У розпалі останній місяць пляжного сезону. Люди у спеку поспішають до річок та ставків. Однак результати досліджень свідчать, що купатися можна далеко не у всіх водоймах Рівненської області, тому, перш ніж прийняти рішення про місце відпочинку, варто ознайомитись з інформацією щодо якості води.

Загалом в Рівне нській області функціонує 15 санкціонованих пляжів, неофіційних – набагато більше. Спеціалістами Рівне нського обласного лабораторного центру протягом пляжного сезону відібрано та досліджено 753 проби води водойм, майже третина з них (27,5%) не відповідали нормативним значенням за санітарно-хімічними та за мікробіологічними показниками.

Найчистішою є вода на шести пляжах області, тож найвищий рейтинг отримали:

- рекреаційно-оздоровчий комплекс “Біле Озеро”, ВП «Рівне нська АЕС» ДП «НАЕК Енергоатом»;

- міський пляж м. Здолбунів, вул. Старомильська;

- туристична база «Маяк», с. Хрінники Демидівського району;

- санаторій «Хрінники», с. Хрінники Демидівського району;

- туристична база «Мотор», с. Товпижин Демидівського району;

- оздоровчий комплекс «Чайка», с. Хрінники Демидівського району.

Друге місце за якістю води посіли:

- місце відпочинку «Гідропарк», м.Здолбунів (91,7% проб відповідають нормам);

- міський пляж м. Сарни (90,0%);

- громадський пляж смт Млинів (87,8%);

- пляж ТОВ «Обарівінвест», с. Обарів (83,4%);

- дитячий пляж м.Здолбунів, вул.Заводська (83,4%);

- міський пляж у м.Дубровиця (75,0% проб без відхилень від норм).

До третьої групи увійшли:

- пляж КЗ ДСОК «Електронік-Рівне » (50%);

- пляж санаторію «Червона калина» (33,4%).

На останньому місці опинилося озеро Басів Кут, що в м. Рівне : жодного разу якість води не відповідала за всіма показниками безпеки.

17 серпня 2017 року на засіданні Рівне нської міської ради підтримано проект рішення «Про зміни до «Програми розчищення і впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення на 2015-2020 роки».

Рівне нський обласний лабораторний центр висловлює подяку депутатам міської ради, які голосували за даний проект, що передбачає заходи з покращення стану озера Басів Кут та особливо депутатам Микола Бляшин та Олександр Довжаниця, які були ініціаторами змін до Програми та провели значну організаційну, інформаційну та іншу роботу, щоб перший, але суттєвий крок у цьому напрямку був реалізований.

Окрему категорію складають місця відпочинку біля озер Нобель, Воронківське, Чорне та інші, які, незважаючи на популярність серед мешканців області, належним чином не облаштовані та не мають статусу офіційних пляжів. Таким чином інформація про безпечність водойм по цих рекреаційних зонах для надання об’єктивних висновків недостатня.

Слід зазначити, що купання в зоні пляжів безпечне при дотриманні поведінки відпочиваючими. Варто пам’ятати про потенційну небезпеку водних об’єктів як фактора передачі багатьох інфекційних захворювань, таких як вірусний гепатит А, ентеровірусні інфекції, холера та інші.

pic

Повідомляє Державна установа "Рівне нський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України".

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv