У холодну пору року нашому організму потрібно більше енергії, яку він і отримує з їжі: супів, гарячих страв та іншої досить важкої їжі. Але що робити влітку, коли за вікном плюс 30 градусів і крім холодного чаю і льоду нічого не хочеться? На цей випадок існує певний набір продуктів, які не просто допоможуть освіжитися, але і змусять організм краще функціонувати, а також очиститися від шкідливих речовин.

1. Огірки



pic

Свіжі огірки, особливо якщо вони тільки що з грядки, - найкращий продукт для літа. Всі знають, що вони на 90% складаються з води, багаті кальцієм, вітаміном С і мінеральними солями. Вживати огірки краще без солі. Вона буде затримувати в організмі рідину, і ви отримаєте "довгограючі" набряки. Додавайте огірки в салати, робіть окрошку або їжте їх просто так в будь-яких кількостях.

2. Ківі



pic

Цей зелений фрукт не просто дуже багатий вітаміном С, але і дивним чином запобігає зневодненню організму через високий вміст кальцію. А влітку це якраз те, що потрібно. Ще ківі регулює серцебиття і тиск. Додавайте його в солодкі фруктові салати або їжте на сніданок разом з кашею.

3. Малина



pic

Ягоди малини містять яблучну, винну, капронову, саліцилову, мурашину кислоти; глюкозу, фруктозу, сахарозу, дубильні речовини, пектинові, азотисті і фарбувальні речовини, солі калію, міді, ціанінхлорід, ацетоін, бензальдегід, вітамін С, каротин і ефірне масло. Свіжі ягоди малини прекрасно втамовують спрагу і покращують травлення. Малина здатна знижувати жар і виводити з організму токсини. А ще завдяки високому вмісту міді допомагає боротися з поганим настроєм.

4. Свіжа зелень



pic

Ще один унікальний продукт з грядки. Додавайте в свої літні салати якомога більше кропу, петрушки, цибулі, шпинату, листя салату. Шпинат, наприклад, - прекрасне джерело фолієвої кислоти, необхідної для зростання червоних кров'яних тілець.  

  5. Кавун



pic

Кавун - рекордсмен серед продуктів, втамовує літню спрагу і насичує наш організм. Він на 90% складається з води. Кавун містить мало калорій, так що влітку його можна їсти без побоювання в великих кількостях, не боячись за фігуру. У м'якоті кавуна містяться клітковина, пектини, геміцелюлоза, вітаміни В1, В2, С, РР, фолієва кислота, провітамін А, каротин, марганець, нікель, залізо, магній і калій, від 5-11% легкозасвоюваних цукрів, а також трохи аскорбінової кислоти , каротину, зовсім небагато тіаміну, рибофлавіну і нікотинової кислоти.

Його м'якоть стимулює травні і обмінні процеси. Кавуни прекрасно втамовують спрагу і сприяють виведенню з організму отруйних речовин. Але надмірне споживання кавуна може і нашкодити. Кому протипоказаний кавун - клікайте і читайте.  

  6. Диня



pic

Диня сприятливо впливає на процес травлення, а фолієва кислота бере участь в кровотворенні. Вона чудово втамовує спрагу і заспокоює нервову систему. Дієтологи призначають її в якості лікувального харчування при недокрів'ї, серцево-судинних захворюваннях, атеросклерозі, хворобах нирок і печінки.

 

  7. Болгарський перець



pic

У перці містяться вітаміни С, В1, В2, В9, Р, РР і каротин. За кількістю вітаміну С перець перевершив лимони і чорну смородину. Завдяки високому вмісту мінеральних солей калію, а також кальцію, магнію, натрію, фосфору, фтору, заліза, хлору, цинку, марганцю, міді, йоду, хрому, сірки, кобальту перець незамінний при анемії, низькому імунітеті, ранньому облисінні, остеопорозі. Солодкий перець стимулює виділення шлункового соку. Його можна вживати у великій кількості, не побоюючись при цьому за свій шлунок. Перці втамовують спрагу.  

  8. Чорна смородина



pic

Чорна смородина вважається джерелом корисних речовин і вітамінів, так як в її ягодах містяться вітаміни C, В1, В2, В6, В9, D, Е, К, Р, А, пектини, каротиноїди, цукру, органічна і фосфорна кислоти, дубильні речовини, ефірне масло, вітаміни групи К, солі фосфору, заліза і калію. Смородину використовують як тонізуючий, судинорозширювальну, що покращує обмінні процеси, кровоочисний, кровотворенню, вітамінне, протизапальну, апетитне, сечогінний, потогінний засіб. І, звичайно ж, як одну з найкращих ягід від спеки.  

  9. Кабачки



pic

Кабачок прекрасно засвоюється нашим організмом. У ньому містяться вітаміни С, А, важливі мікроелементи, калій, кальцій, залізо, магній. Кабачки здатні виводити з організму шкідливі речовини і токсини. Вони створюють ілюзію швидкого насичення, що прекрасно в літній період. З кабачків можна готувати запіканки, пюре, гасити їх, смажити, пекти - в будь-якому випадку страви виходять незмінно смачними і корисними.  

  10. Спаржа



pic

Спаржа багата вуглеводами, каротином, солями калію, лізин, амінокислотами, фосфором, тіамін, кальцієм, рибофлавіном, аспарагін, кумарином, сапоніном, вітамінами В1, В2, С, РР. У ній багато води, і її вважають прекрасним овочем для очищає дієти. З спаржі готують супи, салати, запіканки, консервують, варять, тушкують.  

Поради:

Намагайтеся їсти влітку невеликими порціями кожні 3-4 години. Такий спосіб прийому їжі поліпшує травлення і рятує від тяжкості.

Не їжте на ніч м'ясо і жирну їжу, вона не встигне перетравитися і створить неприємне відчуття. Краще замінити її на легкий овочевий салат, заправлений лимонним соком.

Пийте побільше простої чистої води. У неї можна додавати шматочки лайма чи лимона.

ДЖЕРЕЛО


Ми в соціальних мережах: ФБ Інстаграм

Читай також:

Поради дієтолога: Чим харчуватися в спеку?

Все, що ми повинні знати про чорницю: чим корисна і кому протипоказана

Рівне в інстаграмі: 34 фото рівнян з Почекуном