Новий закон "Про освіту" передбачає встановлення мінімального окладу вчителів на рівні 3 мінімальних заробітних плат - 9600 гривень, але зарплати зростатимуть поступово. Про це пише ((https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2299865-grinevic-zaavlae-so-oklad-vcitela-bude-ne-mensim-9600-griven.html)(Укрінформ)).

Вона нагадала, що у внесеному уряді варіанті законопроекту "Про освіту" планувалося встановити мінімальний окладу для вчителів на рівні 3 мінімальних заробітних плат, які на той момент дорівнювали прожитковому мінімуму.

"Коли мінімальну зарплату відв'язали від  мінімального прожиткового мінімуму й вона стала вдвічі вища від мінімального прожиткового мінімуму, було прийнято рішення в усіх законах замінити мінімальну заробітну плату мінімальним прожитковий мінімум", - зауважила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Вона додала, що профільний Комітет Верховної Ради вніс поправку, визначивши, що мінімальна зарплата для вчителя встановлюватиметься на рівні 4 прожитковий мінімумів.

"Під час розгляду у Верховній Раді була  поставлена поправка Комітету про 4 мінімальних прожиткових мінімуми на підтвердження і під неї не знайшлося в залі достатньої кількості голосів. Таким чином, вона була проведена і ми повертаємося до попередньої редакції - 3 мінімальні заробітні плати", - підкреслила вона.

Міністр пояснила, що для встановлення найменшого окладу вчителя на рівні 9600 гривень із держбюджету необхідно виділити 120 млрд гривень, тому буде розроблено план такого підвищення і механізм, щоб рівень зарплати також відповідав і якості викладання.

"Ми при підготовці закону про загальну середню освіту будемо виписувати механізми оплати роботи вчителя", - поінформувала Гриневич.