У молодому віці, будучи заклопотаними величезною кількістю справ, ми не помічаємо, як швидко пролітають дні. І з часом люди нерідко шкодують про те, що зробили, або не встигли раніше. Сайт Quora провів дослідження і запитав людей, яким вже за 50, яких правил вони б порадили дотримуватися 30-річним, щоб це виявилося корисним в майбутньому. Відповіді виявилися дуже простими, але при цьому дуже правильними і мудрими.

1. Кидайте курити.

«Якби ви могли бачити мене зараз, я б опустилася на свої бідні старі коліна і попросила хоча б подумати про те, щоб кинути курити», – пише одна з користувачів. Ні, насправді, це дорого, неприємно пахне і з 100% -ою гарантією викличе проблеми зі здоров’ям. Може час вже перестати?

2. Підтримуйте (або відновлюйте) хороші стосунки з батьками, братами і сестрами.

Навіть якщо ви вважаєте, що у вас дуже непрості стосунки з родиною і часом ви один одного ненавидите – потрібно навчитися ладнати з близькими. Сімейні стосунки дуже важливі. Незабаром ви зрозумієте, що це і є справжнісіньке багатство.

3. Користуйтеся сонцезахисним кремом.

Хочете мати зморшки, суху і тонку шкіру, , що лущиться, синці мало не від будь-якого дотику? Тоді йдіть на пляж і насолоджуйтеся сонцем без захисного крему.

4. Займайтеся спортом. Це дійсно важливо.

Ведіть активний спосіб життя зараз, тоді ви будете досить активними і в 50. Не набирайте зайву вагу. Робіть фізичні вправи. Тримайте організм і тіло в нормі.

5. Почніть заощаджувати гроші. Навіть якщо виходить відклати зовсім трохи.

Так, це нудна, банальна і нецікава порада, але це насправді необхідно. У 30 років у людини майже завжди залишається трохи грошей, які можна зберегти. Почніть заощаджувати зараз і з часом вийде зробити з цього непогані накопичення.

6. Навчіться задовольнятися тим, що у вас є.

Щастя має набагато більше значення, ніж слава або успіх. Замість скарг навчіться радіти з того, що у вас є, і ви відчуєте себе по-справжньому щасливою людиною.

7. Не відкладайте досягнення життєвих цілей на потім.

Хочете купити будинок? Написати книгу? Одержати вчений ступінь, або другу вищу освіту? Змінити кар’єру? Освоїти новий музичний інструмент? Запустити бізнес і працювати на себе? Тоді почніть сьогодні. Не кажіть, що ви повернетеся до цього коли-небудь. Час дійсно немов прискорюється після 30.

8. Висипайтеся.

Спіть достатньо. Лягайте і вставайте в один і той же час. Позбавляйтеся безсоння.

9. Дбайте про свої зуби.

З віком проблем із зубами стає тільки більше. Лікування забирає все більше часу і грошей. Тому не потрібно зволікати з лікуванням, поки втручання лікаря не стане просто необхідним.

10. Збирайте спогади, а не речі.

Ви – це ваш життєвий досвід. Дуже сумно прокинутися в 50 і зрозуміти, що, крім матеріальних благ, ви не накопичили нічого. Спогади не можна викинути, і вони ніколи не знеціняться.

11. Навчіться віддавати.

Здійснюйте добрі вчинки. Давайте іншим те, що приносить їм радість. Але робіть це з душею і від усього серця. Не чекайте нічого натомість. Тоді й ваше серце наповниться любов’ю.

12. Будьте допитливими. Робіть кожен день щось, що лякає вас.

Вийдіть з будинку і зробіть що-небудь божевільне. Наважтеся на справжню пригоду! Робіть багато фотографій, візьміть когось із близьких. Ці спогади будуть гріти вас і в старості.

13. Припиніть їсти гидоту.

За все своє життя ви можете заробити скільки завгодно грошей і витратити їх на що завгодно. Але здоров’я купити не вийде. Краще відмовтеся від фастфуду, алкоголю та іншої гидоти прямо зараз.

14. Читайте хоча б по 10 книжок на рік.

Вашому мозку весь час потрібно розвиватися, тому перестаньте витрачати купу часу на телевізор і відеоігри і почитайте хорошу книгу.

15. Подорожуйте. Якомога більше.

Подорожі змінюють нас. Вони дають нам відповіді на багато питань. Вони надихають. Вони змушують перестати боятися. Подорож – це та сама річ, яка допоможе вам відчути себе живим.

16. Навчіться медитувати.

Це займе зовсім небагато часу, а зміни у вашому житті будуть дивовижними. І є безліч наукових досліджень, які підтверджують це.

17. Будьте собою. Перестаньте порівнювати себе з ким-небудь.

Повірте, коли вам буде 50, вам буде абсолютно все одно, яке враження ви справляєте на оточуючих. Почніть свій шлях. Станьте сильними.

18. Ведіть щоденник.

Ви забудете більшість ваших дорогоцінних спогадів. Записуйте їх. І обов’язково зберігайте фотографії.

19. Бережіть своїх друзів.

Тримайтеся за людей, які допомагають вам почувати себе краще, які кидають вам виклик своїм прикладом, які вам дійсно подобаються. Смійтеся разом з ними. Займайтеся дурницями. Насолоджуйтесь життям.

Джерело

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

Найцікавіші діалекти України: як говорять у Харкові, на Донбасі, в Одесі та Галичині

Ніякої нудьги: що обов'язково потрібно встигнути зробити восени