Заслуженого майстра спорту України, рівнянку Ольгу Земляк Федерація легкої атлетики України відсторонила від чемпіонату світу, який проходить у Лондоні.Однак, за словами легкоатлетки, по закону, у Федерації немає таких прав.

Як розповіла Ольга Земляк, останній етап підготовки до змагань проходив у Черкасах. Там відбувалися збори спортсменів. Вона вже отримала білети на літак, екіпіровку та добові, які мали віддати у Лондоні.

У середу, 26 липня, до неї підійшла головний тренер спринту Ірина Альховникова і дала телефон держтренера В’ячеслава Тертишника. У телефонному режимі він пояснив, що на легкоатлетку надійшов лист, у якому вказується, що є підозра на вживання Ольгою Земляк допінгу. Подібна ситуація склалася і з іншою спортсменкою із Запоріжжя Олесею Повх. «Якщо стається така ситуація, по закону, перш за все лист має приходити на електронну пошту спортсмена, потім на пошту його менеджера, а вже потім повідомляють Федерацію. До цього часу, листа на пошті у мене й досі немає. А це вже порушення», - каже Земляк.

До того як пояснили лікарі, показники, які прийшли на Ольгу Земляк у жінок не може бути, адже це аномальні показники. Окрім цього, за її словами, з боку Федерації легкої атлетики Україну на спортсменку йде тиск. На її пошту відсилають певні форми, які змушують підписувати.

«У першій формі, я добровільно відсторонююсь від усіх змагань і зізнаюсь у тому, що в мене були якісь маніпуляції. А суть другої форми полягала у тому, що я маю визнати, що вживала допінг, але не відсторонююсь від змагань. Однак як пояснили юристи, якщо я підписую ту чи іншу форму, я зізнаюсь у тому, що я щось вживала. Я категорично це підписувати не буду, адже мені немає в чому зізнаватися», - розповідає легкоатлетка.

pic До того ж Федерація легкої атлетики уже відсторонили Ольгу Земляк від всеукраїнських та міжнародних змагань. Однак відстороняти спортсменів від змагань можуть лише дві асоціації, це ВАДА та IAF.

«По телефону я також розмовляла з головою юридичної комісії ФЛАУ Фідель Тимченко. Він сказав мені, що з IAF є лист, який відстороняє мене від змагань. Окрім цього, юрист мав надіслати лист з IAF про відсторонення мені на пошту, але листа досі немає. Як з’ясувалося пізніше, я все ж заявлена в бігу на 400 метрів на чемпіонаті у Лондоні та IAF не відсторонив мене від участь у чемпіонаті. Проте, на змагання я не поїхала», - зауважує спортсменка.

pic Нині Ольга Земляк разом і Олесею Повх та юристами готують документи, щоб подати позов у Швейцарський суд на Федерацію легкої атлетики України. Спортсменка проситиме також і відшкодування моральної шкоди, оскільки у неї укладені договори з різними компаніями. А в зв’язку з цією ситуацією Ольга Земляк не може поки брати участь у будь-яких змаганнях. Вона також зазначає, що можливо на цьому завершиться її кар’єра як професійного спортсмена, але вона вирішила і готова йти до кінця.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv