За результатами проведених досліджень встановлено, що основними забруднювачами атмосферного повітря в м. Рівне являються викиди від автотранспорту.

Не так часто ми звертаємо увагу на умови праці та відпочинку, чим харчуємось, як проводимо свій вільний час, а яким повітрям дихаємо – більшість нас і не задумувалися. Поцікавимось, що ж ми вдихаємо при перебуванні на вулицях міста Рівне .

Протягом 2017 року спеціалістами ДУ «Рівне нський ОЛЦ МОЗ України» проводилась оцінка стану атмосферного повітря на території м. Рівного.

Для проведення досліджень територію міста розділено на 9 умовних секторів з найбільш інтенсивним рухом транспорту та визначено 11 пріоритетних забруднюючих речовин, які найбільше впливають на організм людини, а саме: діоксид азоту, оксид вуглецю, оксид азоту, діоксид сірки, сірководень, фенол, формальдегід, фтористий та хлористий водень, пил, аміак.

Дослідження хімічних речовин в атмосферному повітрі проводились за максимально разовими та середньодобовими гранично допустимими концентраціями.

Так, протягом травня-липня 2017 року досліджено 97 проб атмосферного повітря в 14 точках міста, у 7 точках виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій хімічних речовин (перехрестя вулиць Мельника – Шухевича; вулиць В.Чорновола – Ст.Бандери; вулиць Курчатова – Д.Галицького; вул. Млинівська; вул. Новодвірська; вул. Басівкутська; вул. Мукачівська).

Перевищення максимально разових гранично допустимих концентрацій хімічних речовин фіксувались в 2 точках, перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій в атмосферному повітрі виявлено у 5 точках спостережень.

Зокрема, по фенолу виявлено перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій у 1,1 раза - перехрестя вулиць Мельника – Шухевича та В.Чорновола – Ст.Бандери, максимально разових концентрацій на вулиці Млинівська в 1,7 раза.

По формальдегіду виявлено перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій у 2,6 раза на перехресті вулиць В.Чорновола – Ст. Бандери; по вул. Новодвірська в 1,9 раза; вул. Басівкутська та перехрестя вулиць Курчатова – Д.Галицького в 1,3 раза.



pic По діоксиду азоту виявлено перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій у 1,2 раза на перехресті вулиць Ст. Бендери – В.Чорновола, максимально разових концентрацій по вул. Мукачівська в 1,1 раза.

За результатами проведених досліджень встановлено, що основними забруднювачами атмосферного повітря в м. Рівне являються викиди від автотранспорту. З кожним роком кількість автотранспортних засобів зростає, що в свою чергу призводить до збільшення забруднення атмосферного повітря, як наслідок – вплив на стан здоров’я населення.

Про це повідомляє Державна установа "Рівне нський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України".

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv