Дорого та пафосно. Минулого року Рівненська міська влада оновила тролейбусний парк аж на… одну одиницю транспорту. Обійшлося це місту майже у 8 мільйонів гривень. Саме стільки коштує гібрид автобуса та тролейбуса – дуобус. Здавалося б все гаразд: рівнянам зручно, а чиновники тішаться, бо ж нарешті зробили хоч якусь «користь для міста». Та як виявилось, за десятками мільйонів гривень приховується значно більше, аніж чудо-техніка.

Рівне нський тролейбусний парк налічує понад 80 «рогатих». З них левова частка - 20-30 річного стажу. Стан деяких залишає бажати кращого. Щоб рівнянам доїхати до місця призначення, потрібно «молитися, аби не зламався в дорозі».



pic



pic



pic

Працівники КП «Рівне електроавтотранс» усіляко намагаються привести до належного стану тролейбуси: ремонтують, миють та фарбують їх. Однак, десятилітній вік ніяк не приховаєш.

pic



pic



pic

Та от для деяких іноземців такий транспорт справжня екзотика. 30-річні рівненські тролейбуси, які досі возять у нашому місті пасажирів, за кордоном готові купувати, аби розважати туристів. До прикладу у Польщі полюбляють такі раритети. Іноді іноземці приїжджають спеціально в Рівне , щоб прокататися на старечому рогатому.

Найстаріший у Рівному тролейбус – 42-річна «Шкода». Оцінити таку цікавинку з Німеччини приїхав Матіас Кюль. Старовинні тролейбуси для нього справжня пристрасть. Тож не шкодує ні часу, ні грошей, аби відшукати виняткові експонати по усьому світу. І втілив у життя мрію чи не усіх рівнян – подорож в абсолютно порожньому громадському транспорті. Така забаганка вартувала іноземцю не багато-не мало близько 1100 гривень. «Рівне - це прекрасне місце для фанів тролейбусів. Це дуже чудовий вид транспорту «Шкода» 19-р. і він мені дуже подобається, бо він має вигини. це дизайн 60-70 років. і це чудовий тролейбус, тому я тут» , - розповідає турист з Німеччини Матіас Кюль.



pic



pic

Щоб позбутися старих тролейбусів КП «Рівне електроавтотранс» виставив на продаж декілька одиниць. Таку ідею підтримують не всі рівняни. Зокрема громадський активіст Олександр Мельничук переконаний, що такий транспорт є родзинкою нашого міста і його потрібно берегти.

Про те, що за кордоном купують раритетні тролейбуси знає і міський голова Рівного. Можливо саме й тому він залишив їх у місті. Бо ж хто зна, можливо куплять і в нас. Вже 14 червня 2017 року згідно рішення міської ради КП «Рівне електроавтотрас» може продати тролейбуси Шкода 9-ТР, які є в переліку додатка до рішення. Для продажу «рогатих» підприємство зобов'язане провести експертну оцінку. Якщо охочих придбати раритетний електротранспорт не знайдеться протягом трьох місяців, підприємство просто ліквідує тролейбуси (здасть на металобрухт). І це при тому, що старі тролейбуси користають популярністю за кордоном (щоправда як музейні експонати).



pic



pic

30 березня 2016 року у Рівному КП«Рівне електроавтотранс» оголосив тендер на придбання пасажирського тролейбуса з низьким рівнем підлоги. Участь у ньому взяли дві компанії:

-ТОВ «Метаюрсервіс» (сума пропозиції - 7 500 000 грн.);

-ТОВ «ТД Літан» (сума пропозиції - 6 477 000 грн. ).

За результатами проведеної оцінки 2 травня 2016 року комітет конкурсних торгів найбільш економічно вигідною пропозицією визначив пропозицію ТОВ «ТД Літан» з сумою 6 477 000 гривень. Однак, КП «Рівне електроавтотрансу» не вдалося заключити договір, бо переможець тендеру різко відмовився підписувати договір. Мовляв, компанія не взмозі вчасно виконати умови договору.

Через це комітет конкурсних торгів вирішив прийняти договір іншого учасника (ТОВ «Метаюрсервіс»). «Місто мало вибір: купувати дорожче на мільйон ніж очікували. Тож місто вирішило купити дорожче. Реальної конкуренції там не було», - розповідає керівник ГІ "За чесний тендер", Святослав Клічук.

pic

Згідно діючого законодавства, якщо залишився лише один учасник тендеру, то потрібно відмінити торги. А вже згодом оголосити нові.

До того ж за технічними вимогами у тролейбусі повинно бути три пари дверей, а не чотири як у придбаному дуобусі. В результаті (відеокоментар №3)

- зазначає речниця ГУНП у Рівне нській області.

Слідчі через суд отримали доступ до офіційних документів тендера. Як виявилося, фактурна вартість дуобуса становить – 4 мільйони 900 тисяч гривень. Куди ж ще 3 мільйони ділося чи в чию кишеню потрапили?

За словами міського голови Рівного Володимира Хомка, дуобус збирали спеціально для України. Втім, модель тролейбуса Vitovt Max Duo 43303А ймовірно бачили в Росії ще у 2015 році.Тоді про обкатку гібрида повідомляли місцеві ЗМІ.

Схожість з Петербурзьким дуобусом побачили і рівненські активісти.

«Ця модель випуску 2013 року, яка вже пройшла обкатку і в Санкт-Петербурзі і в Москві. Була на багатьох виставках і ніхто її не купив», - зазначає громадський активіст Сергій Ковальчук.

pic Попри всі аргументи міський голова Рівного та начальник управління транспорту і зв’язку Віталій Миронюк відмовляється вірити у сумнівність походження. А наголошують на перевагах гібрида. Мовляв, дуобус обладнаний дизельним та електродвигуном, а ще в салоні вмонтовані розетки для зарядки ноутбуку та USB роз’єм для підзарядки мобільного телефону. А ще може курсувати без необхідного зв’язку електропередач. Так зваті «роги» у тролейбуса складаються і він спокійно може курсувати там, де не прокладені електромережі.



pic



pic



pic



pic

Це й стало головним козирем у Володимира Хомка. Він неодноразово наголошував, що 7, 5 мільйонів гривень того вартують. До того ж рівняни зможуть доїхати до кладовища «Нове» тролейбусом. Бо ж нині туди дістатися можна тільки на маршрутці. Пасажиропотік туди незначний. Здебільшого люди туди їдуть на провідну неділю. Та от саме в цей день дуобус не виїхав на маршрут.

Це не перше розчарування рівнян. На третій день після експлуатації гібрид зламався.



pic



pic

До того ж тролейбус потребує постійного нагляду та курсує з інтервалом в одну годину.

Громадські активісти, правознавці та інші небайдужі рівняни обурені, адже за 7, 5 мільйонів гривень можна було купити значно більше тролейбусів і не гірших по якості.

«Той транспорт, який до нас завозять, ну це, перепрошую - сміття, а не транспортні засоби, а інші міста пробують закупити беушні, але адекватної якості і їм це вдається. ціни там досить такі помірні, навіть, враховуючи розмитнення 3-5 старих адекватних тролейбусів можна було б за ці гроші купити» , - зазначає правознавець Гліб Олійник.



pic

Проблема не тільки в тому, що переплатили, а й у нераціональному використанні дуобуса. Його пустили на маршрут, за яким він може їздити зважаючи на свої габарити. Натомість, зауважують експерти, спочатку потрібно було планувати маршрут, розрахувати пасажиропотік та потреби. І тоді вже в залежності від маршруту підібрати на нього певної конфігурації рухомий склад, а не навпаки.

«Міський голова він як зарядився з тими дуобусами, своєю "мрією", то відступати від неї не буде. Логічно, що на маршруті не може бути один такий транспорт, тому що маршрут , де курсує один автобус один раз на годину чи раз на 40хв він нікому абсолютно не потрібний. Зараз це не є маршрут, це просто от такий веселий паравозік їздить по місту», - наголошує Голова ГО «Антикорупційний моніторинг», Юрій Дюг.



pic

Періодично дуобус не виїжджає на маршрути. У КП «Рівне електроавтотрас» кажуть, через технічні перевірки. Остання ж перевірка виявилася далеко не такою. Правоохоронці в черговий раз провели експертизу закупівлі єдиного в Україні гібридного тролейбусу. Це підтвердила речниця ГУНП у Рівне нській області Марія Юстицька: «Наразі спеціалісти надали висновки призначених експертиз, яких недостатньо для прийняття процесуального рішення. Відповідно слідчими будуть проведені додаткові процесуальні дії з метою встановлення обставин по справі. Досудове розслідування триває».



pic Та це не лякає міську владу. Оголосили ще один тендер. Цього разу на закупівлю шести таких тролейбусів з можливістю автономного ходу. З міського бюджету візьмуть на це більше 40 мільйонів гривень.

Залишається лише сподіватися, що цього разу тендер пройде чесно, без переплат, махінацій та й транспорт не зламається на 3-тій день експлуатації. (Фото №19)



pic

Матеріал підготовлено у рамках спецпроекту "Україна +" у співпраці з ГО "Інтерньюз-Україна".