Куди ми направляємо свою увагу, туди і йде наша енергія. І не дивно, що, наприклад, після дня лежання на дивані перед телевізором ми відчуваємо себе втомленими, так немов важко відпрацювали весь день. Нашу енергію «з'їв» блакитний екран.

Але мало хто замислюється про те, що суєта, марні заняття, порожні розмови, стреси і тривоги викачують з нас сили і здоров'я. А поповнюється енергія набагато повільніше, ніж витрачається. І саме тому ми починаємо відчувати хронічну втому і навіть хворіти. Щоб цього не відбувалося до енергії потрібно ставитися дбайливо, як і до будь-якого іншого ресурсу, і позбавлятися від звичок, які її висмоктують.

Відсутність плану

Будь-яке рішення вимагає від нас уваги, а значить енергії. І це стосується не тільки великих і важливих справ. Навіть вибираючи, що вдягнути, ми витрачаємо сили. Також енергію ми витрачаємо на зайву метушню і непотрібні дії. Щоб цього уникнути, візьміть звичку будувати плани, а щоб не тримати все в голові, вести записи.

Наприклад, ввечері ви можете вирішити, як пройде ваш ранок, що надіти (погладити і підготувати одяг), чим поснідати, а також скласти в сумку заздалегідь все необхідне, що вам потрібно буде взяти завтра з собою.

А з ранку, приймаючи душ, можна продумати стратегію дій на день. Так набагато більше шансів, що ви не витратите час і сили на зайву метушню і непотрібні дії, будете більше встигати і нікуди не спізнюватися.

Надмірна завантаженість

Планування - це дуже важливо. Але воно має бути розумним. Розписуючи весь свій день по хвилинах, не забувайте, що поспіх також вимагає багато енергії. І дуже важливо чергувати роботу і відпочинок, приділяючи хоча б трохи часу тому, що приносить вам задоволення. Нам часто здається, що робота, сім'я, прибирання в будинку, прання і домашнє завдання з дитиною - це важливо, а відпочинок може і почекати.

Ви скажете, що у вас немає часу на відпочинок, оскільки всі справи дуже важливі. Значить, ваша енергія через деякий час виснажиться і ви почнете хворіти, і тоді вам все-таки доведеться лягти в ліжко і відпочити або витратити свій дорогоцінний час на відвідування лікарів. Тому в щоденному графіку залишайте прогалини для приємних занять: неспішного обіду, прогулянки на свіжому повітрі, занять йогою або медитацією, вишивання або в'язання, читання книги. Нехай це буде всього лише годину в день, але він буде тільки ваш. Пообіцяйте собі, що не будете в цей час метушитися і думати про справи. Повірте світ не обвалиться за той час, який ви присвятите собі.

Ігнорування безладу

Навколишнє обстановка дуже впливає на нашу психологічну рівновагу. Досить складно навести порядок в голові і сконцентруватися, коли навколо панує хаос. Щоб порядок в домі і на робочому місці було легше підтримувати, відправте у відро для сміття або роздайте нужденним все зайве: непотрібний одяг, посуд, дрібнички і сувеніри.

Позбавтеся від всіх речей, призначення яких у вашому будинку не зовсім зрозуміло чи у яких немає свого місця. Ви відразу помітите, наскільки легше вам дихається і думається.

Пусті балачки

Ви помічали яким спустошеним відчуваєте себе після балаканини ні про що з колегою по роботі, пліток, обговорення чужих проблем, а також іншої непотрібної інформації? Живіть своїм життям і не вникайте в те, що вас не стосується. Ви здивуєтеся, скільки енергії на цьому можна заощадити.

Відкладання на потім

Ви чули, що таке прокрастинація? Це звичка відкладати все важливе на потім, займаючи себе замість цього марними справами. В результаті ви витрачаєте сили даремно, навіть на те, щоб вирішити взятися зараз за справу або відкласти її на потім.

Також енергія йде на стан постійної напруги і почуття провини від того, що завдання як і раніше не виконане. Не обманюйте себе, не створюйте видимість того, що ви зайняті важливою справою. Складіть план і чітко йому слідуйте. Це позбавить вас від нервового і розумового виснаження, а також втрати енергії.

Найкраще - ворог хорошого

Якщо ви відноситеся до тих, для кого важливо зробити все на «відмінно» незалежно від того, яких зусиль вам це буде коштувати, ви також витрачаєте свою енергію даремно. Подумайте, чи варто дійсно ідеальний результат того, щоб вибиватися з сил. Можливо, того, що ви вже зробили цілком достатньо, і ваших зусиль навіть ніхто не помітить.

Все й одразу

Багатозадачність, як правило, не призводить до гарних результатів. Концентрація, а з нею і ефективність вашої діяльності знижується, а стомлюваність зростає. Як наслідок при великій витраті енергії, ви отримуєте досить слабкий результат.

Краще виділяти трохи часу на кожне із завдань і чергувати види діяльності. Таким чином ви більше встигнете, і дасте мозку можливість, перемикаючись з однієї справи на іншу, відпочити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Топ-10 цікавих традиційних українських напоїв: рецепти приготування

Назви сімейних зв’язків: хто кому який родич