Делегація представників Рівненщини у складі міських та селищних голів, представників об’єднаних громад з робочим візитом відвідала Шумську міську ОТГ Тернопільської області. Головна мета – обмін досвідом об’єднанихгромад сусідніх областей.

Шумська громада існує вже два роки, відтак розповідати про власні успіхи там не соромляться. Громада нараховує 22 тисячі населення, з яких понад 5 тисяч проживають у місті Шумськ. Голова громади Володимир Плетюк гостям зробив презентацію діяльності громади.

Першочергово у громаді зайнялися освітою, зокрема, ремонтують та оснащують школи, садочки. Ремонтують дороги, встановлюють та замінюють вуличне освітлення. Завдяки проекту GIZ громада тепер має новий сучасний ЦНАП. Нагадаємо, такий же проект впроваджували і у Миляцькій ОТГ, що у Дубровицькому районі на Рівне нщині .

«Сьогодні потрібно самому шукати гроші, особливо, якщо громада немає великих економічних потужностей. Такі можливості нам дають різноманітні міжнародні програми, проекти та донори. У нас працівники постійно вчаться та здобувають нові знання, я їх закликаю бути активними і вчитися писати проекти», - розповів Володимир Плетюк. Зокрема, з гордістю показують футбольний майданчик зі штучним покриттям. Цю ідею реалізували за проектом співфінансування спільно з Федерацією футболу України.

Тепер громада мріє про зону відпочинку поблизу міста. На території є озеро загальною площею понад 7 гектарів, але надто занедбане. Відтак, спільними зусиллями вирішили привести його до ладу та облаштувати там зону відпочинку. Роботи вже розпочалися.

Щодо передачі повноважень, то Шумська громада поки що взяла лише освіту. Медицину можливо приймуть наступного року. Кажуть, складна ситуація і з культурою, адже будинки культури у селах у вкрай поганому стані.

pic Рівне нська делегація таким візитом задоволена, адже подивитися як живе міська громада на Тернопільщині поїхали не лише вже об’єднані громади, а й ті, хто лише думає про зміни та утворення громади.

Голова Клесівської ОТГ Василь Гриник розповів, що обмін досвідом це корисна справа для всіх: «З таких зустрічей я завжди для себе черпаю нові знання та практики, наприклад, як створити хорошу команду однодумців, як долати різні проблеми. Або ж, які проекти можна ще реалізувати у своїй громаді».

pic

За матеріалами Рівне нської ОДАз посиланням на проект ПУЛЬС (USAID) Рівне нського регіонального відділення Асоціації міст України.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv