Неймовірно, але - факт: препарати, які допомагають людям, приносять користь і рослинам! А значить - самий час провести ревізію в домашній аптечці й розібратися, що брати із собою на дачу.

МАРГАНЦІВКА Й АКТИВОВАНЕ ВУГІЛЛЯ

Найбільш очевидний приклад - знезаражуючі засоби: марганцівка (перманганат калію) і активоване вугілля, у світі рослин їх застосовують при діленні й обробці цибулевих.

Потовченим активованим вугіллям обробляють зрізи рослин.

Є й інші, прості у використанні та відносно недорогі ліки, які майже напевно можна знайти в кожному будинку й на будь-якій дачі. Наприклад, перекис водню.

ПЕРЕКИС ВОДНЮ

Зі шкільного курсу ми пам'ятаємо, що його хімічна формула Н2О2: це вода з подвоєним вмістом кисню. Коли крапля перекису стикається зі шкірою, «зайвий» кисень виокремлюється, рідина як би закипає, піниться. На основі цієї реакції - звільнення атомів кисню - і заснований принцип очищення (дезінфекції), який «працює» і для людей, і для рослин. Тому розчином перекису водню добре не тільки очищати рани, отримані в саду- на городі, але й обробляти ґрунт перед посівом насіння і саме насіння.

А насичена додатковим киснем вода стимулює проростання насіння, для цього його замочують на дві години на спеціальному розчині (1 чайна ложка 3% розчину перекису водню на 100 мл води). Допомагає перекис водню і при різних грибних захворюваннях рослин (пригнічує патогенну флору: гриби, бактерії), тому його використовують для обприскування ураженого листя: 1 столова ложка перекису й 40 крапель іншого відомого антисептика, йоду, на 10 л води.

ЙОД

До речі, в організмі рослин, як і в організмі людей, йод відповідає за імунітет, тому він не тільки знезаражує, але й зміцнює здоров'я. А нестача йоду, навпаки, послабляє.

Взагалі, дефіцит того або іншого елемента в живленні рослини приводить до порушення обміну речовин, симптоми якого - пожовтіння й обпадання листя, зав'язей і відмирання пагонів.

БОРНА КИСЛОТА Й СУЛЬФАТ МАГНІЮ

Страждати рослини можуть і через недолік бору, магнію, сірки, особливо на легких піщаних ґрунтах і кислих торф'яних. Внесення цих елементів у ґрунт або обприскування рослин розчином, до складу якого вони входять, виявить доброчинну дію.

При недоліку бору в рослини вражається крапка росту, відмирають верхівкові бруньки й корінці, обпадають квітки, а плоди не зав'язуються. Тому обприскування перед цвітінням ягідних кущів (малини, суниці), фруктових дерев і овочевих рослин розчином борної кислоти (2 г на 10 л води) збільшить плодоносіння.

Дефіцит магнію може викликати хлороз, його легко заповнити англійською сіллю або, як її ще називають, магнезією (сульфат магнію) - тією самою, що в медицині застосовують у неврології, гастроентерології, гінекології. Усього 30 г на 1 кв. м ґрунту, і після такого підживлення покращаться й стан рослини, і смак плодів. До речі, сульфат магнію можна купити не тільки в аптеці, але і як добриво - у садовому центрі.

НАШАТИРНИЙ СПИРТ

Ще один досить ефективний засіб від хлорозу, викликаного дефіцитом азоту - нашатирний спирт (розчин аміаку). Дієвість методу просто зрозуміти, якщо глянути на хімічну формулу препарату - NH3H2O, це і є розчин азоту. Необхідний для росту й розвитку елемент представлений у цьому препараті в легко засвоюваній рослинами формі. Тому його можна застосовувати не тільки при дефіциті азоту, але й у якості звичайних підживлень. Але, зрозуміло, аптечними дозами: 3 ст. ложки нашатирного спирту на 10 л води. До речі, такий розчин здатний відігнати деяких садових шкідників, наприклад, мух: цибульну і морквяну.

Джерело