Ще з 2016 року у більшості міст України відбувався процес декомунізації вулиць — це заміна назв вулиць, які іменовані в честь радянських митців, поетів, осіб, що пропагували комунізм. Як виявилося, у Рівному таких аж 35.

Ми вирішили перевірити, чи на всіх вулицях обласного центру замінили таблички, чи все ж радянські назви ще є?

Вулиця Тихона Білякова — вулиця Івана Вишенського

Раніше вулиця мала назву Тихона Білякова — це комсомольський функціонер, секретар обкому Ленінської Комустичної Спілки Молоді України, член підпільного обкому Комуністичної партії України (1942-1943), загинув у бою з українськими підпільниками (націоналістами).

pic

Вулиця Лідії Лісовської — вулиця Воля У 1939 р. Лідії Лісовські була завербована як агент начальником Рівне нського повітового відділу НКВД І.Поповим (псевдо «Веселовська»). Під час Другої світової війни провадила підпільну роботу у взаємодії з опрегрупою Народного комісаріату державної безпеки «Победители», яка вела бої з частинами Української повстанської армії та влаштовувала провокації проти Організації українських націоналістів. Водночас діяла як агент нацистської служби безпеки – СД.

pic

Провулок Аркадія Гайдара — провулок Ігоря Волошина

Аркадій Гайдар працював у радянських органах державної безпеки. Був чекістом, російським радянським дитячим письменником, автор відомого оповідання “Чук і Гек”. Після цього був начальником Надзвичайної комісії в Хакасії на кордоні з Тувою. Вбив особливо жорстоким способом (рубали шашками, кидали в колодязі) багатьох безвинних місцевих жителів, в т. ч. жінок, підлітків, дітей.



pic

Вулиця Володимира Маяковського - вулиця Якова Бичківського

Раніше — вул. Володимира Маяковського. Він був російським радянським поетом, публіцистом, драматургом, діячем комуністичного руху, оспівувачем Жовтневої революції та символом радянської епохи.

pic

Вулиця Миколи Приходька — вулиця Олекси Новака

Стара назва — вулиця Миколи Приходька . Він був радянським воєнним розвідником, кур'єром спеціального призначення партизанського загону “Переможці”, Герой Радянського Союзу.



pic

Були й такі вулиці, на яких ми не знайшли табличок з новими назвами.

Вулиця Миколи Остафова — вулиця Пластова

Колишня назва — вулиця Миколи Остафова. Він був радянським партійним діячем, працював у радянських органах державної безпеки – Національному комісаріаті держаної безпеки. Вів бої з частинами Української повстанської армії та влаштовував провокації проти Організації українських націоналістів.

Вулиця Миколи Пухова — вулиця Кобзарська

У минулому — вулиця Миколи Пухова. Названа на честь радянського військового діяча, Героя Радянського Союзу, депутат Верховної Ради УРСР та Верховної Ради СРСР. Також воював навесні 1919 року на Донбасі, для того, щоб встановити там радянську владу.

pic

Сквер Михайла Богомолова — сквер Українських добровольців

Колись цей сквер називався на честь Михайла Богомолова — радянського воєначальника, героя громадянської війни, комдива, який встановлював радянську владу на Рівне нщині (1920, 1939 рр.).



pic

Вулиця Марфи Струтинської - вулиця Гайдамацька Мала назву - вулиця Марфи Струтинської. Вона працювала у радянських органах державної безпеки – НКГБ, виконувала завдання опергрупи НКГБ «Победители» під командуванням Д.Медвєдєва, яка вела бої з частинами Української повстанської армії та влаштовувала провокації проти Організації українських націоналістів.



pic

Є також ті вулиці, які ще не визначилися з тим, яку назву вони мають.

Вулиця Антона Макаренка — вулиця Родини Вротновських Раніше мала назву вулиця Макаренка. Він працював у радянських органах державної безпеки – НКВД, символ радянської епохи.



pic

pic

Вулиця Панфіловців — вулиця Мойсея Базіна Колишня назва — вулиця Панфіловців. Вони - символ радянської епохи елемент міфу Великої вітчизняної війни, бійці 316-ї стрілецької дивізії (згодом 8-а гвардійська), під командуванням генерал-майора Івана Васильовича Панфілова, що 1941 р. брала участь в обороні Москви.



pic



pic

Вулиця Джона Ріда - вулиця Конотопської битви В минулому — вулиця Джона Ріда. Він - діяч міжнародного комуністичного руху, оспівувач Жовтневої революції, символ радянської епохи. Рід здійснив близько 20 агітаційних поїздок по США, виступаючи в захист Жовтневої революції, у зв'язку з чим 5 разів притягався до судової відповідальності за звинуваченням у «антиамериканській діяльності».

pic



pic

Проспект О. Дундича — проспект Генерала Безручка Колись проспект називався ОлекоДундича. Він був героєм громадянської війни, встановлював радянську владу на Рівне нщині в 1920 р.



pic



pic

Вулиця Олександра Федіна - вулиця Садова Раніше мала назву вулиця Олександра Федіна - символа радянської епохи, одного з перших комсомольців у м. Рівне .

pic



pic

Вулиця Тимофія Черняка — вулиця Богоявленська Стара назва — вулиця Тимофія Черняка. Був Героєм громадянської війни, встановлював радянську владу на Рівне нщині в 1919 р. , польовий командир та військовий діяч часів українсько-більшовицької війни. Брав участь у бойових діях проти гетьманських військ, Директорії і гайдамаків. Командир Новгород-Сіверської бригади (до того – 3-го українського радянського полку), що захопила 23 травня 1919 р. м. Рівне .



pic



pic

Вулиця Івана Черняховського — вулиця Перший промінь

Колишня назва — вулиця Івана Черняхівського. Він був радянським воєначальником двічі Героєм Радянського Союзу, в роки Другої світової війни командувачем 60-ю армією Воронезького фронту, згодом командувачем військами 3-го Білоруського фронту, генералом армії (1944). Один з чотирьох радянських командувачів фронтами (також Михайло Кирпонос, Михайло Петров, Микола Ватутін), що загинули у роки війни на фронті.



pic



pic Вулиця Дмитра Карбишева — вулиця Центральної Ради В минулому — вулиця Дмитра Карбишева. Був радянським військовим діячем, встановлював радянську владу в Криму в 1920 р., елемент міфу Великої вітчизняної війни.



pic



pic Здавалося б, що таке завдання, як замінити таблички, які були названі в честь людей, що вбивали, катували і аж ніяк не жаліли український народ, мали б досить швидко. Проте у Рівному чомусь це затягнулося. Звичайно, що є вулиці, на яких комунальні служби попрацювали добре і колишніх назв ви не побачите, але, переважно, на всіх будинках, які мали бути перейменовані висять і старі, і нові таблички.