Обвішали Рівне рекламою як дівчину намалювали.

Зеленський, золото, секонд-хенди, ломбарди та житлові комплекси - вивіски які красуються у самісінькому центрі Рівного. Гігантські плакати закривають фасади будівель, псують вигляд міста та «ріжуть» око перехожим. Рік тому рівняни оголосили війну рекламодавцям. Однак рекламні вивіски лише поповнюють простори міста. Натомість Рівне має концепцію, яка регулює розміщення подібних вивісок, однак мало того, що вона застаріла, так ще й не дієва.

Обличчя Рівного заліплене білбордами, плакатами, вивісками та одноденними оголошеннями. А все тому, що у Рівному застаріла як концепція, так і правила розміщення зовнішньої реклами.

За розташування реклами у місті стежить управління житлово-комунального господарства Рівного. Вони надають та контролюють всі процеси пов’язані з рекламою у місті.

За словами головного спеціаліста відділу благоустрою УЖКГ Наталі Радаєвої, спочатку розміщувач реклами із заявою звертається до ЦНАПу про надання дозволу на зовнішню рекламу. Окрім цього до заяви додаються макет, погоджувальна частина (місце розміщення) та креслення.



pic

«Далі заява приходить до нас, тоді готується проект рішення про надання дозволів на розміщення зовнішньої реклами і потім виноситься на чергове засідання виконкому. Колір і розмір реклами ролі не відграє. У зміст реклами ми не маємо права втручатися», - розповідає Наталя Радаєва.



pic

За її словами, минулого року за рекламу місто отримало близько трьох мільйонів гривень, в місяць прибуток з реклами складає 270 тисяч гривень.



pic

Але, чи варті три мільйони заліпленого міста?

За словами організатора фестивалю URBAN FEST. RIVNE Вікторії Серветник, положення, яке розміщене на сайті Рівне нської міської ради, дуже застаріле.



pic

«Має бути якесь елементарне положення, яке координує місця, розміри, тобто встановлює певні норми розміщення. Адже це все має бути рівними для усіх підприємців. Зараз немає ні місць для розміщення одноденних оголошень, ні положення. А положення, яке зараз є, то воно взагалі древнє», - зазначає Вікторія Серветник.

Кандидат політичних наук, доцент НУВГП Антон Шинкарук розповідає про приклад розміщення реклами в Івано-Франківську.

«В Івано-Франківську розробили книжку з рекомендаціями, які шрифти мають бути, кольорова гама, розміри. Там бізнес комунікує із владою і у них є хороший приклад і результат», - розповідає Шинкарук.

У Рівне нської влади та підприємців вочевидь комунікація або відсутня або не має спільного рішення. Адже аби не захаращувати Рівне рекламою, влада та й підприємці мають розуміти, що місто повинно мати естетичний вигляд. Поки ж воно перетворюється на «шанхай».



pic

Особливу увагу активісти приділяють рекламодавцям, адже у нас навіяний стереотип: «чим більше, чим яскравіше - тим краще». Однак не завжди те золото, що блищить. Оскільки, величезні плакати, які красуються на магазинах, будинках чи інших спорудах знищують власний стиль міста, його суть та обличчя.



pic

Вікторія Серветник наголошує на тому, що це можна зробити красиво, естетично та дієво. «Немає певної естетики саме від замовника. Хотілося щоб дизайнери це розповідали і розуміли. Немає рекламодавців, які якісно б це робили. Підприємець і бізнес не розуміє того як це має продаватись. В Івано-Франківську гарний приклад в тому, що тобі можуть запропонувати два-три варіанти і обрати, який буде відповідний стандарт і як воно буде виглядати візуально», - розповідає Вікторія.

Однак у концепції, все ж є кілька пунктів, які вказують, що реклама повинна бути частиною міста, а не центральним сміттям. До прикладу, у концепції зазначено, що кожен елемент реклами повинен бути складовою цілісного естетичного виду рекламного засобу і мати високий рівень дизайнерських рішень.



pic

Інший пунк концепції – прив’язка рекламних носіїв до конкретної зони міського середовища, потребує аналізу її функціонального насичення, архітектурно-просторових характеристик, умов зорового сприйняття.

Яскравим прикладом цього пункту може стати Театральна площа. Гарний будинок, перші два поверхи якого обклеєні жовто-червоними плакатами. Назва їм – секон-хенд.



pic

Яскравий приклад співпраці влади та бізнесу. Сторона влади «не докричалася» до підприємців, що культурний осередок Рівного не варто завішувати секонд-хендами. Та й підприємець скориставшись хорошим місцем розташуванням, не «почув» владу.

Ще один приклад замазаного фасаду – бізнес-центр «Ліон». Світла будівля із сучасним фасадом гарно «вмостилася» у центрі міста. Однак красу замостили вивісками із ломбарду, аптеки, нотаріуса та магазину косметики. І тут явно прослідковується чим більше – тим краще. Тепер будівля схожа на рекламне агентство, яке презентує все, що можна.



pic

Хороший приклад оформлення літер, які презентують ломбард є в Івано-Франківську. Фото розмістили у Facebook групі «Рівне – страшна візуалка СТОП». У Рівному вважається, що чим більші літери і яскравіше – «всі побачать і зайдуть». Однак, у Франківську, літери підходять під стиль та колір будинку. Таке оформлення набагато краще сприймається, не ріже око та естетично виглядає.



pic

Як рівнянка, заступниця міського голови Галина Кульчинська каже, що центральна частина міста перетворилася на вінегрет.

«У місті, особливо у центральній частині, забагато зовнішньої реклами. Я розумію бажання бізнесу говорити про себе, але на сьогодні центр Рівного перетворився на вінегрет. Потрібно переглядати критерії розміщення зовнішньої реклами, знаходити спільну мову із підприємцями. Адже в першу чергу, це потрібно для естетичного вигляду міста, і також потрібно, щоб ця реклама була ефективною», - ділиться своєю думкою Галина Кульчинська.



pic

Деяка реклама буквально їздить містом кожні кілька секунд. Рівне нські маршрутки та тролейбуси закутали в рекламні оголошення КТС, гіпермаркетів, торгових чи будівельних центрів.

Однак, логіка рекламодавців трохи не зрозуміла. Як краще сприймається реклама – коли вона пролетіла перед тобою на швидкості 40-60 км/год., чи коли вона «дивиться» тобі прямо в очі кілька хвилин.



pic

Громадський активіст, Рада Реформ Рівного Олександр Мельничук, наводить приклад розміщення реклами в автобусах Лондона.



pic

«Одна із родзинок Лондона – червоні двохповерхові автобуси. Але вони не обклеєні рекламою, хоча вона там є всередині. В салоні маршрутки чи тролейбуса мають бути рекламні площі, де люди можуть повісити свої оголошення, які пасажир прочитає. Потім підприємець платить кошти за розміщену рекламу. Але не ліпити ззовні, адже це стиль міста, його обличчя», - каже Олександр Мельничук.



pic

Ще одним способом засмітити Рівне – це повісити одноденні оголошення, куди тільки можна. Вони у нас скрізь – стовпи, дерева, будинки, смітники. Хоч їх і зчищають, але взамін старому завжди приходить нове. Та й засохший клей віддерти не так і просто.



pic

Ось і маємо Рівне з білбордами, сітілайтами, завішеними парканами, будівлями та будинками. З такими темпами Рівне скоро стане паперовим містом, у якому зріжуть всі дерева, щоб вистачило на папір.



pic

Завішене рекламними вивісками Рівне схоже на дівчину, у якої на обличчі тонна мейкапу, за яким не видно природньої краси. От коли Рівне «змиє» ці тональні креми, туші, тіні, рум’яна та пудри, воно набуде своєї природньої краси.

Відкриються у місті чудові фасади будинків, архітектурних споруд, за ноги не буде чіплятися реклама від кав’ярень чи магазинів. Коли ми заїжджатимемо у центр нас зустрічатиме буденно сірий супермаркет, зникнуть яскраві вивіски магазинів, секонд-хендів чи ломбардів. Очі рівнян радуватиме архітектура міста, світло-рожеві, зелені будиночки, з невеличкими балкончиками, як у Львові. Однак, на жаль, під цими балкончиками зараз красується рекламна вивіска, вікна заліпили «секондом», а у центрі Рівного супермаркет завісили різними банерами, щоб веселіше було.

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Україна +" від ГО "Інтерньюз Україна"