне . З адміністративним центром у Рівному.

У Сарненський госпітальний округ входитимуть: Зарічненський, Володимирецький, Рокитнівський, Дубровицький, Сарненський райони, Вараш. З адміністративним центром у місті Сарни.

До Дубенського госпітального округу увійдуть: Дубенський, Млинівський, Радивилівський, Демидівський райони та Дубно. З адміністративним центром у Дубні.

Створюватимуть їх на основі таких принципів: - швидкості доставки пацієнта до лікарні; - безпеки; - економічної ефективності – забезпечення максимально можливої якості медичної допомоги за умови раціонального та ощадливого використання бюджетних коштів.

Ними керуватиме профільна рада, іншими словами – «госпітальна рада». Вона може складатися з представників міст обласного значення, районів, ОТГ, науковців, медиків, громадських активістів. Кількість таких керівників для кожного госпітального округу різна, бо ж її визначають за спеціальною формулою (відповідно до кількості населення).

Li = 1+S х Ni/N, де:

Li — кількість членів Госпітальної ради від її адміністративно- територіальної одиниці (району, міста обласного значення, ОТГ);

S — загальна кількість адміністративно-територіальних одиниць (районів, міст обласного значення, ОТГ), що входять до госпітального округу;

Ni — кількість жителів в і-й адміністративно-територіальній одиниці (районі, місті, ОТГ), встановлена для розрахунків міжбюджетних трансфертів з державного бюджету;

N — загальна кількість жителів в госпітальному окрузі.

Представництво від районної ради в районі, територія якого повністю покривається ОТГ, в госпітальній раді відсутнє.

Загальна кількість членів Госпітальної ради визначається за формулою: L = 2 хS.

До повноважень госпітальної ради входитимуть :

- рекомендація щодо реорганізації та перепрофілювання медичних закладів;

- підготовка 5-річного плану розвитку госпітального округу;

- визначення трансфертів між бюджетами учасників госпітального округу;

- -призначення або ж звільнення керівників медичних закладів;

- Інше.



pic

Мати такі повноваження – це «ласий шмат» для всіх. Саме через це у Рівному виникло чимало дискусій щодо складу госпітальної ради. Громадські активісти висловили своє обурення щодо можливого її складу, адже кандидатів обирали не публічно. Невдоволені мешканці обласного центру приходили й на сесію Рівне ради з своїми пропозиціями, хто ж має займати «ключові медичні місця».

Першопочатково до складу госпітальної ради від Рівного мали увійти:

Юрій Осіпчук – начальник управління охорони здоров’я Рівне нської обласної ради;

Галина Кульчинська – заступник міського голови Рівного;

Віктор Іськів – начальник управління охорони здоров’я Рівне нського міськвиконкому;

Інна Хімін – юрист управління охорони здоров’я Рівне нської міської ради;

Євген Кучерук – головний лікар Центральної міської лікарні;

Юрій Лазаревич – голова правління благодійної організації «Мережа 100% життя Рівне »

На сесії Рівне нської міської ради громадські активісти запропонували включити Юрія Поліщука і Тараса Скригу. Мовляв, вони фахівці своєї справи, адже в зоні АТО займалися організацією медичного забезпечення. Окрім того, рівняни просили включити до складу волонтерів та інших громадських активістів.

Через тиск громадських активістів на сесії Рівне нської міської ради таки не затвердили склад госпітального округу. Вони переконували, що керівники управлінь не можуть «самі собі радити» як покращувати медичну галузь.

Аби вгамувати громадських активістів, секретар Рівне нської міської ради Сергій Паладійчук до основного складу госпітальної ради запропонував включити 6 людей. Двоє з яких, ті, кого хотіли бачити рівняни. Однак, з одним «АЛЕ» - вони не матимуть права голосу. Тобто, будуть входити у госпітальну раду лише на папері, їхню думку фактично не враховуватимуть.

зазначив Юрій Поліщук, член Госпітальної ради при МОЗ України, військовий лікар

А вже 6 липня місцеві депутати таки затвердили оновлений склад спеціалізованої ради. До них входитимуть 9 представників від Рівного, 3 з яких не матимуть права голосу.

розповів Юрій Лазаревич, голова правління БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне » у прямому ефірі програми "Стіна" на Першому місцевому.



pic зазначив Віктор Іськів, начальник управління охорони здоров'я Рівне нського міськвиконкому

Госпітальну раду обрали і вони вже навіть провели перше засідання. Там ж і визначили, хто буде її головою. Ним став депутат Костопільської районної ради, заступник сільського голови з питань діяльності Малолюбашської сільської ради Віктор Талащук. Що буде далі, які функції вони виконуватимуть наразі не знають ні місцеві, ні столичні медики. Адже медична реформа почала діяти, однак лише на первинній ланц, вторинна- в черзі... Матеріал із серії "Медицина" виготовлено в рамках проекту "Україна +" від ГО "Інтерньюз Україна".