В останні роки суха осінь не рідкість. І якщо раніше можна було спокійно прожити без осінніх поливів, рослини задовольнялися тим, що «капає з неба», то тепер без додаткового поливу перед зимівлею не обійтися. Поговоримо про те, наскільки це важливо, а ще про те, коли поливати, що й у якій кількості.

ПЕРЕВАГИ ОСІННЬОГО ВОЛОГОЗАРЯДКОВОГО ПОЛИВУ

1. Допомагає росту коренів.

У багатьох рослин у середині осені (наприкінці вересня - середині жовтня) починається досить активний ріст поглинаючого коріння, яке годує й напуває рослини (саме з його допомогою відбувається усмоктування і поглинання рослиною живильних речовин і вологи). Тому так важливо, щоб саме в цей період ґрунт був вологим. Інакше, якщо він буде сухим, це активне коріння не росте. У результаті рослина слабшає, у неї немає можливості нормально підготуватися до зими, і вона може навіть загинути від морозу або вийти навесні зовсім слабенькою.

2.Зберігає тепло в ґрунті.

Як це працює? А дуже просто: теплоємність сирого ґрунту вище, чим сухого. Саме тому, якщо ґрунт із осені зволожений, він набагато довше зберігає тепло, повільніше промерзає і також неспішно та поступово відтає. Саме в такому «режимі» при зимових відлигах коливання температури будуть більш плавними. І все це дозволяє рослині значно комфортніше пережити зимівлю.

3. Рятує від зимового висушування.

Чому рододендрони та хвойні так сильно обгоряють навесні, чому плодові виходять із зими такими слабкими? Відповідь - усе це через пересихання ґрунту, а зовсім не від морозу. Незважаючи на те, що взимку коріння не працювало в промерзлому ґрунті, волога з рослин однаково випаровується - через кору.

Інтенсивність, звичайно ж, зовсім невелика, але нова вода не надходить у рослину, підживлення немає ніякого, і за довгу-довгу зиму втрата виходить значною. Особливо сильно вона випаровується наприкінці зими - початку весни, коли сонце починає припікати. І саме наш осінній вологозарядковий полив сприяє насиченню ґрунтових шарів вологою на глибині до 2 м (залежно від того, наскільки рясно ви будете поливати), де охолодження ґрунту відбувається набагато повільніше. Це хоча б у якійсь мірі допоможе рослинам компенсувати втрату вологи.

Осінній полив також вирішує проблему весняного недоліку вологи. Дуже часто буває, що сніг може дуже різко станути (складно пригадати, коли востаннє він танув повільно і рівномірно), у цьому випадку потала вода усмоктується в ґрунт погано, стікає, тому що земля ще промерзла, вона не поспіває за снігом, що стрімко тане. А ще варіант розвитку зимово-весняного «сценарію» - це невелика кількість снігу, якого не вистачає для нормального насичення рослин вологою навесні.

І як результат - ми спостерігаємо більш пізніше появу листя, більш слабке і також пізніше цвітіння. Загалом, рослини відстають у розвитку. Доводиться активно поливати рослини водою (краще теплою) у березні-квітні, коли справ у саду й так багато. Навіщо додавати собі ще весняних турбот, якщо можна зробити все без поспіху восени?

КОЛИ ПОЛИВАТИ?

Оптимальний строк для рясного вологозарядкового поливу - кінець вересня (звичайно це 20-і числа). Виникає питання: якщо йдуть дощі, чи є смисл у поливі? Відповідь - є (тільки якщо це не практично тропічні зливові дощі). Звичайні, навіть затяжні дощі не зможуть заповнити літню втрату ґрунтової вологи.

Якщо не встигнули полити рослини наприкінці вересня - не лихо, цілком можна проводити цей захід у жовтні. Але не варто щороку затягувати: якщо поливати пізніше, то не відбувається росту коріння, про яке ми говорили вище, і тому ми втрачаємо одну з переваг осіннього поливу.

СКІЛЬКИ ПОЛИВАТИ?

Готуйтеся: води потрібно багато. Одним відром не обійтися - так ви тільки злегка «поплюєте» на ґрунт, промочити навіть верхній шар не вийде. А наше завдання - наситити вологою глибокі шари. Для того щоб добитися потрібного ефекту, необхідно вилити 100 л (!) води на кожний квадратний метр. І це середня цифра, яка буде варіюватися залежно від того, яку рослину ви поливаєте. Приміром, під молоде, свіжопосаджене дерево достатньо 50 л, тоді як під старе - 150-200 л. Також кількість залежить від погоди, якщо осінь суха, поливаємо більше, волога - менше.

ЯК І ЧОМУ?

Навіть поливати на різних ґрунтах потрібно по-різному. Якщо у вас важкий ґрунт, який не дуже активно пропускає воду, тоді є смисл зробити по периметру крони кілька шпар - глибиною вони мають бути близько метра - і поливати вже в них.

Якщо ґрунт легкий, добре поглинає вологу, тоді все просто: кладете шланг під крону і тільки переносите його навколо крони з місця на місце, таким чином, щоб уся площа наситилася водою. Тільки під стовбур лити не потрібно.

Якщо ви власник піщаного ґрунту, де вода дуже швидко йде, промочуючи лише зовсім невелику ділянку, використовуйте в цьому випадку розбризкування.

ЧИ ШКІДЛИВИЙ ВОЛОГОЗАРЯДКОВИЙ ПОЛИВ

Вологозарядковий полив для більшості рослин корисний, але є ряд культур, яким цей захід скоріше шкодить, чим приносить користь. Серед них деякі кісточкові - алича, абрикос, повстяна вишня. Зайва ґрунтова волога може привести до випрівання кореневої шийки.

Ще не варто зловживати таким рясним поливом, якщо у вашому саду важкий глинистий або суглинний ґрунт - з високим рівнем ґрунтових вод.

І в останньому випадку, щоб не перелити, спочатку визначте час поливу. Зробити це нескладно: просто покладіть шланг у відро з водою, засічіть час, за який воно наповниться, і розрахуйте, скільки знадобиться хвилин, щоб полити рослину потрібною кількістю води.

ПОРАДА ФАХІВЦЯ

Якщо літо видалося надзвичайно спекотливим і посушливим, і рослини, незважаючи навіть на постійні поливи, однаково виглядають «замученими» і хирлявими, є смисл дочекатися листопаду, інакше полив може спровокувати ріст рослин.

Якщо ви сумніваєтеся, чи варто рясно поливати улюблені рослини, чи не нашкодить їм це, зробіть так: не поливайте всі відразу, частину рослин «зарядіть» вологою, а частину – залишіть як звичайно. І навесні подивіться, які краще себе будуть почувати, і вирішите для себе, чи варто використовувати цей прийом.

Джерело