Лікарі наголошують на необхідності профілактики гострих кишкових інфекцій в літньо-осінній період.

За 6 місяців поточного року по Рівне нській області зареєстровано 1067 випадків гастроентероколітів та 85 випадків сальмонельозу. Найбільш вразлива група населення це діти до 18 років (819) ,що складає 76,85 від загальної кількості. 53,4% це неорганізоване дитинство, діти ДНЗ та школярі-14,3 та 8,43%.

Тепла пора року окрім насолоди відпочинком та дарами природи, може принести прикрі неприємності - захворювання ГКЗ. Аби відпочинок не перетворився на лікування в стаціонарі згадаємо про їх профілактику. Кишкові інфекції – група інфекцій, що викликає захворювання шлунково-кишкового тракту з клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання.

Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Шляхами передачі інфекції у дітей раннього віку є контактно-побутовий, у дітей старшого віку та дорослих — харчовий та водний. Для кишкових інфекцій бактеріальної етіології (дизентерія, сальмонельоз ін.) характерний літньо-осінній період зростання рівня захворюваності, для вірусних (ротовірусні інфекції та ін.) — осінньо-зимовий період. Це пов’язано з активізацією шляхів передачі інфекції, зі сприятливими умовами для зберігання і розмноження збудників у зовнішньому середовищі, змінами в організмі людини, а саме зниження його реактивності під впливом сонячних променів, відпочинок на природі тощо.

Хвороба проявляється не відразу, а після інкубаційного періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється, але в середньому становить від кількох годин до 5 діб. Наприкінці прихованого періоду може з’явитися нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім починають проявлятися характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідкі випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, підвищення температури. Особливу небезпеку кишкові інфекції становлять для діток раннього віку. У них швидко розвиваються інтоксикація та зневоднення.

Необхідно відзначити, що харчові отруєння найчастіше виникають раптово, нерідко захоплюючи значний контингент осіб, і, як правило, досить швидко загасають.

Факторами передачі можуть бути різні продукти харчування - м'ясо ссавців, птахів, яйця і яєчні продукти, молоко і молочні продукти та ін. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, домашній майонез, кондитерська продукція. Наявність збудника не впливає на органолептичні показники (запах, смак, консистенцію тощо), не змінює зовнішній вигляд продукту і цим себе не виказує.

Щоб відпочинок не перетворився на жахливі наслідки, лікування в інфекційному стаціонарі пам′ятайте, належна термічна обробка сировини, дотримання правил приготування страв, ваші чисті руки під час приготування та споживання страв є запорукою вдалого відпочинку та відсутність небажаних наслідків.

Повідомляють на сайті Рівне нського обласного лабораторного центру МОЗ України.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА НАШІ НОВИНИ У Telegram: Rivne1.tv