"Ми відповідальні за збереження пам’яті про минуле" - такими словами розпочалася презентація оновленої мапи "Полікультурне Рівне".

Сьогодні, 19 липня, відбулася презентація оновленої віртуальної мапи об’єктів історико-культурної спадщини міста Рівного. Карту створено в рамках проекту «Відповідальність за пам'ять» ГО «ЦСПП Мнемоніка» за підтримки Rosa-Luxemburg-Stiftung в Україні.

Метою проекту є відновлення пам’яті про Рівне , яке зникло під час війни. На оновлену мапу внесено понад 100 пам’яток Рівного міжвоєнного періоду (1919–1939 рр). Серед них християнські та єврейські святині, адміністративні будівлі, єврейські та польські школи, лікарні. Більшість із об’єктів, які нанесено на карту, на жаль, були зруйновані під час Другої світової війни.

За словами організаторів, лише 15-20 % пам'яток збереглися в місті до нашого часу. Серед них: Костел Св. Антонія, де зараз знаходиться Зал камерної і органної музики; діючий Свято-Воскресенський собор; Школа ім. Сенкевича (будівля наразі пустує) та ряд інших.

Також було презентовано англомовну версію мапи «Multicultural Rivne». Над перекладом працював Дмитро Аладько – член Центру «Мнемоніка», експерт із практики перекладу Центру.

"Лише коли дивишся і читаєш віртуальну карту, в голові виникає картинка як виглядало місто 60-90 років тому. А місто було справжнім європейським, що ми втратили згодом", - ділиться своїми враженнями Дмитро Аладько.

Організатори також зазначили, що в майбутньому можливо буде створена подібна карта з пам’ятками радянського періоду та буде додано історію перейменувань вулиць, які в різні історичні періоди мали різні назви.

Мапу можна переглянути на сайті центру "Мнемоніка".

pic