Святого Іллю вважають одним із найбільших пророків Старого Заповіту. Ілля - володар громів з дощами і блискавками, саме він є покровителем хліборобів.

Ревного захисника християнської віри Іллю шанують і звертають до нього молитви. В день пам'яті пророка не дозволяється працювати, традиційно проводять богослужіння і молитви, готують багаті частування.

За свою службу на славу Бога був живим узятий на небо у вогненній колісниці. За народною міфологією, Ілля є наступником громовика Перуна, повелителем дощів, грому і блискавок. За давніми віруваннями, він, сердитий та строгий, роз’їжджає на своїй колісниці і карає неправедних: «Грім гримить, то Ілля по небесному мосту в огненній колісниці їде». Одночасно Ілля уособлює щедрість і родючість. Його молитви, згідно із Святим Письмом, повертали людей до життя.

Існує народна легенда, що коли нечиста сила повстала проти Бога, то Господь наказав Іллі прогнати її з неба. З того часу Ілля ганяється за бісами і пускає в них огненні стріли: громи і блискавку.

На день пам’яті Іллі традиційно йде дощ. Він вважається благодатним, і якщо вмитися ним, то можна зцілитися від хвороб і прокази. На Іллі зазвичай бувають «горобині ночі» – нічні грози з блискавкою та громом: буревії такі сильні, що й птахам заснути не дають. Під час грози забобонні люди відганяють від себе котів і собак, вірячи, що в цих тваринах ховається нечиста сила. Якщо в цей час грім запалить хату, то таку пожежу нічим погасити не можна, бо ж «як Бог запалив, то чоловік не погасить!» Під час грози селяни запалювали перед образами свячену свічку, аби вберегти оселю від грому.

Після цього дня перестають купатися: «Ілля воду остудив», «До Іллі мужик купається, а з Іллі з водою прощається». Від цього дня встановлюється помірне тепло, день скорочується, а ніч – подовжується.

Після Іллі починається озимий посів жита і пшениці. «На Іллі новий хліб на столі» – селяни в цей час випікають урочистий хліб – караван із першого врожаю, який розрізали і роздавали строго у порядку від найстаршого до наймолодшого члена сім’ї.

Народні прикмети на свято Іллі:

- Якщо зранку хмарно, то сівба повинна бути рання і можна чекати доброго врожаю, якщо хмарно опівдні - середня сівба, а якщо ввечері - сівба пізня і врожай поганий.

- Цілий день сонячно - на недорід.

- Минув Ілля - чекай гнилля.

-На Іллю з'являться хмари зранку - наступного року вродить хліб на ранніх посівах, хмари з'являться в обід - добре вродять середні посіви, хмари з'являться надвечір - добре вродять пізні посіви.

Прислів'я і приказки про свято Іллі:

- Тільки до Іллі добрі рої, а по Іллі повісь роя на гіллі.

- До Іллі зробити сіно - наче пуд меду в нього вкласти.

- До Іллі сіно і під кущем сушать, а після Іллі й на кущі не сохне.

- З Ілліна дня ніч довга, а вода холодна.

- До Іллі хмари ходять за вітром, а з Іллі - проти вітру.

- На Іллі до обіду літо, а після обіду осінь.

- На Іллі новий хліб на столі.

Привітання з Днем Ангела Іллі

Сильний, мужній і простий,

Одним словом – молодий!

Ти найкращий у нас в світі,

Просто чудо - ти такий!

Ілля, тебе вітаєм,

З днем народження твоїм,

І тобі одне бажаєм -

Будь завжди ти золотим!

* * *

З днем Ангела Іллю я вітаю,

Лантух радості бажаю.

Будь ти дужий і проворний,

По-козацькому моторний,

З хлібом щедрим на столі,

З добрим словом у душі.

* * *

ЧИТАЙ ТАКОЖ:

Народні прикмети серпня