Сьогодні, 28 липня, у Рівному розповідали про гепатит С. Увагу рівнян звертали на те, що інфекцію можна вилікувати і коштує це в десятків разів менше, ніж кілька років тому.

Окрім цього за словами керівника благодійної організації Рівне нського обласного фонду «Наше майбутнє» Людмили Рибчук, раніше лікування тривало рік, зараз – три місяці.



pic

«В нас в області на обліку перебувають 3192 людини, які інфіковані гепатитом С. Натомість лише 92 людини отримали лікування, враховуючи кошти держбюджету, власні кошти та гроші, які надав альянс громадського здоров’я.

pic Зазвичай, ми працюємо зі споживачами ін'єкційних наркотиків, особами секс-бізнесу, колишніми ув’язненими та із безхатченками», - зауважує Рибчук.

pic Однією із інфікованих гепатитом С була 38-річна Олена. У 2000-х роках вона почала вживати наркотики, тоді й з’явилися хвороби, зокрема гепатит. За словами жінки, гепатитом С вона хворіє з 2003, вилікувати ж хворобу вдалося лише у 2017-му.

pic «У нашій країні гепатит С не лікується, його можна лише підтримувати, а це тисячі доларів, люди в нас таких грошей не мають. Лікування я проходила безкоштовно протягом трьох місяців. Уже після першого місяця лікування, аналізи не виявляли інфекції», - розповідає Олена.

Нині вона уже працює у благодійному фонді «Наше майбутнє».

pic Окрім цього рівняни також мали змогу проконсультуватися у лікаря-інфекціоніста Ольги Форсюк. «Сьогодні звернулося людей десять, які вже мають гепатит С. Вони запитували, що робити далі з хворобою. Аби зрозуміти на якій стадії інфекція потрібно пройти ряд аналізів, щоб займатись лікуванням», - зазначає лікар.



pic

Вона також розповідає, що найкраще періодично обстежуватись, особливо, якщо людина має пірсинг, татуювання або якщо було переливання крові.

pic Окрім цього, соціальні працівники організації проводять тести на ВІЛ та гепатит С на виїзді. За 10 хвилин можна дізнатися результат аналізів.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv