Що ми знаємо про йогурт? У нього приємний ніжно-молочний смак, мало калорій, він корисний, на ньому можна приготувати безліч соусів, кондитерських кремів та чудову випічку. Крім того, це багатюще джерело кальцію та корисних бактерій, які сприяють поліпшенню травлення, – надзвичайно цінний та легкозасвоюваний продукт для людського організму.

Ну а тепер давайте ми розповімо вам про йогурт те, чого ви, скоріш за все, не знаєте.

1. Найперші йогурти, ймовірно, спонтанно утворювалися з дикої Лактобацили.

2. За даними дієтологів, у 240 грамах простого йогурту міститься усього 140 калорій.

3. Слово «йогурт» походить від турецького «yogurur», що перекладається як «довге життя».

4. Йогурт з’явився в 6-му тисячолітті до н. е. У ті часи пастухи перевозили молоко в бурдюках – ємностях, виготовлених зі шлунків тварин. Молоко, збережене таким чином, скисало і перетворювалося на йогурт.

5. Йогурт допомагає боротися з вагінальними інфекціями у жінок.

6. Регулярне вживання йогурту допомагає засвоювати поживні речовини не тільки з власне йогурту, а й з інших продуктів.

7. Фруктовий йогурт винайшла і почала продавати в 1947 році відома американська фірма з виробництва молочної продукції «Данон». Таким чином виробник намагався змусити співвітчизників частіше вживати цей продукт.

8. Армія засновника Монгольської імперії Чингісхана під час тривалих військових походів харчувалася самим тільки йогуртом. Щоправда, його склад, напевно, трішки відрізнявся від сучасного.

9. Йогурт просто незамінний у догляді за обличчям. Він живить, очищає і повертає шкірі свіжість. А маска для обличчя на основі йогурту чудово замінить найдорожчі креми. Для цього змішайте 100 мл свіжого натурального йогурту без наповнювачів з половиною чайної ложки оливкової олії і чайною ложкою меду. Нанесіть маску на обличчя, залиште на 20-30 хвилин, потім ретельно змийте.

10. У процесі розмноження йогуртові культури виробляють фолієву кислоту і вітамін В12 – вітаміни, які особливо цінні для жіночого організму.

11. Йогурт знижує рівень холестерину. Дослідження доводять, що 1-2 чашки йогурту в день знижують загальний рівень холестерину в крові при підвищенні рівня корисного холестерину і скорочення рівня шкідливого.

12. Йогурт зміцнює імунну систему, захищає організм від ракових захворювань та живить білі кров’яні тільця, тим самим підвищуючи ефективність їх діяльності.

13. Хоча йогурт і молоко містять однакову кількість кальцію, з молока мінерал засвоюється всього на 30 відсотків, у той час як кальцій з йогурту – на 90%.

14. Йогурт бореться зі шкідливими бактеріями. У нашому кишечнику живе 100-500 трильйонів шкідливих і корисних бактерій. Та коли туди потрапляють антибіотики, вони знищують усі підряд, не розбираючи хороші вони погані. Тому, щоб контролювати баланс бактерій у кишечнику, включайте в свій раціон щоденну порцію йогурту під час курсу антибіотикотерапії.

15. Йогуртом можна відчистити мідні вироби. Просто нанесіть на поверхню шар йогурту і залишити на 15-20 хвилин. Потім ретельно промийте мідні вироби гарячою водою і добре протріть чистою серветкою. Мідь заблищить як нова.

Джерело